Nemecký minister obrany Boris Pistorius. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Putin proti nám vedie informačnú vojnu. Ide o hybridný útok, vraví nemecký minister obrany Pistorius

03.03.2024, 20:06
Autor:
TASRTASR

Podľa Pistoriusa ide Putinovi aj o vnesenie rozkolu do vnútornej politiky Nemecka a zdôraznil, že sa krajina nesmie "nechať Putinom oklamať".

Ruský prezident Vladimir Putin sa zverejnením odpočúvaného rozhovoru vysokopostavených predstaviteľov nemeckého letectva o Ukrajine snaží zasiať v krajine rozkol, uviedol v nedeľu nemecký minister obrany Boris Pistorius, informujú agentúry DPA a AFP.

"Je to o využití tejto nahrávky na našu destabilizáciu a znepokojenie," podotkol Pistorius. Zároveň uviedol, že ide o "hybridný útok Ruska" a vyjadril nádej, že "Putinovi sa to nepodarí".

"Je to súčasť informačnej vojny, ktorú Putin (proti nám) vedie," povedal nemecký minister obrany v Berlíne. "Ide o rozkol. Ide o to, aby bola podkopaná naša jednota. A preto by sme na to mali reagovať obzvlášť obozretne, avšak nemenej odhodlane," dodal.

Podľa Pistoriusa ide Putinovi aj o vnesenie rozkolu do vnútornej politiky Nemecka a zdôraznil, že sa krajina nesmie "nechať Putinom oklamať", cituje DPA.

image

Nemecký digitálny priemysel potrebuje imigrantov. Odmietame postoje AfD, vyhlásilo tamojšie združenie

Podľa Pistoriusa nešlo o náhodu, že že Rusi zverejnili nahrávku na konci týždňa, ktorý bol z pohľadu Kremľa plný kritických udalostí - konal sa napríklad pohreb Putinovho kritika Alexeja Navaľného, píše denník Bild.

Šéf rezortu obrany zároveň uviedol, že doposiaľ nemá vedomosť o žiadnych ďalších možných únikoch alebo odpočúvaní telefonátov. Vyjadril očakávanie, že v prvých dňoch nasledujúceho týždňa budú známe výsledky interného vyšetrovania incidentu - okrem iného aj to, či bola na na spomínaný rozhovor zvolená vhodná platforma.

Predstavitelia letectva sa na videokonferencii spojili na platforme WebEx, pripomína DPA. Pistorius zároveň prisľúbil že z vyšetrovania budú vyvodené primerané dôsledky.

image

Pri raziách proti ľavicovým teroristom predbežne zadržali v Berlíne desať ľudí

Agentúra AFP pripomína, že ku škandálu s odpočúvaním prichádza v čase, keď Nemecko čelí tlaku na dodanie striel Taurus s dlhým doletom Ukrajine.

Manažérka prokremeľského média Russia Today Margarita Simonjanová v piatok zverejnila 38-minútovú zvukovú nahrávku, o ktorej tvrdí, že na nej predstavitelia nemeckej armády diskutujú o vojenských úderoch na Moskvou anektovaný ukrajinský Krymský polostrov.

Diskusie vysokopostavených predstaviteľov nemeckých vzdušných síl zachytené na nahrávke sa týkali možného použitia striel Taurus nemeckej výroby ukrajinskými silami a jeho možných dôsledkov, spresňuje AFP. Medzi ďalšími témami bolo cielenie týmito strelami na kľúčový most spájajúci Ruskom okupovaný Krym s ruskou pevninou nad Kerčským prielivom.

Kyjev dlhodobo žiada od Nemecka dodanie striel Taurus s doletom do 500 kilometrov. Nemecký kancelár Olaf Scholz to doteraz odmietal pre obavy, že by to mohlo viesť k eskalácii konfliktu.

01 - Modified: 2024-05-05 16:54:26 - Feat.: - Title: Po útoku na europoslanca v Nemecku sa polícii prihlásil 17-ročný mladík, tvrdí, že je páchateľom 02 - Modified: 2024-05-05 14:16:29 - Feat.: - Title: V nemeckom Magdeburgu vietor strhol skákací hrad do Labe, deväť ľudí sa zranilo 03 - Modified: 2024-05-05 13:35:00 - Feat.: - Title: Európske tajné služby varujú, že Rusko plánuje sabotáže naprieč kontinentom 04 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 05 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 07:28