Sviatlana Cichanovská. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bieloruská opozičná líderka vyzvala občanov na bojkot volieb: "Nespĺňajú žiadne demokratické normy"

25.02.2024, 12:26
Autor:
TASRTASR

Sviatlana Cichanovská upozornila, že mnohí politickí aktivisti sú v Bielorusku vo väzení a nezávislé médiá sú umlčané.

Líderka bieloruskej opozície žijúca v exile Sviatlana Cichanovská vyzvala na bojkot nedeľných parlamentných a komunálnych volieb v autoritárskom štáte, píše agentúra DPA.

"Dnešné takzvané voľby organizované bieloruským režimom nespĺňajú žiadne demokratické normy a podobajú sa viac na vojenskú operáciu proti vlastným občanom, ústave a zdravému rozumu," napísala v nedeľu už skôr Cichanovská v príspevku na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

"Vyzývam Bielorusov a medzinárodné spoločenstvo, aby dôrazne odmietli túto frašku," uviedla v anglickom texte, ku ktorému pripojila video, takisto v angličtine.

image

Bielorusi idú k voľbám. Prekvapenie sa neočakáva, opozícia označila hlasovanie za frašku

Cichanovská upozornila, že mnohí politickí aktivisti sú v Bielorusku vo väzení a nezávislé médiá sú umlčané. Úrady podľa opozičnej líderky nepozvali na voľby žiadnych medzinárodných pozorovateľov z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) a podkopané je aj základné právo na tajné hlasovanie.

Zverejnila tiež výzvu adresovanú medzinárodnému spoločenstvu, aby odmietlo uznať výsledky týchto volieb. "Duša Bieloruska zvíťazí," uviedla.

Voliči volia okrem 110 poslancov parlamentu aj asi 12-tisíc poslancov miestnych zastupiteľstiev. Kandidujú iba štyri strany: Belaja Rus, komunistická, liberálnodemokratická a Strana práce a spravodlivosti, ktoré podporujú Lukašenkovu politiku. Asi desiatke ďalších strán vlani zamietli registráciu. Voľby sú preto považované za zmanipulované.

image

V Bielorusku začali konanie voči analytikom spolupracujúcim s bývalou opozičnou prezidentskou kandidátkou

 Lukašenko vykonáva prezidentskú funkciu od roku 1994 a v auguste 2020 bol opäť vyhlásený za víťaza volieb. Voľby ani ich výsledky však neboli regulérne a opozícia považuje za skutočného víťaza Cichanovskú. Lukašenka ako hlavu štátu neuznáva ani EÚ.

Masové protesty proti manipulácii volieb v lete 2020 brutálne potlačil mocenský aparát, pričom zatknutých bolo viac ako 35-tisíc ľudí. Lukašenko sa odvtedy považuje za úplne závislého od Ruska a vodcu Kremľa Vladimira Putina.

01 - Modified: 2024-04-26 20:51:23 - Feat.: - Title: Bieloruskí hekeri tvrdia, že sa nabúrali do siete hlavnej bezpečnostnej agentúry KGB 02 - Modified: 2024-04-25 15:05:06 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zmarilo útok dronov z Litvy. Vilnius to označil za nezmysel 03 - Modified: 2024-04-25 14:07:07 - Feat.: - Title: Bielorusko tvrdí, že zabránilo dronovým útokom z Litvy. Vilnius to odmieta 04 - Modified: 2024-04-23 07:48:24 - Feat.: - Title: Ukrajinec sa chcel vyhnúť povolaniu do vojny. Cez rieku preplával na nafukovačke do Bieloruska 05 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 20:49