Ilustračná fotografia. FOTO TASR/DPA
StoryEditor

Ukrajinské jednotky na juhu krajiny sa ocitli pod ťažkou paľbou. Ruské útoky úspešne odrazili

19.02.2024, 16:50
Autor:
ČTKČTK

Rusi teraz okrem obrnencov posielajú do útoku aj malé skupiny vojakov a "aktívne operuje" aj ruské letectvo.

Ukrajinské jednotky pri obci Robotyne v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny sa dnes ocitli pod ťažkou paľbou Rusov, ktorí sa snažia znovu dobyť toto územie, ktoré Ukrajinci oslobodili počas minuloročnej ofenzívy. Uviedla to dnes agentúra AFP s odvolaním sa na hovorcu ukrajinských síl v oblasti. Ruské útoky boli podľa neho bezvýsledné.

Séria neúspešných útokov

"Nepriateľ podnikol desať neúspešných útokov proti pozíciám ukrajinských síl pri Robotyne. Situácia je premenlivá, nepriateľ vedie ťažkú paľbu," uviedol Dmytro Lychovij. Ukrajinským silám sa podľa neho podarilo odraziť útoky vedené so značným počtom obrnených vozidiel. Rusi ale teraz okrem obrnencov posielajú do útoku aj malé skupiny vojakov a "aktívne operuje" aj ruské letectvo.

"Tieto snahy o ofenzívne akcie boli zastavené, nepriateľské sily boli zničené na okraji Robotyne," uviedol generál Oleksandr Tarnavskyj, ktorý velí tomuto úseku frontu.

Ukrajinský spravodajský kanál DeepState blízky armáde v nedeľu hlásil, že sa Rusom podarilo preniknúť ukrajinskou obranou pri obci Verbove, ktorá leží niekoľko kilometrov východne od Robotyne.

image

Šesť zásahov za tri dni. Ukrajina hlási zostrely ďalších dvoch ruských lietadiel

Ruský spravodajský kanál Rybar blízky ruskej armáde tvrdí, že ruské sily dosiahli južný okraj Robotyne, pripomenula AFP a dodala, že nebola schopná tieto informácie overiť.

Dobytie Robotyne vlani v auguste sa považovalo za najväčší úspech ukrajinskej minuloročnej ofenzívy. Ruské útoky na tejto časti frontu začali cez víkend, keď ruská armáda dobyla mesto Avdijivka, ležiace asi 150 kilometrov na severovýchod od Robotyne. Stalo sa tak po štyroch mesiacoch opakovaných útokov.

Ruské sily v oblasti mierne postúpili

O miernom postupe ruských síl v Záporožskej oblasti píše aj server BBC News s odvolaním sa na informácie zo sociálnych sietí.

Pri Avdijivke sa Rusi po dosiahnutí svojho taktického cieľa preskupujú a pravdepodobne premiestnia svoje jednotky odtiaľ na iné miesta frontu, odhadol hovorca Lychovij.

Ruské ministerstvo obrany dnes ohlásilo úplné dobytie koksárne v Avdijivke a zlepšenie pozícií ruskej armády na fronte v Doneckej oblasti, ale o Robotyne sa nezmienilo, dodala AFP. Pripomenula, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívil jednotku brániacu Kupiansk na severovýchode krajiny, kde ruské sily tiež už niekoľko mesiacov útočia.

image

Rusi to berú krok za krokom a chystajú prielom, tvrdí generál. Kedy to bude pre Ukrajinu skutočne kritické?

Ruské sily sa v súčasnosti snažia viesť najmenej tri ofenzívne operácie: v Avdijivke a jej okolí, pozdĺž hranice medzi Charkovskou a Luhanskou oblasťou - najmä v smere na Kupiansk a Lyman, a tiež pri Robotyne v Záporožskej oblasti, uviedol v analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Oneskorenie v západnej vojenskej pomoci Ukrajine pravdepodobne pomáha Rusku útočiť v niekoľkých sektoroch frontu naraz s cieľom vyvinúť tlak na ukrajinskej ozbrojené sily vo viacerých smeroch.

01 - Modified: 2024-02-19 11:49:57 - Feat.: 1 - Title: Rusko je už raz také. Ak Putin porazí Ukrajinu, vyberie sa hociktorým smerom, varuje gruzínska prezidentka 02 - Modified: 2024-02-19 10:30:54 - Feat.: 1 - Title: Dcéra boha Perúna loví ruské lode. Ukrajinská zbraň útočí v rojoch, Kyjev zdokonaľuje taktiku 03 - Modified: 2024-02-18 06:22:03 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina hlási najmenej tri obete po ruskom ostreľovaní miest na východe krajiny 04 - Modified: 2024-02-17 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Až keď si ruský vojak omočí nohy v berlínskej Spréve, Západ pochopí, burcuje spisovateľ 05 - Modified: 2024-02-17 21:27:58 - Feat.: 1 - Title: Rusko má plnú kontrolu nad Avdijivkou. Niektorí ukrajinskí vojaci sú v zajatí
01 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 02 - Modified: 2024-04-29 15:07:14 - Feat.: - Title: Iniciátor zbierky na muníciu: Fico znevážil všetkých, ktorí prispeli. Len sme sa pridali k štátnym zbrojovkám 03 - Modified: 2024-04-29 13:23:52 - Feat.: - Title: Ani v čase vojny nie je ukrajinské politické vedenie jednotné, vraví starosta Kyjeva Kličko 04 - Modified: 2024-04-29 12:43:34 - Feat.: - Title: Šéf NATO prišiel do Kyjeva, Zelenskyj vyzýval na urýchlenie dodávok pomoci 05 - Modified: 2024-04-29 09:48:34 - Feat.: - Title: Moju rotu zničili. Ukrajinci ostro kritizujú veliteľov, Kyjev na Donbase hasí veľký problém
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 22:50