Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Nebezpečenstvo v spojitosti s ruskou protisatelitnou zbraňou nehrozí, tvrdí Biden

16.02.2024, 23:27
Autor:
TASRTASR

Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň.

Nič nepotvrdzuje, že by sa Rusko rozhodlo, ako naložiť s protisatelitnou zbraňou. Uviedol to v piatok americký prezident Joe Biden v reakcii na odtajnenie takejto ruskej bezpečnostnej hrozby. Tiež zdôraznil, že ľuďom bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, píše agentúra AP.

Hovorca rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby vo štvrtok potvrdil, že Rusko vyvíja "znepokojujúcu" novú kozmickú protisatelitnú zbraň, ktorá však zatiaľ nie je funkčná a bezprostredne neohrozuje bezpečnosť na Zemi. Biden v piatok potvrdil, že nie sú k dispozícii dôkazy, že sa Rusko rozhodlo podniknúť akékoľvek kroky vo vesmíre.

Súčasné aktivity Ruska podľa Bidenových slov nenesú so sebou jadrovú hrozbu pre Američanov a ani pre ľudí v iných častiach sveta.

image

Biden: Nie je dôvod neveriť správam o smrti Navaľného, zodpovedný je za ňu Putin

Na vážnu bezpečnostnú hrozbu z Ruska upozornil v stredu predseda spravodajského výboru Snemovne reprezentantov Michael Turner, ktorý vyzval administratívu amerického prezidenta Bidena, aby odtajnila získané informácie.

Kirby uviedol, že v čase, keď Turner "bohužiaľ" zverejnil svoje vyhlásenie, sa uskutočňoval proces preskúmania a odtajnenia informácií o ruskej spôsobilosti. "Veľmi starostlivo a uvážlivo sme zvažovali, čo sa rozhodneme odtajniť a zdieľať s verejnosťou," vysvetlil.

Moskva vo štvrtok obavy Spojených štátov zľahčovala. Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov označil tvrdenia o novej ruskej vojenskej spôsobilosti za trik, ktorého cieľom je prinútiť Kongres USA, aby schválil balík pomoci pre Ukrajinu.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na bezpečnostnej konferencii v nemeckom Mníchove o tejto záležitosti hovoril s ministrami zahraničných vecí Indie a Číny Subrahmanjámom Džajšankarom a Wang Im. Blinken upozornil, že úsilie o dosiahnutie takýchto spôsobilostí by malo posudzované ako záležitosť vyvolávajúca znepokojenie.

01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií 05 - Modified: 2024-04-28 06:10:00 - Feat.: - Title: Ruský dronový útok poškodil hotel v ukrajinskom Mykolajive. Rusi hovoria o ubytovaných žoldnieroch
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 10:54