Medzikontinentálna balistická strela vybavená jadrovým hypersonickým kĺzavým vozidlom „Avangard“ zdvihnutá do odpaľovacieho sila v regióne Orenburg v Rusku. ILUSTRAČNÉ FOTO: Reuters
StoryEditor

"Zlovoľný výmysel". Rusko odmietlo správy amerických médií o nových jadrových schopnostiach Moskvy

15.02.2024, 10:49
Autor:
ČTKČTK

Denník The New York Times či stanica ABC s odkazom na svoje zdroje uviedli, že spravodajské informácie súvisia s pokusmi Kremľa vyvinúť kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň.

Rusko dnes odmietlo stredajšie správy médií, podľa ktorých majú Spojené štáty spravodajské informácie o nových jadrových schopnostiach Moskvy, ktoré podľa všetkého súvisia s vesmírom. Námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov to označil za "zlovoľný výmysel" a Kremeľ za "lesť" Bieleho domu, píšu ruské agentúry.

Medzinárodná hrozba

"Nemôžem to nijako komentovať. Ale je zrejmé, že sa Biely dom za každú cenu snaží prinútiť Kongres, aby hlasoval o návrhu zákona o finančnej pomoci. Uvidíme, aké ľsti Biely dom využije," povedal hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s odkazom na balík pomoci v hodnote 95,3 miliardy dolárov, ktorý sa v Kongrese snaží presadiť americký prezident Joe Biden.

Veľkú časť prostriedkov chce Washington poskytnúť Ukrajine, ktorá sa už bezmála dva roky bráni ruskej invázii.

image

Svet čelí nebezpečnému desaťročiu vzhľadom na rastúcu nestabilitu, upozorňuje britský inštitút

Americké médiá uviedli, že vláda Spojených štátov informovala Kongres a spojencov v Európe o nových spravodajských informáciách ohľadom ruských jadrových schopností, ktoré by mohli predstavovať medzinárodnú hrozbu.

Denník The New York Times či stanica ABC v stredu s odkazom na svoje zdroje uviedli, že spravodajské informácie súvisia s pokusmi Ruska vyvinúť kozmickú protisatelitnú jadrovú zbraň. Ďalšie zdroje stanici CNN a iným médiám povedali, že varovanie súvisí s Ruskom a operáciami vo vesmíre.

Prísne utajované informácie

The New York Times s odkazom na nemenovaných činiteľov uviedol, že informácie sú závažné, ale spomínaná "schopnosť" je stále vo vývoji a Rusko ju doteraz nenasadilo. Nepredstavuje preto podľa nich naliehavú hrozbu pre USA, Ukrajinu alebo amerických spojencov v Európe. Jadrová zbraň sa na obežnej dráhe nenachádza, dodali činitelia. Informácie sú prísne utajované a predstavitelia tvrdia, že ich s ohľadom na zdroj nemožno odtajniť.

image

Putinov ťah zaskočil svetových lídrov a získal Rusku čas. Ekonomika však tlak Západu dlho nevydrží, píše BBC

"Správy sme videli. Zapadá to do trendu poslednej dekády, keď sa Američania zaoberajú zlomyseľnými ohováraniami a pripisujú nám najrôznejšie činy a zámery," povedal dnes podľa agentúry TASS Rjabkov, pod ktorého agendu spadá aj kontrola zbrojenia.

Ruská invázia na Ukrajinu z februára 2022 vyvolala najväčšiu konfrontáciu medzi Západom a Ruskom od kubánskej krízy v roku 1962, pripomína agentúra Reuters. Moskva aj Washington varovali pred rizikom konfliktu medzi NATO a Ruskom.

Rusko aj Spojené štáty, zďaleka najväčšie jadrové mocnosti, vyjadrili poľutovanie nad postupným rozkladom vzájomných dohôd o kontrole zbraní, ktorých cieľom bolo spomaliť závody v zbrojení za studenej vojny a znížiť riziko jadrovej vojny.

01 - Modified: 2024-02-01 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Ruský poslanec navrhol rozmiestnenie jadrových zbraní na Kube a vo Venezuele. Dôvodom sú Spojené štáty 02 - Modified: 2024-02-04 21:33:09 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina pracuje na zlepšení schopností zostreľovať rakety a drony, vraví Zelenskyj 03 - Modified: 2024-01-31 12:29:32 - Feat.: 1 - Title: Rusko vníma cvičenie aliancie NATO Steadfast Defender 2024 ako hrozbu, vraví Peskov
01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-30 15:24:16 - Feat.: - Title: Zostrelili sme šesť rakiet ATACMS odpálených z Ukrajiny, tvrdia Rusi. Niektoré z nich aj nad Krymom 03 - Modified: 2024-04-30 14:26:44 - Feat.: - Title: Estónsko tvrdí, že Rusko rušením signálu GPS porušuje medzinárodné predpisy 04 - Modified: 2024-04-30 13:38:35 - Feat.: - Title: Kyjev odstraňuje sovietsky pomník, ktorý pripomína priateľstvo s Ruskom 05 - Modified: 2024-04-30 10:43:04 - Feat.: - Title: V strednom Rusku ľudia doviezli do výkupu železa prieskumný dron
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 04:20