Francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rusko sa pomocou dezinformácií snaží vykresliť inváziu na Ukrajinu pozitívne, znie z Francúzska

12.02.2024, 21:41
Autor:
ČTKČTK

Stéphane Séjourné varoval pred negatívnymi dopadmi dezinformácií pred voľbami do Európskeho parlamentu tento rok v júni.

Francúzske ministerstvo zahraničia dnes obvinilo Rusko, že prevádzkuje rozsiahlu sieť dezinformačných internetových platforiem, ktorých obsah cieli na obyvateľov v partnerských krajinách Ukrajiny.

Po boku svojich náprotivkov z Poľska a Nemecka o tom na tlačovej konferencii hovoril francúzsky minister zahraničia Stéphane Séjourné, píšu tlačové agentúry. Minister tiež varoval pred negatívnymi dopadmi dezinformácií pred voľbami do Európskeho parlamentu tento rok v júni.

"Nachádzame sa v období, keď sme zraniteľní. Čakajú nás európske voľby, a čo sa Francúzska týka, aj olympiáda," povedal Séjourné.

image

Európa potrebuje popri NATO aj ďalšiu životnú poistku, vyhlásil francúzsky minister zahraničia

Francúzske úrady sa vo svojom vyhlásení odvolávajú na spoločnosť Viginum, ktorá po štyroch mesiacoch práce od septembra do decembra minulého roka odhalila sieť 193 webových stránok, ktorú nazvala Portal Kombat.

Ide o informačné portály, ktoré neprodukujú žiadny originálny obsah, ale preberajú príspevky ruských alebo proruských informačných kanálov, tlačových agentúr a inštitúcií.

Ich cieľom je podľa spoločnosti Vignium predovšetkým vyobrazovať ruskú inváziu na Ukrajinu v pozitívnom svetle s cieľom ovplyvniť verejnú mienku v západných krajinách tak, aby ich obyvateľstvo skôr protestovalo proti podpore Kyjeva.

"Ide o útoky na našu demokraciu," povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

image

Francúzsko obvinilo Rusko, že o ňom koordinovane šíri nepravdivé informácie

Francúzski predstavitelia podľa agentúry AP uviedli, že prevádzkovatelia dezinformačných sietí zatiaľ neboli príliš úspešní, ale keďže sa tento rok uskutočnia prezidentské voľby v Rusku a Spojených štátoch, voľby do Európskeho parlamentu aj dvojročné výročie ruskej invázie na Ukrajinu, budú mať ešte mnoho príležitostí európsku verejnú mienku ovplyvňovať.

Baerbocková, jej poľský kolega Radoslaw Sikorski a Séjourné sa dnes stretli na zámku neďaleko Paríža v rámci spolupráce v takzvanom weimarskom trojuholníku, ktorý trojica krajín ustanovila v roku 1991.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 04 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete 05 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
01. máj 2024 22:24