Nemecký kancelár Olaf Scholz (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk. FOTO: TASR/AP  
StoryEditor

Nemecký kancelár rokoval s poľským premiérom. Rozhovor sa niesol v znamení posilnenia obrannej spolupráce

12.02.2024, 20:45
Autor:
ČTKČTK

Donal Tusk uviedol, že Poľsko má záujem spolupracovať s Nemeckom nielen na posilnení kapacít obranného priemyslu, ale aj na protivzdušnej obrane kontinentu.

Nemecko splní svoje obranné záväzky v rámci Severoatlantickej aliancie a tento rok dá na obranu dohodnuté dve percentá hrubého domáceho produktu (HDP).

Dnes to pri rokovaní s poľským premiérom Donaldom Tuskom v Berlíne vyhlásil spolkový kancelár Olaf Scholz, ktorý zároveň varoval pred spochybňovaním princípu kolektívnej obrany členov NATO. Tusk vyzval na posilnenie európskeho obranného priemyslu.

Obranná spolupráca

"Posilnenie obrannej výrobnej kapacity Európy je v záujme nielen Ukrajiny, ktorá čelí ruskej invázii, ale aj v záujme lepšej obranyschopnosti Európy," povedal Tusk. Poznamenal, že Európa nestojí o vojenský stret.

"Dnes je ale posilnenie obranyschopnosti nevyhnutnosťou," povedal. Podľa poľského premiéra je dôležité, aby Poľsko a Nemecko v tejto veci úzko spolupracovali a povzbudili tak ostatné európske štáty.

image

Európa potrebuje popri NATO aj ďalšiu životnú poistku, vyhlásil francúzsky minister zahraničia

Tusk tiež spomenul, že Poľsko má záujem spolupracovať s Nemeckom nielen na posilnení kapacít obranného priemyslu, ale aj na protivzdušnej obrane kontinentu. "Nerozprávame sa tu o nasledujúcich piatich, desiatich či pätnástich rokoch, ale o najbližších mesiacoch," povedal Tusk.

Podľa Scholza želanie Európy žiť v mieri ohrozuje ruská agresia. "Bezpečnosť Poľska je aj našou bezpečnosťou. A zásada NATO, keď sa jeden postaví za všetkých a všetci za jedného, platí," povedal spolkový kancelár. Dodal, že spochybňovanie zásady kolektívnej obrany členov NATO je nebezpečné a slúži ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

Trumpove vyjadrenia

Svojím vyjadrením o NATO kancelár očividne reagoval na nedávne výroky uchádzača o republikánsku nomináciu na amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Ten na víkendovom predvolebnom zhromaždení povedal, že kedysi istému lídrovi spojeneckej krajiny pohrozil, že jej Spojené štáty v prípade ruského útoku neprídu na pomoc, keď nebude dávať dosť peňazí na obranu.

image

Nemeckí politici kritizujú Trumpove vyjadrenia o pomoci Spojených štátov v NATO: Nahrávajú Rusku do karát

Pred návštevou Berlína sa Tusk v Paríži zišiel s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Poľský premiér vo francúzskej metropole vyhlásil, že Varšava si praje po skončenom období vlády národnokonzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) oživiť vzťahy s kľúčovými európskymi partnermi. Tusk tiež zdôraznil, že posilnená spolupráca Francúzska a Poľska povedie k posilneniu európskej suverenity a bezpečnosti.

Už na konci januára sa v Berlíne s ministerkou zahraničia Annalenou Baerbockovou zišiel jej poľský kolega Radoslaw Sikorski. Obaja ministri sa zhodli, že Poľsko a Nemecko chcú posilniť svoje vzťahy a že chcú prehĺbiť aj spoluprácu v rámci takzvaného weimarského trojuholníka. Ide o voľné združenie Nemecka, Poľska a Francúzska.

01 - Modified: 2024-02-12 09:56:02 - Feat.: 1 - Title: NATO nemôže byť alianciou závislou od rozmarov prezidenta USA, vyhlásil Borrell 02 - Modified: 2024-02-08 09:12:43 - Feat.: 1 - Title: Stoltenberg: Hovoril som s Orbánom, rátam so skorým prijatím Švédska do NATO
01 - Modified: 2024-04-26 06:14:33 - Feat.: - Title: Britský exminister Wallace varoval pred zmrazením konfliktu na Ukrajine, kritizoval nemeckého kancelára 02 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 03 - Modified: 2024-04-24 19:09:04 - Feat.: - Title: Poľský premiér varoval pred "šialencami a zradcami" v krajnej pravici 04 - Modified: 2024-04-23 20:08:29 - Feat.: - Title: Britské stíhačky budú v Poľsku. Tusk so Sunakom a Stoltenbergom rokoval o bezpečnosti 05 - Modified: 2024-04-23 18:04:20 - Feat.: - Title: Vojaci NATO v Poľsku ukazujú, že Aliancia bude brániť spojencov, tvrdí Stoltenberg
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 20:26