Srbský prezident Aleksandar Vučić. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Srbsko vyhostilo Rusku, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu, píšu miestne médiá ​

05.02.2024, 21:30
Autor:
ČTKČTK

Jelena Koposovová podľa úradov balkánskej krajiny predstavuje bezpečnostnú hrozbu.

Srbsko nariadilo odchod z krajiny Ruske, ktorá kritizovala inváziu na Ukrajinu. Podľa úradov balkánskej krajiny predstavuje bezpečnostnú hrozbu, na opustenie krajiny dostala mesiac, uviedla dnes stanica Nova.rs.

Prenasledovanie protivojnových aktivistov

Jelena Koposovová sa pred štyrmi rokmi presťahovala z Petrohradu do mestečka Sopot južne od Belehradu. Keď vo februári 2022 začalo Rusko plnohodnotnú inváziu na Ukrajinu, bola medzi 25 v Srbsku žijúcimi Rusmi, ktorí sa zúčastnili protivojnovej demonštrácie. V polovici januára dostala list od srbského ministerstva vnútra, ktoré zamietlo jej žiadosť o trvalý pobyt v Srbsku a nariadilo jej opustiť krajinu do 30 dní.

Na prípad podľa stanice Nova.rs upozornilo združenie Ruská demokratická spoločnosť. To vlani začalo petíciu adresovanú srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi, ktorá vyzýva na zastavenie prenasledovania protivojnových aktivistov v Srbsku.

image

Rusko začína prenasledovať známe ruské osobnosti v zahraničí. Hlavne v "priateľských" krajinách

Srbské úrady zakladateľa Ruskej demokratickej spoločnosti Pjotra Nikitina vlani v júli dva dni držali na belehradskom letisku a odmietali ho vpustiť do krajiny. Po zverejnení prípadu mu nakoniec vstup umožnili. O mesiac neskôr dostala zákaz vstúpiť do Srbska podpredsedníčka vlády Čiernej Hory Jovana Marovičová, známa svojou kritikou prezidenta Vučiča.

V Srbsku sa podľa odhadov miestnych médií usadilo po začiatku invázie na Ukrajinu niekoľko desiatok tisíc Rusov. Srbsko je atraktívne pre ruských emigrantov nielen vďaka jazykovej, náboženskej i kultúrnej spriaznenosti, ale aj ochotou udeľovať im povolenie na pobyt v čase, keď to iné európske krajiny neumožňujú.

Priateľské vzťahy s Moskvou

Srbsko je kandidátskou krajinou Európskej únie, súčasne však pestuje priateľské vzťahy s Moskvou a značná časť Srbov vníma Rusko pozitívne. Pod Vučičovým vedením Srbsko síce odsúdilo ruskú inváziu na Ukrajinu, odmietlo sa však pripojiť k protiruským sankciám.

Z pozície šéfa tajnej služby BIA, ktorá sa k žiadostiam cudzincov o pobyt v Srbsku zo zákona vyjadruje, bol vlani v novembri odvolaný proruský politik Aleksandar Vulin. Spojené štáty naň predtým uvalili sankcie s tvrdením, že napomáhal Moskve v jej aktivitách.

image

Kandidatúra Putinovho vyzývateľa je v ohrození: Šéf komisie má pochybnosti, hovorí o menách mŕtvych

Šéf ruskej tajnej služby FSB Alexander Bortnikov naopak v januári udelil Vulinovi medailu za "profesionalitu a spoluprácu medzi srbskými a ruskými službami".

Agentúra Bloomberg s odvolaním sa na dve osoby oboznámené so situáciou minulý týždeň uviedla, že ministerstvo zahraničia v Moskve nariadilo ruským diplomatom, aby sa snažili dosiahnuť postihy tých Rusov, ktorí vystupujú proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a podporujú Ukrajinu, a to predovšetkým v tých krajinách, ktoré doteraz k vojne zachovávajú neutrálny postoj.

01 - Modified: 2024-02-05 19:36:08 - Feat.: 1 - Title: Ruská ambasáda v Paríži obvinila Francúzsko, že zasahuje do vojny na Ukrajine 02 - Modified: 2024-02-05 11:01:06 - Feat.: 1 - Title: Putin označuje vojnu na Ukrajine za boj o prežitie Ruska. Národ ma podporuje, tvrdí
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 23:59