Ilustračná fotografia. Ľudia počas protestného zhromaždenia hnutia Progresívne Slovensko (PS), strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) proti návrhu trestného zákona, ktorý obsahuje aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. FOTO: TASR /Jaroslav Novák
StoryEditor

Zverejnili rebríček korupcie. Slovensko dosiahlo historicky najlepšie umiestenie

30.01.2024, 07:53
Autor:
ČTKČTKlislis

Vo férovosti si podľa Transparency International tradične najlepšie vedú Dánsko, Fínsko a Nový Zéland. Na opačnom konci skončili Sýria, Venezuela a Somálsko.

Slovensko sa v  rebríčku vnímania korupcie dokázalo tretí rok po sebe zlepšiť a zo 180 krajín skončilo na 47. mieste. Výsledná pozícia za rok 2023 je tak o dve priečky vyššia ako rok predtým a od úpravy metodiky v  roku 2012 ide o najlepšie umiestnenie. 

Informovala o tom Transparency International Slovensko.

VIDEO: Slovensko dosiahlo v rebríčku vnímania korupcie historické maximum

Globálny rebríček reflektuje ešte obdobie predchádzajúcich vlád Eduarda Hegera a čiastočne aj Ľudovíta Ódora. Doma aj v zahraničí kritizované kroky novej vlády Roberta Fica sa tak na aktuálnom umiestnení a skóre ešte neodrážajú.  

Globálny rebríček Transparency je totiž zostavovaný na základe ďalších 13 indexov nezávislých inštitúcií za dva roky dozadu.

Historicky najvyššie je aj skóre, keď si Slovensko polepšilo o ďalší bod na aktuálnych 54 bodov zo sto možných (čím vyššie skóre, tým menej korupcie). Slovensko sa tak dotiahlo na Poľsko, ktoré sa dlhodobo umiestňovalo výrazne pred nami, no v posledných rokoch v medzinárodnom porovnaní klesalo.

"Doterajší pokrok vo stíhaní korupcie na Slovensku znehodnotila vláda kontroverzným prepúšťaním v justičnej sfére. Rýchlo nasledovali legislatívne opatrenia, ktorých cieľom je zrušiť úrad špeciálneho prokurátora pre boj s korupciou a znížiť tresty za korupciu," upozornila TI.

Ak tieto opatrenia Slovensko naozaj prijme, výrazne to podľa TI podkope zásady právneho štátu a demokratickej stability.

Británia zaznamenala výrazný prepad

Vo férovosti si podľa TI tradične najlepšie vedú Dánsko (90 bodov), Fínsko (87 bodov) a Nový Zéland (85 bodov), na opačnom konci skončili Sýria (13 bodov), Venezuela (13 bodov) a Somálsko (11 bodov).

Organizácia Transparency International poukázala na to, že tradiční premianti ako Švédsko (82 bodov), Holandsko (79 bodov), Island (72 bodov) a Británia (71 bodov) zaznamenali doteraz najhoršie výsledky. Najvýraznejší je prepad u Británie, ktorá za posledných päť rokov stratila šesť bodov.

Región západnej Európy a Európskej únie je naďalej najlepšie hodnotenou oblasťou sveta. TI mu pridelila 65 bodov zo sto. Najhoršie hodnotenie v tomto regióne dosiahlo Rumunsko (46 bodov), Bulharsko (45 bodov) a Maďarsko (42 bodov).

image

Slovenská spoločnosť je rovnostárska. Prečo je to tak aj generáciu po páde komunizmu? (analýza)

V Maďarsku, kde od roku 2010 ako premiér vládne Viktor Orbán, sa podľa TI už viac ako desať rokov formuje systém, v ktorom korupcia bez trestu bujú. Orbánova vláda k nelibosti TI súčasný stav meniť nehodlá.

Výčitky adresovala TI rovnako ako vlani Švédsku, ktoré od roku 2015 stratilo sedem bodov. Väčšie zhoršenie eviduje TI len u Guatemaly a Turecka, ktoré si pohoršili o deväť, respektíve 11 bodov. V prípade Guatemaly aj Turecka je pokles počítaný od roku 2014.

U Švédska, ktoré aj tak zostáva na čele rebríčka, je podľa TI problém v kvalite súdneho systému. Na politické nominácie prísediacich vlani upozornila tiež Európska komisia, keďže to vyvoláva otázky o ich nezávislosti.

Ukrajina medzi najväčšími skokanmi

TI pozitívne hodnotí vývoj na Ukrajine, ktorá s 36 bodmi dosiahla medziročné zlepšenie o tri body, hoci už dva roky čelí ruskej vojenskej invázii. Ukrajinu zaradila TI medzi najväčších skokanov, pretože od roku 2014 svoje hodnotenie vďaka sérii reforiem dokázala vylepšiť o desať bodov. Naopak, Rusko na rebríčku medziročne kleslo o dva body na 26 bodov.

image

Ukrajina bojuje proti sprenevere v prostredí svojej armády. Kontroly odhalili priestupky

Čína, ktorá je radená do regiónu Ázie a Tichomoria, získala 42 bodov, čo znamená medziročný pokles o tri body.

Najhoršie hodnoteným svetovým regiónom je subsaharská Afrika, ktorá získala 33 bodov, nasledovaná s 35 bodmi východnou Európou a strednou Áziou.

01 - Modified: 2024-04-26 13:04:43 - Feat.: - Title: Ukrajinského ministra poľnohospodárstva, ktorý je podozrivý z korupcie, prepustili na kauciu 02 - Modified: 2024-04-26 08:30:15 - Feat.: - Title: Pád zhýralého námestníka otriasol Moskvou. Pod Šojguom sa trasie stolička 03 - Modified: 2024-04-25 19:33:41 - Feat.: - Title: Ukrajinský minister poľnohospodárstva podozrivý z korupcie ponúkol rezignáciu 04 - Modified: 2024-04-25 18:17:00 - Feat.: - Title: Európsky parlament reagoval na škandál s Katarom zriadením etického orgánu na boj proti korupcii 05 - Modified: 2024-04-25 09:36:27 - Feat.: - Title: Vo Vietname odsúdili z korupcie ďalšieho popredného podnikateľa
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 01:43