Palestínsky muž drží vrece s múkou, zatiaľ čo ostatní čakajú, kým dostanú to svoje vrecia od Agentúry OSN pre pomoc a prácu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vieme viac o prepustených zamestnancoch Úradu OSN pre palestínskych utečencov. Pomáhali teroristom pri útoku

29.01.2024, 11:19
Autor:
ČTKČTK

Inkriminovaní pracovníci UNRWA boli obvinení z toho, že pomáhali Hamasu zorganizovať útok, ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy, alebo že mu pomáhali v nasledujúcich dňoch.

Americký denník The New York Times dnes s odvolaním sa na izraelský dokument poskytnutý americkej vláde opísal podrobnosti týkajúce sa zamestnancov Úradu OSN pre palestínskych utečencov, ktorí dostali výpoveď kvôli podielu na októbrovom útoku Hamasu na Izrael.

Desať z 12 ľudí podľa týchto informácií patrilo k palestínskej islamistickej skupine Hamas a jeden k ďalšej militantnej organizácii Palestínsky islamský džihád. Jeden zo zamestnancov sa vlani 7. októbra podieľal na útoku Hamasu na kibuc Beeri, kde prišlo o život 97 ľudí, ďalší bol zapojený do únosu ženy, iný zase dodával muníciu.

Izraelské obvinenia

Informácie sú v dokumente poskytnutom vláde Spojených štátov a podrobne opisujú izraelské obvinenia voči 12 zamestnancom UNRWA, ktorí sa podieľali na útokoch Hamasu na Izrael 7. októbra alebo boli zapojení do následných aktivít palestínskych ozbrojencov.

OSN v piatok oznámila, že UNRWA prepustila niekoľko pracovníkov po tom, ako sa oboznámila s obsahom obvinení. Podrobne sa však k veci nevyjadrila. NYT však píše, že jeho novinári mali v nedeľu možnosť do spomínaného dokumentu nahliadnuť.

image

Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Nie je to ani špička ľadovca

Obvinenia zároveň prinútili viaceré krajiny, vrátane USA, Británie, Francúzska a Nemecka, pozastaviť financovanie UNRWA, a to napriek tomu, že sa vo vojnou zmietanom Pásme Gazy humanitárna situácia naďalej zhoršuje.

Česká republika UNRWA finančne nepodporuje. Podľa Hamssom ovládaných úradov v Pásme Gazy a predstaviteľov OSN od začiatku vojny prišlo o život na 26-tisíc Palestínčanov a viac ako dva milióny Palestínčanov kvôli konfliktu museli opustiť svoje domovy.

Pomoc pri útoku

Inkriminovaní pracovníci UNRWA boli obvinení z toho, že pomáhali Hamasu zorganizovať útok, ktorý rozpútal vojnu v Pásme Gazy, alebo že mu pomáhali v nasledujúcich dňoch, píše NYT. Pri útoku na Izrael 7. októbra palestínski ozbrojenci podľa izraelských úradov zabili asi 1200 ľudí a vyše 240 ich uniesli do Pásma Gazy. Zhruba stovku prepustili počas doposiaľ jediného prímeria koncom novembra.

Generálny tajomník OSN António Guterres v nedeľu nad obvineniami vyjadril zdesenie a poznamenal, že deväť z 12 obvinených zamestnancov bolo prepustených. Zároveň požiadal krajiny, ktoré pozastavili financovanie UNRWA, aby to prehodnotili. UNRWA je jedným z najväčších zamestnávateľov v Pásme Gazy, kde pre túto agentúru pracuje 13-tisíc ľudí, najmä Palestínčanov.

Z 12 obvinených osôb ich deväť bolo podľa UNRWA identifikovaných a dostali výpoveď a ďalšie dva sú po smrti.

Dvaja nemenovaní západní predstavitelia potvrdili, že boli s obsahom dokumentu v minulých dňoch oboznámení, ale dodali, že nemohli overiť podrobnosti. Hoci Spojené štáty zatiaľ samotné izraelské tvrdenia nepotvrdili, americkí predstavitelia tvrdia, že ich považujú za dostatočne hodnoverné, aby na ich základe bola pozastavená pomoc.

NYT overil totožnosť jedného z 12 zamestnancov, vedúceho skladu, ktorého profil na sociálnych sieťach ho uvádza ako zamestnanca UNRWA a na fotografiách má oblečenie s označením OSN.

Prezradili ich dáta

V izraelskom dokumente, ktorý bol v piatok predložený americkým predstaviteľom, sú mená a pracovné pozície zamestnancov UNRWA a obvinenia proti nim. Izraelské spravodajské služby podľa týchto informácií odhalili pohyb šiestich z mužov v Izraeli 7. októbra na základe mobilných dát.

Ďalších Izraelčanov odpočúvali pri telefonátoch vykonaných v Pásme Gazy, v ktorých podľa dokumentu tieto osoby hovorili o svojom zapojení do útoku Hamasu. Traja z Palestínčanov dostali správy, ktoré im nariaďovali, aby sa 7. októbra dostavili na zhromažďovanie, a jeden z nich mal podľa dokumentu priniesť granáty, ktoré doma skladoval.

Sedem z obvinených údajne vyučovalo predmety ako arabčina a matematika na školách UNRWA. Dvaja ďalší boli tiež zamestnaní v školách. Zvyšné tri boli v dokumente opísané ako úradník, sociálny pracovník a vedúci skladu.

Najpodrobnejšie obvinenia sa týkali výchovného poradcu z Chán Júnisu na juhu Pásma Gazy, ktorý čelí nariekaniu, že so svojím synom spolupracoval na únose ženy z Izraela. Sociálny pracovník z centrálnej časti Pásma Gazy bol obvinený z podielu na prevoze tela mŕtveho izraelského vojaka do Pásma Gazy a tiež z distribúcie munície a koordinácie vozidiel v deň útoku.

UNRWA vznikla po konci prvej arabsko-izraelskej vojny s úlohou zabezpečovať palestínskym utečencom jedlo a ďalšie služby ako vzdelanie a lekársku starostlivosť.

Oficiálne bola založená na konci roku 1949 Valným zhromaždením OSN. Vláda bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v roku 2018 financovanie agentúry zablokovala kvôli tomu, že podľa nej len predlžuje problém okolo palestínskych utečencov a treba jej prácu reformovať. Administratíva terajšieho prezidenta Joea Bidena neskôr pomoc obnovila.

01 - Modified: 2024-01-29 09:41:41 - Feat.: 1 - Title: Zamestnanci OSN vraždili s Hamasom. Nie je to ani špička ľadovca 02 - Modified: 2024-01-28 08:11:43 - Feat.: 1 - Title: Šéf OSN žiada darcovské krajiny, aby zaručili pokračovanie činnosti UNRWA aj napriek obvineniam 03 - Modified: 2024-01-28 08:10:26 - Feat.: 1 - Title: Izraelský minister zahraničia požaduje, aby šéf Agentúry OSN pre pomoc palestínskym utečencom odstúpil
01 - Modified: 2024-05-10 07:40:21 - Feat.: - Title: Izrael a Hamas musia byť flexibilní, ak chcú prímerie, tvrdí Egypt 02 - Modified: 2024-05-10 05:21:33 - Feat.: - Title: Vývoj rokovaní o prímerí v Pásme Gazy má v rukách Izrael, tvrdí Hamas 03 - Modified: 2024-05-09 20:36:16 - Feat.: - Title: Po útoku pripisovanom židovským osadníkom úrad OSN zatvára pobočku v Jeruzaleme 04 - Modified: 2024-05-09 17:56:59 - Feat.: - Title: Hnutie Hamas vyzvalo na zastavenie leteckých dodávok humanitárnej pomoci. Pri nehode zomreli ľudia 05 - Modified: 2024-05-09 17:20:45 - Feat.: - Title: Rozsiahly útok na Rafah nepovedie k porážke Hamasu, uviedol Biely dom. V oblasti už zúria boje
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
10. máj 2024 12:32