Americký prezident Joe Biden. FOTO: Reuters
StoryEditor

Biden pozastavil schvaľovanie terminálov na vývoz LNG, odvolal sa na boj proti klimatickej kríze

26.01.2024, 15:06
Autor:
ČTKČTK

Vlani podľa Bieleho domu zhruba polovica vývozu smerovala do Európy a americká vláda uisťuje, že dodávky spojencom budú cez existujúcu infraštruktúru pokračovať.

Vláda amerického prezidenta Joea Bidena oznámila, že pozastavuje schvaľovanie nových terminálov na vývoz skvapalneného zemného plynu (LNG). Biden vo vyhlásení toto rozhodnutie vysvetľuje najmä snahou bojovať proti "klimatickej kríze". Po intervencii volali environmentálni aktivisti, píše agentúra AP, ktorá krok spája s nadchádzajúcimi prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Dodávky majú pokračovať

Export LNG zo Spojených štátov v posledných rokoch prudko rastie a po útoku Ruska na Ukrajinu sa krajina stala najväčším vývozcom skvapalneného plynu na svete. Vlani podľa Bieleho domu zhruba polovica vývozu smerovala do Európy a Bidenova vláda uisťuje, že dodávky spojencom budú cez existujúcu infraštruktúru pokračovať.

image

Rusko má v rukáve záložný plán. Ak Kyjev nepredĺži tranzit plynu, Kremeľ využije alternatívne trasy

Schvaľovanie nových projektov je podľa nej potrebné prerušiť kvôli zastaraným kritériám, ktoré ministerstvo energetiky v týchto prípadoch používa. "Dostatočne už nezohľadňujú faktory, ako sú potenciálny rast cien pre amerických spotrebiteľov a výrobcov... alebo posledné analýzy dopadu emisií skleníkových plynov," uvádza vysvetlenie Bieleho domu.

Prezident Biden v samostatnom komuniké zdôrazňuje predovšetkým klimatický aspekt opatrení a uisťuje, že berie klimatické zmeny ako "existenčnú hrozbu". Ďalej obviňuje Republikánsku stranu vedenú jeho predchodcom Donaldom Trumpom, že zámerne popierajú naliehavosť "klimatickej krízy". "Moja administratíva sa nebude nečinne prizerať," uvádza.

Vyhovel klimatickým aktivistom

Produkcia fosílnych palív v USA však za Bidenovho úradovania rastie. Táto skutočnosť ide proti jeho deklarovaným klimatickým ambíciám, ku ktorým patrí aj sľub znížiť americké emisie skleníkových plynov na polovicu do roku 2030. Rozhodnutím ohľadom exportu LNG teraz prezident vyhovel požiadavke klimatických aktivistov, ktorých si vlani pohneval schválením obrieho projektu ťažby ropy na Aljaške.

image

Emisie CO2 v Nemecku klesli vlani na najnižšiu úroveň za 70 rokov

Oznámenie prišlo v čase, keď už v USA prakticky beží plnohodnotná kampaň pred novembrovými prezidentskými voľbami. Primárky demokratov a republikánov síce ešte len začali, už teraz je však takmer isté, že proti sebe znova stanú Biden a Trump. Klimatická politika je pritom pre Bidena jednou z ciest, ako sa odlíšiť od Trumpa, ktorý spochybňuje vedecký konsenzus ohľadom zmeny klímy a vyhlásil, že po jeho návrate do prezidentskej funkcie sa bude "vŕtať, vŕtať, vŕtať".

Zatiaľ čo environmentalisti dnešné oznámenie vítajú, zástupcovia energetického priemyslu ho odsudzujú. "Toto je víťazstvo pre Rusko a strata pre amerických spojencov, americký pracovný trh aj globálne klimatické úsilie," uviedla lobistická skupina American Petroleum Institute obhajujúca záujmy výrobcov fosílnych palív.

01 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 02 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 03 - Modified: 2024-04-19 12:19:54 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 04 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 05 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:44