StoryEditor

Dva tweety za sekundu. Nemci odhalili, ako Rusko podkopáva ich vládu

26.01.2024, 10:14
Autor:
ČTKČTK

Cieľom klamlivých príspevkov je posilniť nevôľu občanov voči súčasnej vládnej koalícii vedenej kancelárom Olafom Scholzom a podkopať ich podporu Ukrajiny.

Nemecké ministerstvo zahraničia odhalilo dezinformačnú kampaň, ktorú na sociálnej sieti X vedie Rusko s využitím tisícov falošných užívateľských účtov. Dnes o tom na svojich internetových stránkach informoval týždenník Der Spiegel s odvolaním sa na dôvernú analýzu rezortu zahraničia.

Viac ako milión príspevkov v nemčine

Cieľom ruskej kampane je posilniť nevôľu Nemcov voči súčasnej vládnej koalícii vedenej kancelárom Olafom Scholzom a podkopať ich podporu Ukrajiny, ktorá sa už skoro dva roky bráni ruskej invázii.

Analýzu vypracovali experti na žiadosť oddelenia pre strategickú komunikáciu nemeckého ministerstva zahraničia. Od 20. decembra decembra do 20. januára s pomocou špeciálneho softvéru skúmali sociálnu sieť X.

image

Voľby budú tento rok terčom dezinformácií, upozorňuje Borrell. Minulý rok ich šírilo najmä Rusko

Objavili viac ako 50-tisíc falošných užívateľských účtov, z ktorých odoslali vyše milión príspevkov v nemčine. Často obsahovali obvinenia, že nemecká vláda v záujme podpory Ukrajiny zanedbáva vlastné obyvateľstvo. "Som sklamaný, že vláda pre iné krajiny robí viac ako pre vlastných občanov," písalo sa v jednom z príspevkov. "Je hanba, že semaforová koalícia problémy vo vlastnej krajine neberie vážne," uvádzal iný.

Niekedy tieto falošné účty generovali až 200-tisíc príspevkov denne, čo zodpovedá približne dvom tweetom na za sekundu.

Rozsiahla ruská kampaň

Odborníci ministerstva zahraničia súčasnú ofenzívu v informačnej vojne považujú za súčasť veľkej ruskej kampane, ktorá vyšla najavo v roku 2022 pod názvom Dvojník.

Už vtedy sa Nemecko, rovnako ako Taliansko, Británia, Francúzsko a Ukrajina stali terčmi internetových útočníkov. Spoločnosť Meta vlastniaca Facebook hovorila o "najväčšej a najusilovnejšej" ruskej operácii v online priestore a množstvo účtov kvôli tomu zablokovala, pripomína Der Spiegel.

image

Francúzsko obvinilo Rusko, že o ňom koordinovane šíri nepravdivé informácie

Poznatky expertov vyvolali podľa týždenníka na ministerstve zahraničia znepokojnenie kvôli tomu, že Nemecko tento rok na jar čakajú voľby do Európskeho parlamentu a tri spolkové krajiny, ktoré bývali súčasťou Nemeckej demokratickej republiky, tiež voľby do krajinských parlamentov. Panujú preto obavy, že Rusko by mohlo zasahovať do volebných kampaní.

Mená známych médií

Aby kampaň pôsobila vierohodne, zneužívajú útočníci mená známych médií a imitujú ich webové stránky, aby ich potom mohli umiestňovať vo svojich falošných príspevkoch. Preto má kampaň názov Dvojník.

Okrem príspevkov s obsahom, ktorého cieľom je spoločnosť rozdeliť, sa na falošných účtoch objavujú odkazy na známe médiá, ako je Der Spiegel, Die Welt alebo Süddeutsche Zeitung. Používateľov zavedú na portály týchto médií, ktoré na prvý pohľad vyzerajú ako originály, v skutočnosti ide však o ich napodobeniny riadené útočníkmi.

image

Ruský súd predĺžil väzbu Evanovi Gershkovichovi, novinárovi amerického denníka The Wall Street Journal

Z dezinformačnej kampane dnes Rusko v oficiálnom vyhlásení obvinilo francúzske ministerstvo obrany, podľa ktorého Moskva proti Francúzsku vedie koordinované operácie s cieľom šíriť nepravdivé informácie týkajúce sa napríklad údajného pôsobenia francúzskych žoldnierov na Ukrajine.

Podľa francúzskeho rezortu obrany na to Rusko používa štátne médiá, ako sú spoločnosť Sputnik News, televíznu sieť RT alebo agentúra RIA Novosti.

01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 19:55:51 - Feat.: - Title: USA uvalili nové sankcie na stovky subjektov. Týkajú sa aj Slovenska 03 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 04 - Modified: 2024-05-01 13:00:00 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že zasiahlo južný štáb ukrajinskej armády. Kyjev to nekomentoval 05 - Modified: 2024-05-01 09:57:12 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal najmenej dve obete
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 00:29