Boris Nadeždin odpovedá na otázky novinárov po predložení svojich dokumentov potrebných kandiatúru na marcové prezidentské voľby na pôde ruskej Ústrednej volebnej komisie v Moskve. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Potenciálny prezidentský kandidát Nadeždin dúfa, že marcové voľby budú začiatkom konca Putinovej vlády

24.01.2024, 22:18
Autor:
TASRTASR

Boris​ Nadeždin vyzýva na ukončenie ruskej invázie na Ukrajine. V rozhovore uviedol, že ho prekvapilo, keď jeho priaznivci stáli v dlhých radoch, aby poskytli svoj podpis na podporu jeho kandidatúry.

Ruský opozičný politik a potenciálny kandidát na post prezidenta Boris Nadeždin v stredajšom rozhovore pre agentúru AFP vyjadril nádej, že marcové prezidentské voľby budú "začiatkom konca" vlády ruského prezidenta Vladimira Putina.

Nadeždin (60) vo svojej kampani vyzýva na ukončenie ruskej invázie na Ukrajine. V rozhovore uviedol, že ho prekvapilo, keď jeho priaznivci stáli v dlhých radoch, aby poskytli svoj podpis na podporu jeho kandidatúry.

Koniec Putinovej éry

Tento bývalý poslanec Štátnej dumy a dlhoročný miestny zákonodarca v Moskovskej oblasti však podľa AFP pravdepodobne nezabráni Putinovi v predĺžení jeho 24-ročnej vlády, v rámci ktorej pôsobil štyrikrát na poste prezidenta a nakrátko aj vo funkcii predsedu vlády.

"Dúfam však, že 17. marec, aj keď to možno nebude koniec Putinovej éry, bude znamenať aspoň začiatok jej konca," povedal Nadeždin s odkazom na dátum prezidentských volieb, v ktorých bude možné hlasovať tri dni, respektíve od 15. do 17. marca.

Prisľúbil, že v prípade víťazstva v súboji o prezidentské kreslo sa bude usilovať o ukončenie "katastrofickej" ofenzívy na Ukrajine a o "oslobodenie politických väzňov".

"Neverím, že by ktorákoľvek strana (vojny) mohla dosiahnuť skutočne rozhodujúce vojenské víťazstvo. Je to úplne nereálne," uviedol v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Kritické vyjadrenie

Z Ruska by podľa svojich slov chcel spraviť krajinu, "ktorá sa nesnaží rozšíriť svoje územie s pomocou armády."

AFP vysvetľuje, že takáto kampaň je v Rusku takmer nemysliteľná vzhľadom na to, že tamojšie úrady už uväznili desiatky ľudí za podobné kritické vyjadrenia voči takmer dva roky trvajúcej vojne.

Nadeždin nedávno uviedol, že sa mu denne podarí vyzbierať desiatky tisíc podpisov na svoju podporu. Podľa údajov na webovej stránke jeho volebnej kampane ich mal vyzbieraných už vyše 100-tisíc. Ústredná volebná komisia požaduje, aby potenciálni kandidáti do 25. januára doručili 105-tisíc podpisov z rôznych ruských regiónov.

Zatiaľ nie je jasné, či mu umožnia kandidovať za prezidenta. Vyjadril však presvedčenie, že jeho kritika je tolerovaná, pretože je bývalým členom ruského politického systému. V tejto súvislosti pripomenul, že Vladimira Putina kritizoval posledných desať rokov.

Podľa svojich vyjadrení očakával, že kandidatúru proti Putinovi oznámi niekto prestížnejší než je on sám. K takémuto kroku nedošlo, čo vyústilo v jeho rozhodnutie uchádzať sa o posť šéfa Kremľa.

Podotkol tiež, že momentálne komunikuje so svojimi priaznivcami len prostredníctvom sociálnych médií.

Hoci je presvedčený, že Putin "zničil" verejné inštitúcie v Rusku a znemožnil slobodné voľby, Nadeždin uviedol, že zmena môže nastať len prostredníctvom volieb. "Všetky ostatné spôsoby - revolúcie, nech už majú akúkoľvek farbu, alebo prevraty - sú oveľa horšie," dodal podľa AFP.

01 - Modified: 2024-01-24 10:47:42 - Feat.: 1 - Title: Vojnu ukončíme atómovkou, Západ nič neurobí. Úvahy Rusov znepokojujú expertov 02 - Modified: 2024-01-23 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Čierne scenáre stretu s Ruskom: remíza na Ukrajine, ozbrojený Kaliningrad a hybridná tretia svetová na obzore 03 - Modified: 2024-01-23 21:18:02 - Feat.: 1 - Title: Ruské útoky zabili na Ukrajine 18 ľudí. Počet obetí môže ešte narásť, vraví Zelenskyj
01 - Modified: 2024-04-25 20:00:27 - Feat.: - Title: Putin vyzýva na zdržanlivosť pri zabavovaní majetku firiem. Štát preberá kontrolu po odchádzajúcich firmách 02 - Modified: 2024-04-25 19:19:24 - Feat.: - Title: Úrady hlásia desať mŕtvych po ruských aj ukrajinských útokoch, Moskva zasiahla železničnú stanicu 03 - Modified: 2024-04-25 18:36:15 - Feat.: - Title: Putin plánuje v máji navštíviť Čínu. Obviňujú USA zo "zasahovania" do záležitostí iných krajín 04 - Modified: 2024-04-25 18:29:35 - Feat.: - Title: Ruskí navrátilci z vojny majú v Rusku na svedomí najmenej 107 životov, ďalšiu stovku zranili 05 - Modified: 2024-04-25 16:54:05 - Feat.: - Title: Slovenskí europoslanci sú za využitie výnosov zo zmrazených ruských aktív, vnímajú to však kontroverzne
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
25. apríl 2024 22:21