Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. FOTO: Reuters
StoryEditor

Turecký parlament bude v utorok hlasovať o členstve Švédska v NATO

22.01.2024, 18:34
Autor:
ČTKČTK

Na vstup severskej krajiny do Severoatlantickej aliancie je potrebný ešte súhlas maďarského parlamentu.

Plénum tureckého parlamentu začne v utorok prerokúvať ratifikáciu švédskeho členstva v Severoatlantickej alianci. Píšu o tom zahraničné tlačové agentúry s odkazom na nemenované zdroje a informácie z tureckej tlače. Podľa agentúry Bloomberg bude parlament o ratifikácii aj hlasovať. Na to, aby sa severská krajina stala členom vojenského paktu, musí jej vstup ešte schváliť maďarský parlament.

Podľa agentúry Reuters a stanice CNN Türk, ktoré sa odvolávajú na vlastné parlamentné zdroje, sa plénum začne ratifikáciou zaoberať v utorok. Vládny zdroj agentúre Bloomberg povedal, že sa hlasovanie odohrá neskôr tento týždeň.

image

Najväčšie cvičenie NATO od studenej vojny. Zapojí sa 90-tisíc vojakov aj Švédsko

Ratifikáciu už prerokoval a schválil zahraničný výbor tureckej snemovne. Záležitosťou sa už tak bude zaoberať len plénum jednokomorového tureckého parlamentu. Ratifikáciu podpísal a predložil parlamentu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na konci októbra.

Vstup Švédska do NATO blokovalo Turecko od roku 2022 kvôli výhradám voči tomu, ako Štokholm postupuje proti organizáciám, ktoré Ankara považuje za teroristické. Ide napríklad o kurdské milície YPG či Stranu kurdských pracujúcich.

Švédsko kvôli tomu sprísnilo svoje protiteroristické zákony a tvrdí, že splnilo turecké požiadavky. Tureckí politici tiež kritizovali švédske úrady, že umožňujú verejné pálenie koránu, ktorý je pre moslimov posvätnou knihou.

V uplynulých týždňoch prezident Recep Tayyip Erdogan vyzval amerických vládnych predstaviteľov, aby v Kongrese zaistili schválenie predaja bojových lietadiel F-16 Turecku, a aby tak urobili súbežne so schválením švédskej žiadosti v tureckom parlamente.

image

„Prebuďme sa.“ Pred útokom Ruska na NATO varuje už aj nemecký minister obrany

Erdoganova strana AKP nemá v parlamente väčšinu a pre ratifikáciu potrebuje hlasy svojich nacionalistických spojencov či opozície.

Na vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie je potrebný aj súhlas maďarského parlamentu. Ostatné krajiny NATO už ratifikáciu ukončili.

Švédsko sa spolu s Fínskom rozhodli vstúpiť do NATO po ruskej invázii na Ukrajinu. Predtým boli obe severské krajiny mnoho desaťročí mimo vojenských paktov. Fínsku žiadosť Turecko tiež niekoľko mesiacov blokovalo a členom NATO sa táto krajina stala na začiatku apríla minulého roka.

01 - Modified: 2024-04-26 05:57:51 - Feat.: - Title: Turecký súd odsúdil zamestnancov železníc za nehodu, o život prišlo 25 ľudí 02 - Modified: 2024-04-25 15:25:55 - Feat.: - Title: "Chránte sa pred kopancami." Účastníci humanitárnej flotily do Gazy v Turecku trénujú na izraelský zásah 03 - Modified: 2024-04-25 14:12:33 - Feat.: - Title: Švédsko na budúci rok vyšle svojich vojakov do Lotyšska v rámci síl NATO 04 - Modified: 2024-04-24 20:34:25 - Feat.: - Title: Na podujatie Ľavicovej strany vtrhli maskovaní útočníci, hlásia troch zranených 05 - Modified: 2024-04-27 08:30:00 - Feat.: - Title: Vo Švédsku miznú staré lesy rýchlejšie ako v Amazónii. Zo vzácnych stromov máš možno doma nočný stolík aj ty
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 21:43