Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Kyjev potrebuje vzhľadom na rozsiahlosť frontu viac zbraní, vraví Zelenského poradca

20.01.2024, 14:45
Autor:
TASRTASR

Mychajlo Podoľak uviedol, že namiesto rečí sú potrebné investície do vojenskej výroby, pričom spomenul "rakety dlhého doletu, drony, delostrelecké granáty a muníciu".

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak žiada spojencov o veľké dodávky ďalších zbraní, ktoré by Ukrajine v tejto fáze bojov pomohli lepšie odolávať ruskej armáde. Vyjadril sa tak v sobotňajšom rozhovore pre nemecký denník Bild, informuje agentúra DPA.

"Problémom v tejto fáze vojny je, že počet zbraní, dronov, granátov a delostreleckej munície nie je rovnomerne rozložený. Je potrebné to vyrovnať," povedal Podoľak. Situáciu je podľa neho možné zlepšiť len maximálnym posilnením Ukrajiny špičkovými zbraňami.

Dodal, že namiesto rečí sú potrebné investície do vojenskej výroby, pričom spomenul "rakety dlhého doletu, drony, delostrelecké granáty a muníciu". Ďalšie dodávky zbraní by podľa jeho slov zároveň mali byť rozsiahle. Podoľak pritom poukázal na aktuálne značnú veľkosť frontu, kde sa ukrajinská armáda snaží odrážať ruské sily útočiace z viacerých smerov.

image

Ruskí poslanci budú rokovať o návrhu na zabavenie majetku za kritiku armády

"Celkovo má frontová línia 1300 kilometrov, pričom boje (aktuálne) prebiehajú na 600 až 800 kilometroch," povedal. Súčasnú situáciu na bojisku označil za zložitú. Intenzita bojov sa totiž podľa jeho slov neznižuje ani vzhľadom na zimné obdobie.

Rusko však podľa neho za celý rok nedosiahlo nijaké výrazné pokroky. "Rusko bojuje masovo, prebehla (tam) skrytá mobilizácia, na front bolo vyslaných veľa síl, sústredí sa tam veľa (vojenskej) techniky, a to všetko treba zničiť," uviedol ďalej v rozhovore.

Podoľak zároveň vyslovil presvedčenie, že vojna bude pokračovať v súlade s plánmi ruského prezidenta Vladimira Putina, a to dovtedy "kým nedobyje celé územie Ukrajiny, kým nedosiahne dominanciu v Európe, kým nedobyje ďalšie postsovietske územia," dodal v tejto súvislosti. Podľa Podoľaka totiž "človek nejde do veľkej vojny" a nezničí si povesť aj vzťahy, ak by sa chcel uspokojiť "len s málom".

01 - Modified: 2024-04-28 17:30:00 - Feat.: - Title: Situácia na fronte sa pre Ukrajinu zhoršila, Rusi prebrali iniciatívu, tvrdí Syrskyj 02 - Modified: 2024-04-28 16:55:04 - Feat.: - Title: "Najsilnešia dohoda." Ukrajina a USA rokujú o bilaterálnej bezpečnostnej zmluve, povedal Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-28 14:02:51 - Feat.: - Title: Veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj pripustil, že Rusku sa miestami darí postupovať 04 - Modified: 2024-04-28 12:54:39 - Feat.: - Title: Ukrajinskí pohraničníci vylovili z pohraničnej rieky ďalších dvoch utopených mužov 05 - Modified: 2024-04-28 11:59:56 - Feat.: - Title: Ruské vojská podľa Moskvy dobyli ďalšiu dedinu na východe Ukrajiny. Kyjev sa nevyjadril
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 00:30