Lietadlo vzlietlo, aby sa pripojilo ku koalícii vedenej USA, aby podniklo letecké útoky na vojenské ciele v Jemene.  FOTO: Reuters
StoryEditor

Spojené štáty opäť ostreľovali rebelov v Jemene, tí sľúbili ďalšie útoky na lode

13.01.2024, 07:35
13.01.2024, 12:26
Autor:
ČTKČTK

Televízia kontrolovaná rebelmi pôvodne informovala o tom, že aj v noci na dnes spoločne útočili USA a Británia, americkí činitelia ale hovoria len o útoku USA.

Spojené štáty v noci na dnes znovu zaútočili na šiitských povstalcov v Jemene, cieľom bol tentoraz radar Húsíov. Na sieti X to uviedlo regionálne veliteľstvo americkej armády CENTCOM.

Hovorca povstalcov neskôr povedal, že americké údery, vrátane toho dnešného v metropole Saná, nebudú mať žiadny vplyv na kapacitu povstalcov pokračovať v útokoch na obchodné lode v Červenom mori a v Adenskom zálive.

Povstalci ostreľujú lode

Aj v piatok Húsíovci podľa Washingtonu odpálili najmenej jednu balistickú strelu proti nákladnému plavidlu. Húsíovci dnes televízii Al-Džazíra tiež povedali, že si posledný úder amerických síl nevyžiadal mŕtvych ani zranených. Rebeli tiež znovu sľúbili pomstu.

"Tento úder uskutočnila loď USS Carney za použitia útočných striel Tomahawk," uviedla na sieti X k novej vojenskej operácii americká armáda, podľa ktorej išlo o útok spojený s jedným z piatkových cieľov.

V noci na piatok sa Spojené štáty a Británia zamerali na niekoľko desiatok pozícií Húsíovcov a piati povstalci pri tom zabili. Televízia pod kontrolou rebelov informovala, že aj v noci na dnes spoločne útočili USA a Británia, americkí činitelia ale hovoria len o útoku amerických síl.

Veliteľstvo CENTCOM dnes tiež uviedlo, že tieto údery proti povstalcom nemajú nič spoločné s operáciou Prosperity Guardian, ktorú Spojené štáty začali v Červenom mori a v Adenskom zálive v decembri s cieľom chrániť obchodné lode. Tejto operácie sa zúčastňuje asi 20 krajín.

Eskalácia v regióne

Spojené štáty a Británia s podporou viacerých ďalších krajín proti Húsíom zaútočili už v noci na piatok, keď zasiahli niekoľko desiatok cieľov. Akciu odsúdili Húsíovci aj ich spojenci Irán, libanonský Hizballáh a palestínsky Hamas.

Rusko útok označilo za porušovanie medzinárodného práva a pripomenulo, že len deň pred americko-britskými údermi Bezpečnostná rada OSN vyzvala povstalcov na zastavenie útokov na obchodné lode plávajúce okolo Jemenu k Suezskému prieplavu alebo opačným smerom.

Saudská Arábia či Omán, ktoré s Jemenom susedia, vyjadrili v piatok obavy ohľadom eskalácie situácie v regióne. Rijád je navyše dôležitým hráčom pri rokovaniach o mieri v občianskej vojne v Jemene, ktorá sprostredkúva OSN.

Tá sa začala nádejne vyvíjať vlani, keď Saudská Arábia a Irán, ktoré v jemenskej vojne stoja na opačných stranách konfliktu, obnovili po siedmich rokoch diplomatické vzťahy.

image

ANALÝZA: Blízky východ na hrane explózie. Biden hasí požiar tomahawkami

Odstrašenie lodí

Husíovci od novembra zasiahli v Červenom mori niekoľko lodí, ďalších viac ako 2000 donútili, aby sa plavili inou, podstatne dlhšou námornou trasou. Povstalci tvrdia, že útoky sú reakciou na vojnu Izraela v Pásme Gazy a na podporu niektorých krajín izraelskej vláde.

V piatok Húsíovci, ktorí ovládajú severozápadnú časť Jemenu, vrátane metropoly Saná a väčšiny jemenského pobrežia Červeného mora, označili americko-britské údery za pokračovanie "podpory izraelského zločinu v Gaze".

V piatok sa v Saná a ďalších jemenských mestách, vrátane tých, ktoré nie sú pod kontrolou povstalcov, konali na protest proti americko-britským úderom masové demonštrácie.

Zúčastnili sa na nich desaťtisíce ľudí, ktorí niesli jemenské a palestínske vlajky. "Týmito náletmi sa USA snažia o hegemóniu nad celým arabským svetom," povedal podľa agentúry AP jeden z demonštrantov.

01 - Modified: 2024-01-13 06:23:51 - Feat.: 1 - Title: Husíovia odpálili balistickú strelu ako odvetu za americké a britské útoky, Biden pohrozil ďalšími údermi 02 - Modified: 2024-01-12 20:15:46 - Feat.: 1 - Title: USA uvalili sankcie na firmy z Honkongu a Emirátov, ktoré podporovali húsíov 03 - Modified: 2024-01-12 18:57:44 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty nevyhľadávajú konflikt s Iránom, tvrdí Biely dom 04 - Modified: 2024-01-12 18:43:29 - Feat.: 1 - Title: Volvo pre útoky v Červenom mori dočasne zastaví výrobu v belgickom Gente 05 - Modified: 2024-01-12 15:01:16 - Feat.: 1 - Title: Po úderoch pod vedením USA na pozície Husíovcov vyšli do ulíc desaťtisíce Jemencov
01 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 02 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 03 - Modified: 2024-04-18 11:00:00 - Feat.: - Title: Muž tvrdil, že je jasnovidec, ľudí pripravil o takmer 200 miliónov dolárov. 10-ročné väzenie vo svojej budúcnosti ale nevidel 04 - Modified: 2024-04-17 04:35:57 - Feat.: - Title: Spojené štáty plánujú nové sankcie voči Iránu a rovnaký krok očakávajú aj od spojencov 05 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Zomreli najstaršie spojené dvojčatá. Lori a George boli spätí hlavami, nezávislé životy dokázali žiť viac ako 60 rokov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
26. apríl 2024 20:55