Turecký prezident Tayyip Erdogan. FOTO: Reuters
StoryEditor

Chcú z Červeného mora urobiť "krvavé". Erdogan označil americko-britské údery v Jemene za neprimerané

12.01.2024, 13:57
Autor:
ČTKČTK

K úderom v Jemene sa vyjadrilo iracké ministerstvo zahraničia, podľa ktorého akcia môže viesť k rozšíreniu konfliktu v regióne.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil nočné americko-britské údery na povstalcov v Jemene za neprimerané použitie sily a obvinil USA a Britániu, že chcú z Červeného mora urobiť "krvavé more".

K úderom v Jemene sa vyjadrilo iracké ministerstvo zahraničia, podľa ktorého akcia môže viesť k rozšíreniu konfliktu v regióne. Za "prilievanie oleja do ohňa" v extrémne nebezpečnej situácii údermi označil ománsky minister zahraničia Badr Busajdí.

Neprimeraná sila

"Všetky tieto akcie predstavujú neprimerané použitie sily," povedal Erdogan dnes novinárom v Istanbule po tradičnej piatkovej modlitbe. "Amerika a Izrael používajú rovnako neprimeranú silu proti Palestínčanom a Briti idú v stopách Spojených štátov. Snaží sa vytvoriť krvavý kúpeľ v Červenom mori, "dodal podľa AFP Erdogan, ktorý patrí k najtvrdším kritikom izraelská operácia v palestínskom Pásme Gazy.

Turecký prezident dnes tiež komentoval konanie Medzinárodného súdneho dvora v Haagu, ktorý sa zaoberá juhoafrickým obvinením Izraela z genocídy v Gaze. Erdogan povedal, že Turecko prispelo "zdokumentovaním izraelských zločinov".

image

Ohrozujú obchod aj životy. Útoky voči husíom sú v súlade s Chartou OSN, uviedli spojenci

"Verím, že Izrael bude uznaný vinným," dodal Erdogan, ktorý už v novembri označil dianie v Pásme Gazy za genocídu, Izrael za "teroristický štát" a Hamas naopak za skupinu bojovníkov za slobodu brániacu svoju krajinu.

Obavy kvôli nočným americko-britským úderom v Jemene, ktoré sú odvetou za útoky tamojších povstalcov na obchodné lode v Červenom mori, vyjadrilo dnes okrem iného iracké ministerstvo zahraničia. Podľa neho takéto akcie nie sú riešením, ale skôr povedú k rozšíreniu vojny. Iracká diplomacia však zdôraznila, že je nevyhnutné zabezpečiť slobodu námornej plavby v medzinárodných vodách.

Intenzívne útoky

Iracká vláda minulý týždeň oznámila, že zriaďuje výbor, ktorý má pripraviť ukončenie misie medzinárodnej koalície v Iraku vedenej Spojenými štátmi. Urobila tak po tom, čo americký úder v Bagdade zabil veliteľa jednej z miestnych proiránskych milícií v odvete zo predchádzajúceho útoku týchto milícií na americké základne v Iraku a Sýrii.

Útoky proiránskych skupín sa zintenzívnili od začiatku vojny Izraela v Pásme Gazy. Spojené štáty majú v Iraku na 2500 vojakov a ďalších asi 900 v Sýrii.

Obavy z eskalácie napätia v regióne vyjadrila dnes tiež Saudská Arábia či Omán, ktorý susedí s Jemenom. Ománsky minister zahraničia Busajdí uviedol, že je hlboko znepokojený a že údery len prilejú olej do ohňa v tejto extrémne nebezpečnej situácii. "Vyzývame všetky strany, aby zachovali zdržanlivosť a zamerali sa teraz na prímerie v Gaze," uviedol Busajdí.

01 - Modified: 2024-01-12 12:29:19 - Feat.: 1 - Title: Ohrozujú obchod aj životy. Útoky voči husíom sú v súlade s Chartou OSN, uviedli spojenci 02 - Modified: 2024-01-11 12:39:47 - Feat.: 1 - Title: Globálny obchod zaznamenal mierny pokles, ovplyvnili ho útoky v Červenom mori 03 - Modified: 2024-01-11 05:37:57 - Feat.: 1 - Title: Bezpečnostná rada OSN vyzvala húsíov na okamžité zastavenie útokov v Červenom mori
01 - Modified: 2024-04-27 11:17:02 - Feat.: - Title: Dobré časy na burze. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composit majú za sebou najlepší týždeň od novembra 02 - Modified: 2024-04-27 10:45:55 - Feat.: - Title: Putin podľa amerických tajných služieb zrejme nedal pokyn, aby zabili Navaľného, píše Wall Street Journal 03 - Modified: 2024-04-27 07:37:03 - Feat.: - Title: Zdravotník, ktorý predávkoval Afroameričana ketamínom pri policajnom zásahu, vyviazol s podmienkou 04 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 05 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 16:10