Indický premiér Naréndra Módí. FOTO: Reuters
StoryEditor

India po urážke premiéra Módího vyzýva na bojkot cestovného ruchu na Maldivách

09.01.2024, 14:08
Autor:
TASRTASR

Maldivy sú nielen obľúbená dovolenková destinácia s luxusnými letoviskami, ale aj geopoliticky citlivý bod, kde India a Čína súperia o vplyv.

Maldivy čelia výzvam indických celebrít na bojkot, pretože tamojší vládni predstavitelia sa na sociálnej sieti hanlivo vyjadrili o indickom premiérovi Naréndrovi Módím. Informuje o tom agentúra AFP.

Cestovný ruch tvorí takmer tretinu hospodárstva súostrovia, pričom najväčší podiel zahraničných návštevníkov majú práve Indovia. Diplomatický spor medzi Indiou a Maldivami rozpútali minulý týždeň traja nižšie postavení členovia vlády. V medzičasom zmazaných príspevkoch nazvali Módího "klaunom" a "teroristom".

Hanlivé komentáre na Módího vyvolal jeho príspevok na sociálnych sieťach, v ktorom chválil "nedotknuté pláže" na indickom súostroví Lakadivy neďaleko Maldív. Indická vláda sa ich snaží propagovať ako turistickú atrakciu.

Indické celebrity reagovali výzvami pre krajanov, aby bojkotovali Maldivy a dovolenkovali bližšie k domovu. K bojkotu sa pripojila aj platforma EaseMyTrip, ktorá má V Indii desaťpercentný podiel na trhu online rezervácií. V pondelok pozastavila rezervácie letov na toto tropické súostrovie.

image

Silné očakávania pred letnou sezónou: Slováci sa hrnú k moru ešte intenzívnejšie ako vlani (rozhovor)

Maldivský prezident Mohamed Muizzu členov vlády a autorov príspevkov suspendoval, podľa miestnych médií vyslanec v Indii bol nasledujúci deň predvolaný na ministerstvo zahraničných vecí v Naí Dillí.

Maldivy sú nielen obľúbená dovolenková destinácia s luxusnými letoviskami, ale aj geopoliticky citlivý bod, kde India a Čína súperia o vplyv. Reťaz 1192 koralových ostrovov pri rovníku tiež pretína dôležitá námorná trasa.

Indická vláda tradične považuje Maldivy za oblasť svojho vplyvu. Tamojší prezident Muizzu sa ujal funkcie minulý rok a momentálne je na prvej oficiálnej zahraničnej štátnej návšteve v Číne. Vo voľbách sa presadil aj vďaka sľubu, že zabezpečí odsun indických jednotiek rozmiestnených na Maldivách.

Po svojom zvolení však zmiernil protiindickú rétoriku a vyhlásil, že regionálnu rovnováhu nenaruší nahradením indických síl čínskymi.

01 - Modified: 2024-04-26 07:22:04 - Feat.: - Title: Začala druhá časť najväčších volieb na svete. Indovia si do parlamentu volia svojich zástupcov 02 - Modified: 2024-04-24 13:33:20 - Feat.: - Title: India ukazuje celému svetu, ako sa to má robiť. Do roku 2030 by mohli byť všetky jej vesmírne misie bezodpadové 03 - Modified: 2024-04-23 10:20:28 - Feat.: - Title: Indická opozícia kritizuje premiéra Módího za šírenie nenávisti voči moslimom 04 - Modified: 2024-04-23 13:00:00 - Feat.: - Title: Sľúbili im prácu v Rusku. Bez ich zvolenia však skončili na ukrajinskom fronte 05 - Modified: 2024-04-20 21:04:50 - Feat.: - Title: Švajčiarski výrobcovia hodiniek vidia Indiu ako novú krajinu hojnosti
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:28