Nemecká opozičná politička Sahra Wagenknechtová. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Nemecku vznikla nová strana. Vedie ju niekdajšia hviezda krajnej ľavice

08.01.2024, 16:12
Autor:
TASRTASR

Dnešnú tlačovú konferenciu Sahry Wagenknechtovej sprevádzal veľký záujem novinárov. Tí sa okrem iného zaujímali o to, k akej časti politického spektra sa strana hlási.

V Nemecku dnes oficiálne vznikla nová strana na čele s niekdajšou vplyvnou predstaviteľkou Ľavice Sahrou Wagenknechtovou, ktorá chce zmeniť súčasnú politickú scénu a ktorá sa vymedzuje proti vládnym stranám i existujúcej opozícii.

Strana, ktorá sa nazýva Spojenectvo Sahra Wagenknechtová – za rozum a spravodlivosť (BSW), sa tento rok zúčastní júnových volieb do Európskeho parlamentu a aj septembrových krajinských volieb v Sasku, Duríne a Braniborsku. Nové zoskupenie spoločne vedú Wagenknechtová a niekdajšia spolupredsedníčka poslaneckej frakcie Ľavica Amira Aliová.

"Európske voľby budú prvé, na ktorých sa zúčastníme. Nasledovať budú voľby v troch spolkových krajinách," povedala Wagenknechtová. V septembrových voľbách podľa prieskumov mieri k víťazstvu pravicovo populistická Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorú ostatné parlamentné politické strany označujú za hrozbu pre nemeckú demokraciu.

Veľký záujem novinárov

"Často sa hovorí o tom, že na východe Nemecka je demokracia v ohrození," povedala Wagenknechtová k popularite AfD s tým, že takéto hodnotenie sa jej nepáči. "Demokracia je totiž v prvom rade ohrozená politikou, ktorá nedbá na ľudí," zdôraznila.

Nová strana teraz pracuje na svojom programovom zakotvení. "Na rozdiel od iných strán ale chceme programové vyhlásenie rozvíjať s tými, ktorých sa problémy tejto krajiny každodenne naozaj týkajú," povedala.

Poznamenala, že vznik novej strany len reaguje na nekompetentnosť vlády sociálnodemokratického kancelára Olafa Scholza. "Vláda nemá žiadny iný plán, ako vytiahnuť ľuďom peniaze z vreciek," dodala.

Na konci januára BSW usporiada v Berlíne prvý stranícky zjazd, z ktorého vzíde kandidátka pre európske voľby. Generálny tajomník strany Christian Leye už teraz oznámil, že spojenectvo vyšle do volieb do Európskeho parlamentu niekdajšieho popredného politika Ľavice a finančného odborníka Fabia De Masiho a bývalého sociálnodemokratického primátora Düsseldorfu Thomasa Geisela.

Geisel vyhlásil, že spolková vláda pristúpila k hospodárskym sankciám, ktoré prinášajú viac škody ako úžitku. "Skutoční sociálni demokrati hlásiaci sa k odkazu kancelárov Willyho Brandta a Helmuta Schmidta stratili vo vlastnej strane domov," povedal.

Dnešnú tlačovú konferenciu Wagenknechtovej sprevádzal veľký záujem novinárov. Tí sa okrem iného zaujímali o to, v akej časti politického spektra sa strana sama vo vzťahu k Ľavici či sociálnej demokracii (SPD) vidí. Podľa Wagenknechtová je takéto radenie prekonané a nezodpovedajúce.

"To, že sa napríklad dodávanie zbraní do oblastí konfliktov vydáva za ľavicovú politiku, je absurdné," povedala. Dodávky zbraní Ukrajine, ktorá vzdoruje takmer dva roky ruskej invázii, podporujú v Nemecku SPD a Zelení. Obe strany sa radia k ľavicovej časti spektra. Wagenknechtová s vyzbrojovaním Ukrajiny dlhodobo nesúhlasí a navrhuje viesť mierové rozhovory.

Názov sa ešte zmení

Na tému zbrojenia hovoril tiež podpredseda BSW Shervin Haghsheno. "Nemecko sa čoraz viac zapája do vojenských konfliktov, ako aby sa venovalo diplomacii," povedal. Dodal, že Nemecko má pritom vzhľadom na svoju nacistickú minulosť historickú zodpovednosť starať sa o mier.

Wagenknechtová a jej strana sa vymedzuje aj proti súčasnej klimatickej politike a proti plánovanému zákazu spaľovacích motorov. Namiesto toho chce postupovať tak, aby ochrana klímy bola pre Nemecko zmysluplná.

K názvu strany, ktorá nesie jej meno, poznamenala, že sa v budúcnosti zmení. Najmenej do spolkových volieb v roku 2025 ale zostane v súčasnej podobe. "V Nemecku nie je jednoduché presadiť sa s novou stranou," uviedla.

Spojenectvo by podľa prieskumov mohlo v Nemecku získať aj vyše 12 percent. Vládna sociálna demokracia (SPD) kancelára Scholza má v sondážiach okolo 14 percent. Podľa politológov môže nová strana osloviť nielen voličov Ľavice a sociálnej demokracie, ale aj pravicovo populistických AfD. Voči AfD sa však dnes Wagenknechtová vymedzila, keď povedala, že priamy prechod záujemcov o členstvo z Alternatívy pre Nemecko do BSW nebude možný, keďže obe strany sú programovo príliš odlišné.

01 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 02 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 03 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 17:08