Zničení automobily v Belgorode po ukrajinskom útoku. FOTO: Reuters
StoryEditor

Kryty zamknuté, poplach meškal vyše pol hodiny. V ruskom meste, ktoré zasiahol najväčší útok, rastie hnev

05.01.2024, 12:51
Autor:
ČTKČTK

Obyvatelia Belgorodu, ktorý sa nachádza len niečo viac ako 30 kilometrov od ukrajinských hraníc, sa hnevajú, že ani po takmer dvoch rokoch vojny ministerstvo pre mimoriadne situácie nezverejnilo zoznam adries krytov.

Pri ukrajinskom ostreľovaní ruského pohraničného mesta Belgorod 30. decembra - deň po najmasívnejšom ruskom útoku na ukrajinské mestá v posledných mesiacoch - zahynulo 25 ľudí, vrátane piatich detí, viac ako stovka osôb bola zranená.

VIDEO: Ukrajinské ostreľovanie Belgorodu:

Obyvatelia mesta sa sťažovali na uzamknuté protiletecké kryty: počas ostreľovania nebolo možné sa schovať do pivníc, píše ruská redakcia britskej stanice BBC a pýta sa, prečo sú ľudia pripravení o možnosť ukryť sa v bezpečnom mieste a čo robia úrady.

Úrady označili ostreľovanie za najhoršie od začiatku vojny. Zasiahnuté bolo športovisko Dinamo, obchodný dom Belgorod aj klzisko v centre mesta. Poplach zaznel až 30 minút po začiatku ostreľovania, povedalo niekoľko miestnych obyvateľov portálu Novaja gazeta Jevropa.

V ten deň v meste prvýkrát zapli sirény inak ako cvične. Okná mnohých domov rozbila tlaková vlna. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov varoval pred ďalším útokom a vyzýval obyvateľov, nech sa odoberú do krytov.

Ľudia sa hnevajú

"Problém je v tom, že kryty v pivniciach sú zamknuté," povedal BBC jeden z miestnych, premenovaný kvôli bezpečnosti na Alexandra. "Na dverách do niektorých pivníc je papier s číslom telefónu človeka, ktorý má kľúč. Najhoršou možnosťou je kľúč u šéfa správcovskej spoločnosti, pretože počas sviatkov nikto nebol v práci," dodal.

Aj ďalší deň, 31. decembra, zostali pivnice v meste uzamknuté. Jedna z obyvateľiek zverejnila video natočené pri zatvorenom kryte v Čapajevovej ulici. Na dverách bolo napísané, že kľúč je v UK SP DSK-Centr. "Čo to je, kde to je? Netuším," hovorí autorka videa. "Možno niekto príde o hodinu a otvorí, až všetci padnú," dodala.

image

ANALÝZA: Krvavý ping-pong sa rozbieha. Rusko ochutnalo vlastnú medicínu

Obyvatelia Belgorodu sa hnevajú, že ani po takmer dvoch rokoch vojny ministerstvo pre mimoriadne situácie nezverejnilo zoznam adries krytov. "Ako je to možné?" pýta sa na sociálnej sieti používateľka Anžela gubernátora Gladkova.

Dodala, že oblastná správa ministerstva jej tvrdila, že žiadne údaje o krytoch nemá, a tak sa pýta, či sa má domáhať informácií o zatvorených krytoch u správcovských firiem a čo si majú počať ľudia, ktorí do mesta prišli napríklad za príbuznými.

Sú, ale nikto nevie kde

"V meste Staryj Oskol sú všetky kryty zamknuté. Chýbajú informácie o tom, kde sú kľúče. Nie sú ani žiadne ukazovatele. Správa nič nerobí. Ak nás budú ostreľovať, nevieme, kam sa schovať," píše používateľ Sergej.

Problémy s krytmi v Belgorode, ktorý sa nachádza len niečo viac ako 30 kilometrov od ukrajinských hraníc, sú od začiatku vojny, myslí si Julija, ktorej meno bolo kvôli bezpečnosti zmenené.

„Som strašne naštvaná: všetci o tom hovorili, ale problém s krytmi sa ukázal v plnom svetle, až keď sa objavili mŕtvi. Aj keď pred poldruha rokom, keď strela zasiahla výškovú budovu na Gubkinovej ulici, všetci hľadali kryty - a všetky boli zamknuté. Nie je kam sa ukryť - presnejšie, kryty sú, ale nikto nevie kde," vyhlásila.

V Belgorode skutočne nie sú oficiálne fungujúce kryty. Krátko po vypuknutí vojny to šéf oblastnej správy ministerstva pre mimoriadne situácie Sergej Potapov vysvetlil tým, že v takom prípade by ukrajinská armáda mohla úmyselne zasahovať kryty. Avšak niektoré zariadené kryty sa v meste predsa len vyskytujú, sú však určené iba pre pracovníkov niektorých podnikov a obyvatelia nepoznajú ich adresy.

image

Moskva sľubovala odplatu za "teroristický útok" na Belgorod, zasiahla budovy v centre Charkova

Skryť sa v kúpeľni?

Ako si počínať pri ostreľovaní, vysvetľuje video, ktoré šíria mestské úrady, sociálne siete a médiá. Ľuďom sa predovšetkým odporúča, aby sa schovali čo možno najnižšie, do pivnice, alebo k susedom na prízemie, aby sa vyhýbali oknám, nezostávali na schodiskách a nepoužívali výťahy a dopravné prostriedky.

Najbezpečnejšou miestnosťou býva kúpeľňa. Tí, koho ostreľovanie zastihne na ulici, si majú ľahnúť a odplaziť sa do krytu, alebo sa pritlačiť k obrubníku, plotu či nejakej betónovej konštrukcii.

"Počas ostreľovania veľa ľudí nejde do pivníc, pretože je už nebezpečné prebiehať cez ulicu, a radšej sa schovávajú v kúpeľniach. Známi z Ukrajiny mi však povedali, že to je zlý nápad. Sú tam rúrky s horúcou vodou. V prípade zásahu hrozia popáleniny aj uhorenie zaživa," hovorí Julija.

Ostreľovanie Belgorodu pokračovalo 2. januára, kedy o život prišiel 27-ročný muž. Išiel autom a vedľa vozidla explodoval granát. Na mieste podľahol zraneniam spôsobeným črepinami.

Počas ostreľovania mnohí obyvatelia Belgorodu otvárali vchody do domov, aby sa okoloidúci mohli schovať, hovorí Alexandr. Jeho kamarát kaviarnik personál, hostí i ľudí z ulice odviedol do pivnice svojho podniku. "Pomáhame si navzájom," povedal.

image

Ruský diplomat na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN vyhlásil, že české strely zabili ruských civilistov

Útok vykonali z raketometov

V Belgorode 3. a 4. januára zavreli najväčšie nákupné strediská a kiná. Úrady ľuďom odporučili zostať doma. "Mesto teraz vyzerá ako po vymretí. Na uliciach je málo ľudí i áut. Prvýkrát sú vo dvoroch domov prázdne parkovacie miesta. Ľudia odchádzajú. Vládne panika, nikto nevie, čo bude," hovorí Alexandr.

Večer 3. januára gubernátor Gladkov oznámil zámer evakuovať asi 600 (zo zhruba 334-tisíc obyvateľov mesta - pozn. red.), pretože v okolí ich domov sa našla nevybuchnutá munícia.

Situáciu so zamknutými krytmi nekomentoval. Ale na svojom účte na sociálnej sieti pravidelne odporúča obyvateľom, aby sa schovali do krytov, akonáhle zaznejú sirény varujúce pred nebezpečenstvom. Ruská redakcia BBC požiadala tlačovú službu gubernátora o vyjadrenie, ale doteraz ho nedostala.

Ruský prezident Vladimir Putin označil ostreľovanie Belgorodu z raketometov za teroristický čin. Raketomety vo vojne používajú obe strany. Podľa ukrajinských úradov ruská armáda široko používa tieto zbrane nielen na ostreľovanie pozícií vojsk, ale aj na ostreľovanie miest.

Napríklad 26. decembra z raketometov Grad ostreľovala Cherson. Grad pritom používa neriadené rakety, a je to teda oveľa nevyberavejšia a menej presná zbraň, než ukrajinský raketomet Vilcha, ktorý podľa ruského ministerstva obrany poslúžil na ostreľovanie Belgorodu.

Rakety Vilcha sú svojimi parametrami blízke ruskému raketometu Tornado-S. Ministerstvo tiež tvrdilo, že na ostreľovanie Belgorodu poslúžil aj český raketomet Vampire.

image

Ukrajinské sily opäť ostreľovali Belgorod, hlásia najmenej dvoch zranených

Zomrelo už takmer sto ľudí

Belgorodská oblasť je pravidelne ostreľovaná od začiatku vojny. Za smrť či zranenie ľudí a za poškodený alebo zničený majetok nikto nenesie zodpovednosť. Neohlásili ani jediné odvolanie miestnych predstaviteľov kvôli ostreľovaniu, ani nezazneli žiadne pokarhania za zlú prípravu.

"Úradom sú obyvatelia Belgorodu ukradnutí, rovnako ako obyvatelia (pravidelne ostreľovaného pohraničného mestečka) Šebekino a ďalší," sťažuje sa Julija. Podľa nej nie je nádej, že sa bezpečnosť v meste zlepší.

Od mája 2022 podľa miestneho denníka Fonar zahynulo kvôli ukrajinskému ostreľovaniu 96 ľudí.

"Ostreľovanie bude určite pokračovať. Čo sa zmení? Postavia kryty? Možno postavia do laty držiteľov kľúčov od pivníc. Po predchádzajúcom ostreľovaní už robili cvičenia, aby ich naučili, že pivnice majú byť odomknuté. Teraz vidíme, že to bola Potemkinova dedina," dodala Julija.

01 - Modified: 2024-01-05 11:04:33 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zatiaľ nevie potvrdiť americké tvrdenia, že Rusko útočilo raketami z KĽDR 02 - Modified: 2024-01-05 09:31:03 - Feat.: 1 - Title: Nemecko odovzdalo Ukrajine zbrane a protivzdušný systém Skynex. Scholz potvrdil, že pomoc bude pokračovať 03 - Modified: 2024-01-05 08:57:26 - Feat.: 1 - Title: Unikátne mapy ruských úderov. Najčastejšie idú z Krymu, majú obľúbené trasy aj cieľ 04 - Modified: 2024-01-05 07:18:38 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinu zasiahol masívny útok dronov, väčšinu lietadiel sa podarilo zničiť 05 - Modified: 2024-01-04 17:06:50 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina tvrdí, že na Kryme zničila veliteľské stredisko ruských vojsk 06 - Modified: 2024-01-04 13:00:00 - Feat.: 1 - Title: Putin ospravedlňuje obrovské straty. Vedieme existenčnú vojnu proti Západu, povedal pri návšteve ranených 07 - Modified: 2024-01-04 12:35:53 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská protivzdušná obrana má muníciu na odrazenie ešte niekoľkých útokov, upozorňuje armáda
01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 21:20