Ruskom okupovaná ukrajinská Záporožská atómová elektráreň. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Núdzový elektrický systém v Záporožskej atómovej elektrárni je podľa energetickej agentúry vylepšený

04.01.2024, 06:49
Autor:
TASRTASR

Jadrová elektráreň, ktorá v súčasnosti nevyrába žiadnu elektrinu, potrebuje vonkajší zdroj elektriny, aby sa zaistilo, že reaktory budú neustále chladené.

Núdzový elektrický systém v Ruskom okupovanej ukrajinskej Záporožskej atómovej elektrárni bol vylepšený, aby sa v tejto najväčšej jadrovej elektrárni Európy zabránilo nehode, píše agentúra DPA.

Ruskí operátori v jadrovej elektrárni neďaleko frontovej línie na naliehanie Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vytvorili systém, ktorý automaticky pripojí elektráreň na záložné napájacie vedenie v prípade, že hlavné zlyhá. V stredu to oznámil šéf MAAE Rafael Grossi.

Jadrová elektráreň, ktorá v súčasnosti nevyrába žiadnu elektrinu, potrebuje vonkajší zdroj elektriny, aby sa zaistilo, že reaktory budú neustále chladené.

Elektráreň už v priebehu ruskej vojny na Ukrajine postihlo niekoľko dočasných výpadkov elektriny.

image

Smrtiaca eskalácia. Rusko zosilnilo vzdušné útoky na Ukrajinu a mení aj taktiku, píše BBC News

Grossi privítal zlepšenie ako dôležitý posun, ale vyjadril obavy o údržbu elektrárne pod ruskou okupáciou.

Operátori sa ešte nezaoberali malým únikom v reaktorovej budove, cez ktorú unikla z chladiaceho systému kyselina boritá, dodal Grossi.

"Tento typ úniku môže počas prevádzky elektrárne nastať. Ale tento druh incidentu si od operátora vyžaduje správnu a včasnú pozornosť, preverovanie a reakciu, aby sa zabránilo ďalším a prípadne vážnejším bezpečnostným dôsledkom," spresnil šéf MAAE so sídlom vo Viedni. "Náš tím bude vývoj situácie v tejto veci dôkladne sledovať," zdôraznil.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 14:04:13 - Feat.: - Title: Rusko bude hľadať cesty, ako prekonať možné európske sankcie na LNG, tvrdí Peskov 04 - Modified: 2024-04-27 10:56:54 - Feat.: - Title: Poľský jadrový program napreduje smerom k fáze výstavby elektrární, hlási medzinárodná atómová agentúra 05 - Modified: 2024-04-27 09:20:25 - Feat.: - Title: Zasiahli sme dve ropné rafinérie na juhu Ruska, hlási Ukrajina
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 02:14