Torpédoborec HMS Diamond odpaľuje raketu Sea Viper, ktorá zasiahla a zostrelila vzdušný dron nad Červeným morom. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Aliancia vedená USA premení Červené more na bojisko, tvrdí vodca jemenských povstalcov. Budú útočiť na lode

20.12.2023, 17:20
Autor:
TASRTASR

Jemenskí povstalci húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode vlastnené Izraelčanmi alebo na tie, ktoré smerujú do izraelských prístavov.

Vodca jemenských povstalcov podporovaných Iránom Abd al-Malik al-Húsí v stredu vyzval krajiny, aby sa nezapájali do novej mnohonárodnej operácie pod vedením USA, ktorá má zaistiť bezpečnosť v Červenom mori. Označil ju za krok, ktorý zmení oblasť na bojisko. Správa pochádza z tlačovej agentúry DPA.

Jemenskí povstalci húsíovia budú pokračovať v útokoch na lode vlastnené Izraelčanmi alebo na tie, ktoré smerujú do izraelských prístavov, povedal povstalecký vodca v televíznom prejave. Dodal, že všetky ostatné lode sa budú v tejto oblasti pohybovať bezpečne.

Útoky budú pokračovať

Húsíovia zo solidarity s palestínskym hnutím Hamas útočia na lode v Červenom mori od minulého mesiaca a zaprisahali sa, že budú na lode spájané s Izraelčanmi útočiť aj ďalej, kým palestínske Pásmo Gazy nedostane potraviny a lieky, ktoré potrebuje. V polovici novembra povstalci uniesli plavidlo Galaxy Leader a odvtedy zadržiavajú jeho posádku.

image

Začneme strieľať rakety na americké vojnové lode, hrozia povstalci Washingtonu

Lode bez prepojenia na Izrael sa však tiež evidentne stávajú terčom útokov, čo donútilo najväčšie lodné spoločnosti na svete pozastaviť prepravu cez Červené more do Suezského prieplavu, píše DPA.

"Najväčšou hrozbou pre medzinárodnú plavbu v tejto oblasti je krok Spojených štátov, ktorý má militarizovať Červené more, Adenský záliv a úžinu Báb al-Mandab," vyhlásil al-Húsí. "USA sa snažia premeniť oblasť na bojisko," tvrdil.

Vojna s Jemenom

Takisto pohrozil, že povstalci budú cieliť útoky na záujmy a lode USA, ak Washington začne vojnu s Jemenom. "Ak USA pošlú vojakov do Jemenu, mali by vedieť, že budú čeliť niečomu tvrdšiemu, než čomu čelili v Afganistane a čo ich postihlo vo Vietname," varoval vodca húsíov.

image

Hizballáh je „jadrovou ponorkou“ Iránu, hovorí odborník. Hrozí nová veľká regionálna vojna?

Vyzval krajiny, ktorých hranice tvorí Červené more, ako aj európske krajiny, aby sa nezapájali do novooznámenej operácie.

Spojené štáty informovali, že novú bezpečnostnú iniciatívu nazvanú Operácia Ochranca prosperity (Operation Prosperity Guardian), podporí niekoľko krajín vrátane Británie, Francúzska, Talianska, Nórska, Kanady, Španielska, Holandska a Bahrajnu.

01 - Modified: 2023-12-18 22:23:32 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty povedú medzinárodnú operáciu k ochrane lodí pred útokmi jemenských povstalcov 02 - Modified: 2023-12-18 19:30:25 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty budú ďalej poskytovať zbrane Izraelu, vyhlásil šéf Pentagonu 03 - Modified: 2023-12-18 18:06:57 - Feat.: 1 - Title: Ropa výrazne zdražuje. Doprava v Červenom mori je obmedzená pre útoky jemenských povstalcov
01 - Modified: 2024-04-25 08:35:56 - Feat.: - Title: Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili jemenskí povstalci 02 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 03 - Modified: 2024-04-03 16:44:02 - Feat.: - Title: "Garant vzťahov s Maďarskom." Členovia predsedníctva Aliancie podporili Pellegriniho 04 - Modified: 2024-03-28 11:58:52 - Feat.: - Title: Sme v klube, ktorý nám poskytuje ochranu teraz aj do budúcna, tvrdí Čaputová o NATO 05 - Modified: 2024-03-27 16:35:18 - Feat.: - Title: "Hazard so stranou." Forró podporil Pellegriniho bez diskusie, člen predsedníctva Aliancie sa cíti podvedený
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
06. máj 2024 07:44