Protesty v Srbsku. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Srbsku vypukli protesty, podľa neúplných výsledkov vyhrala Vučičova strana

18.12.2023, 22:35
Autor:
ČTKČTK

Kvôli nezrovnalostiam pri hlasovaní vyšli do ulíc Belehradu tisíce demonštrantov.

Takmer úplné výsledky nedeľných srbských parlamentných volieb potvrdili víťazstvo vládnucej populistickej Srbskej pokrokovej strany (SNS) prezidenta Aleksandara Vučiča.

Situácia sa vyostruje

Kvôli nahláseným nezrovnalostiam pri hlasovaní vyšli do ulíc hlavného mesta Belehradu podľa zahraničných agentúr tisíce demonštrantov.

Opozičné zoskupenie tvrdí, že do Belehradu boli k voľbám zvážaní Srbi zo susednej Bosny a Hercegoviny. Na ďalšie nezrovnalosti upozornila aj pozorovateľská misia Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE).

image

Nerovný boj a prítomnosť Vučiča v kampani. Zástupcovia medzinárodných organizácií kritizujú srbské voľby

Nedeľné parlamentné a miestne voľby v Srbsku proti sebe postavili SNS prezidenta Vučiča a opozičný proeurópsky blok Srbsko proti násiliu tvorený stranami, ktoré tento rok stáli za mesiacmi pouličných protestov vyvolaných dvoma hromadnými vraždami v máji.

Z projekcie agentúr IPSOS a CeSID po sčítaní 99,8 percenta hlasov vyplýva, že Srbská pokroková strana získala 46,3 percenta hlasov a pripíše si 128 kresiel z celkových 250 v srbskom jednokomorovom parlamente, uviedla srbská televízia B92. SNS bude môcť pri takomto výsledku zostaviť budúcu vládu sama. Srbsko proti násiliu podľa rovnakej projekcie získalo s výsledkom 23,6 percenta hlasov 65 mandátov v parlamente.

Kupovanie hlasov či zastrašovanie voličov

Opozičné Srbsko proti násiliu avizovalo, že kvôli nezrovnalostiam v Belehrade počas kampane aj v deň hlasovania výsledky volieb neuzná a bude požadovať ich opakovanie. Zoskupenie uvádza, že ľuďom, ktorí nežijú v hlavnom meste, bolo vydaných 40-tisíc voličských preukazov.

Podľa agentúry AFP na sociálnych sieťach kolovali videozáznamy, ktoré údajne zobrazovali príchod ľudí na jeden z belehradských štadiónov a ich inštruovanie, do ktorej štvrte majú ísť voliť.

image

Vučič bude chcieť využiť posilnenú domácu pozíciu aj v zahraničí, vraví analytik

Pozorovateľská misia Organizácie pre spoluprácu a bezpečnosť v Európe (OBSE) zaznamenala praktiky ako kupovanie hlasov, zneužívanie verejných zdrojov alebo zastrašovanie voličov. Vučičovi už však k víťazstvu jeho strany medzitým zablahoželal Kremeľ. Srbsko s Ruskom a ruským prezidentom Vladimirom Putinom udržiava vrelé vzťahy.

Útočili výkrikmi aj vajíčkami

Pred sídlom volebnej komisie sa dnes večer zhromaždilo niekoľko tisíc ľudí, ktorí skandovali slovo "zlodeji" po tom, čo opozícia označila výsledky volieb za sfalšované.

Opozičná politička Marinika Tepičová agentúre AP oznámila, že spoločne s ďalšími demonštrantami plánuje budovu obsadiť.

V jednej chvíli sa protestujúcim podarilo preraziť plot okolo budovy. Na sídlo komisie hádzali vajíčka, paradajky a ruličky od toaletného papiera. Podľa AFP zaznievalo aj skandovanie "Choď preč, Vučič".

image

Predčasné voľby v Srbsku vyhrala opäť SNS prezidenta Vučiča

Na pokusy ovplyvniť voličov upozornila aj nezávislá skupina Centra pre výskum, transparentnosť a zodpovednosť.

Ďalšia správa hlási prepadnutie tímov pozorovateľov na severe Srbska, kde ich auto útočníci zničili baseballovými pálkami. Vučič a jeho strana obvinenia z nezrovnalostí odmietli.

Srbsko je od roku 2014 kandidátom na členstvo v Európskej únii, ale v posledných rokoch vláda v Belehrade čelila obvineniam z neustáleho narušovania demokratických slobôd.

01 - Modified: 2024-04-21 20:16:10 - Feat.: - Title: Srbská väčšina v severnom Kosove bojkotovala referendum o albánskych starostoch 02 - Modified: 2024-04-17 12:39:09 - Feat.: - Title: Srbsko má blokovať kosovské autobusy na hraniciach s Chorvátskom 03 - Modified: 2024-04-10 05:09:45 - Feat.: - Title: Srbsko je podľa Vučiča blízko k dohode o nákupe francúzskych stíhačiek Rafale 04 - Modified: 2024-04-06 12:51:13 - Feat.: - Title: V prípade smrti dvojročného dievčaťa zadržali srbské úrady ďalších dvoch podozrivých 05 - Modified: 2024-04-05 12:17:25 - Feat.: - Title: Orbán dostal najvyššie vyznamenanie Republiky srbskej, o rok skôr ho dostal Putin
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:10