Náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. FOTO: REUTERS
StoryEditor

V kancelárii šéfa ukrajinskej armády Zalužného sa našlo odpočúvacie zariadenie

17.12.2023, 21:52
Autor:
ČTKČTK

Zariadenia boli podľa médií vyrobené z takých častí, že nemožno identifikovať ich pôvod. Polícia a armáda začali vyšetrovanie prípadu.

V jednej z možných budúcich kancelárií náčelníka generálneho štábu ukrajinskej armády Valerija Zalužného sa dnes našlo odpočúvacie zariadenie. Na sociálnej sieti Telegram o tom informovala ukrajinská tajná služba SBU. Tá zdôraznila, že zariadenie sa našlo v kancelárii, ktorú Zalužnyj aktuálne nepoužíva a že nebolo funkčné.

O náleze odpočúvania pôvodne informovala ruskojazyčná verzia spravodajského servera BBC News a nebolo jasné, kde presne sa zariadenie nachádzalo. "Zdôrazňujeme, že zariadenie nebolo priamo v kancelárii Valerija Zalužného, ale v priestoroch, ktoré by mohol v budúcnosti pracovne využívať," uviedla tajná služba. Zariadenie podľa nej nebolo aktivované a nenašli sa ani žiadne systémy na zber dát alebo ich vysielanie.

Zdroje BBC neuviedli, či boli podobné zariadenia objavené aj u ďalších členov generálneho štábu. Podľa niektorých ukrajinských médií to tak ale mohlo byť. Zariadenia boli podľa médií vyrobené z takých častí, že nemožno identifikovať ich pôvod. Polícia a armáda začali vyšetrovanie prípadu.

image

Ukrajina vyradila rakúsku Raiffeisen Bank International zo zoznamu sponzorov vojny

BBC v tejto súvislosti pripomenula, že v novembri bol pri výbuchu blízko Kyjeva zabitý asistent Zalužného Hennadij Častjakov. V rukách mu explodoval granát, ktorý bol súčasťou darčeka k jeho narodeninám.

V posledných mesiacoch mnoho pozorovateľov a novinárskych zdrojov informovalo o vážnom konflikte medzi ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a Valerijom Zalužným. Predstavitelia ukrajinskej vlády popierajú, že by takýto konflikt existoval.

01 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 02 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 03 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 04 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 05 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 18:57