Záporožská jadrová elektráreň na Ruskom okupovanej juhovýchodnej Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Záporožská elektráreň bola v noci na pokraji jadrovej katastrofy

02.12.2023, 14:25
Autor:
ČTKČTK

Vonkajšie dodávky prúdu sa na niekoľko hodín prerušili.

Ukrajinská Záporožská jadrová elektráreň, ktorú kontrolujú Rusi, bola v noci na dnešok na pokraji jadrovej nehody kvôli prerušeniu vonkajších dodávok prúdu.

Oznámila to podľa agentúry AFP ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, ktorá elektráreň prevádzkovala pred ruskou inváziou.

"Uplynulú noc v Záporožskej elektrárni nastala totálna porucha," oznámil Enerhoatom na sieti Telegram. Dodal, že dodávky prúdu boli obnovené po niekoľkých hodinách.

image

Obnovili prevádzku najvýkonnejšieho jadrového reaktora v Európe, dnes dosiahne plnú kapacitu

"Okupačné sily sa nestarajú o bezpečnosť Záporožskej jadrovej elektrárne," uviedol šéf Enerhoatomu Petro Kotin.

Ukrajinský prevádzkovateľ predtým informoval, že elektráreň sa počas nočného blackoutu musela spoľahnúť na dieselové generátory, čo ohrozilo bezpečnosť najväčšej jadrovej elektrárne v Európe.

V elektrárni naďalej pracujú ukrajinskí odborníci a od septembra 2022 situáciu na mieste monitorujú aj kontrolóri Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE).

Elektráreň, ktorá leží na východnom brehu rieky Dneper v Ruskom okupovanej časti Záporožskej oblasti, bola nútená k opatreniu pristúpiť potom, čo bolo prerušené záložné aj hlavné vedenie pre dodávky elektriny.

Enerhoatom neuviedol presný dôvod výpadku prúdu. Povedal však, že elektráreň bola odpojená od hlavného vedenia počas leteckého poplachu, informoval denník The Kyiv Independent.

image

Najvýkonnejší jadrový reaktor v Európe je v prevádzke. Vyrába desať percent elektriny z Fínska

Podľa Enerhoatomu sa "všetkých 20 dieselových generátorov automaticky spustilo a osem z nich bolo neskôr ponechaných v chode". Vďaka úsiliu ukrajinských špecialistov bolo hlavné elektrické vedenie opravené zhruba o 7:00 miestneho času.

Hlavné nebezpečenstvo prerušenia vonkajších dodávok elektriny spočíva v tom, že kvôli odpojeniu chladiacich čerpadiel od elektriny by sa mohol prehriať štvrtý reaktor elektrárne.

Ruské okupačné sily ho udržujú v režime takzvanej horúcej odstávky. "Blok potrebuje naliehavo previesť do režimu studenej odstávky," upozornil Enerhoatom.

01 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky 02 - Modified: 2024-04-27 16:13:59 - Feat.: - Title: Situácia na fronte je zložitá. Má "tendenciu eskalovať", vysvetľuje generál Syrskyj 03 - Modified: 2024-04-27 11:49:06 - Feat.: - Title: Priestor na mierové rokovania nie je, tvrdí Kremeľ. Dôvodom má byť odmietavý postoj Ukrajiny 04 - Modified: 2024-04-26 13:50:50 - Feat.: - Title: Potrebujeme aspoň sedem systémov Patriot. To je to, čo môže zachraňovať životy, vyhlásil Zelenskyj 05 - Modified: 2024-04-26 13:33:30 - Feat.: - Title: Zasiahli sme na východe Ukrajiny vlak, hlásia Rusi. Mal byť naložený zbraňami zo Západu
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 18:45