Historik a spisovateľ Timothy Snyder. FOTO: TASR/Michal Svítok 
StoryEditor

Pridajme kráľovné na šachovnici. Odborník radí, ako odvrátiť pat na Ukrajine

24.11.2023, 00:00
Autor:
ahaahaČTKČTK

Západ môže podľa Timothyho Snydera zvrátiť situáciu na bojisku zvýšením vojenskej pomoci Kyjevu. Politikom, ktorí argumentujú proti jej poskytovaniu, vyjadrenia o pate nahrávajú.

Ukrajinská protiofenzíva síce stroskotala v ruských mínových poliach, ale situáciu na bojisku môže Západ zvrátiť zvýšením vojenskej pomoci Kyjevu.

V rozhovore s denníkom The Guardian to povedal americký historik Timothy Snyder. Reči o pätu na bojisku sú podľa neho porazeneckým, sebanaplňujúcim sa proroctvom.

VIDEO: Ukrajinské sily likvidujú ruské vojnové stroje kamikadze bezpilotnými lietadlami.

Vojna nie je partia šachu

Podľa Snydera nie je správne používať na opis postupu na bojisku šachovú terminológiu a hovoriť teraz o pate, pretože západné krajiny môžu jednoducho „pridať na šachovnici napríklad päť kráľovien“, a tým zmeniť pomer síl.

„Tú analógiu nemám rád, pretože vojna nie je partia šachu. V šachu máte na šachovnici určitý počet figúrok a dôvodom, prečo sa dopracujete k pätu, je to, že sa vaše figúrky dostanú do konkrétnej konštelácie,“ povedal Snyder.

Vojnová realita je podľa neho výrazne odlišná, pretože zdroje dostupné stranám konfliktu nie sú obmedzené a Západ môže svoju pomoc výrazne navýšiť, čo by postavenie Ukrajincov zlepšilo.

Vyjadrenia o pate tiež podľa Snydera nahrávajú politikom, ktorí hľadajú argumenty proti poskytovaniu vojenskej pomoci Ukrajine.

„Ďalším argumentom, ktorý ľudia používajú, je, že už sme (vojnou na Ukrajine) unavení, čo je smiešne. Nie sme unavení, len sa necháme ľahko rozptýliť,“ povedal historik.

image

Máme poriadny problém, znie z Kyjeva. Prísun západnej munície, kľúčovej pre celú vojnu, rýchlo vysychá

O možnosti „zamrznutia“ konfliktu na Ukrajine v poslednej dobe hovorili otvorene aj niektorí ukrajinskí predstavitelia.

Začiatkom novembra náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj v článku pre časopis The Economist uviedol, že vojna sa ocitla v slepej uličke a hrozí, že ukrajinskú protiofenzívu vystriedajú pozičné boje. Tie môžu trvať roky a navyše sú výhodné pre Rusko.

Jeho text sa však v prvom rade zaoberal práve otázkou, ako je možné takúto situáciu zvrátiť.

Na Západe sa v posledných týždňoch čoraz častejšie hovorí o únave z Ukrajiny, ruskú agresiu navyše v posledných týždňoch prebíja vojna medzi Izraelom a Hamasom a v americkom Kongrese stále čaká na schválenie nový balík pomoci Ukrajine v hodnote 61 miliárd dolárov.

Kyjev sa zamrznutiu frontu bojí, pretože predpokladá, že by ho západní spojenci potom začali tlačiť na rokovania s Ruskom a územným ústupkom.

Podpora je kľúčová

Podľa Snydera sú reči o pate porazeneckým, sebanaplňujúcim sa proroctvom. Ak prísun pomoci vyschne, bude to pre USA znamenať väčšiu zahraničnopolitickú katastrofu ako invázia do Iraku.

„Pre Američanov by to bola neuveriteľná strata na poli kredibility, demokracie, odstrašovania Číny a Ruska av podstate všetkého,“ varuje historik.

Letná protiofenzíva k Azovskému moru síce stratila paru a stroskotala v ruských mínových poliach, Ukrajinci však podľa neho predovšetkým ukázali neuveriteľnú vynaliezavosť pri odrazení ruského blitzkriegu, aj keď všetci čakali, že Kyjev počas pár týždňov padne.

image

Obnova Ukrajiny? Chceme hľadať možnosti najmä v prihraničných regiónoch, tvrdí pre HN vicepremiér Peter Kmec

„Ak Ukrajinci predviedli viac, než sme od nich čakali, tak by sme my mali hľadať spôsoby, ako im teraz pomôcť,“ apeluje Snyder.

Autor oceňovanej knihy Krvavé krajiny sa od začiatku ruskej invázie výrazne angažuje v pomoci Ukrajine av súčasnosti organizuje zbierku na systém na detekciu ruských dronov.

Očakáva sa, že Rusko sa počas tohtoročnej zimy opäť pokúsi vyradiť z prevádzky ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

„Mám za to, že v ruskom vedení a v ruských elitách je veľa ľudí, ktorí si jednoducho užívajú krutosť. Baví ich predstava, že Ukrajincov počas zimy pripravia o vodu, jedlo, energiu a teplo,“ vysvetlil pre britský denník svoju motiváciu na organizovanie zbierky.

„Historici by tiež mali zaujímať morálne stanoviská. Iste, humanitárna pomoc je potrebná, ale strelu s plochou dráhou letu svetrom nezastavíte.“

01 - Modified: 2023-11-22 22:48:39 - Feat.: 1 - Title: Pomoc Ukrajine je zmysluplná, povedala Čaputová na samite V4. Pavel tvrdí, že iné názory sú prirodzené 02 - Modified: 2023-11-22 14:50:56 - Feat.: 1 - Title: Máme právo zabiť Putina, naznačil Zelenskyj. Nemáte šancu, reagoval Kremeľ 03 - Modified: 2023-11-22 14:32:47 - Feat.: 1 - Title: Je to tragédia, ktorú treba zastaviť. Putin na summite G20 hovoril o ukončení vojny na Ukrajine 04 - Modified: 2023-11-22 10:48:05 - Feat.: 1 - Title: Rusko tvrdí, že zničilo ukrajinské drony smerujúce ku Krymu 05 - Modified: 2023-11-20 13:57:53 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská vláda odvolala šéfa kybernetickej obrany, jeho úrad vyšetrujú pre korupciu
01 - Modified: 2024-05-05 11:50:58 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny. Moskva postupuje ďalej za Avdijivku 02 - Modified: 2024-05-05 10:54:15 - Feat.: - Title: Ruské útoky na energetické systémy spôsobili Ukrajine škody za vyše miliardu dolárov 03 - Modified: 2024-05-05 10:02:44 - Feat.: - Title: Zelenskyj na pravoslávnu Veľkú noc povedal, že Ukrajinci kľakajú len pri modlitbe 04 - Modified: 2024-05-05 05:30:05 - Feat.: - Title: Ruský útok dronmi na Charkov zranil jedného muža, horieť začali najmenej tri obytné domy 05 - Modified: 2024-05-04 20:37:20 - Feat.: - Title: Ukrajinské jednotky zostrelili nad Doneckou oblasťou ruské lietadlo Su-25, hlási Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 15:54