Afganská rodina sa na kamióne so svojimi vecami vracia do Afganistanu, po tom, čo Pakistan vydal posledné varovanie imigrantom bez dokladov, aby odišli. FOTO: Reuters
StoryEditor

Pakistan opustilo 200-tisíc afganských migrantov, žijú v táboroch bez tepla a toaliet

06.11.2023, 13:43
Autor:
ČTKČTK

Pakistanská vláda dala Afgancom žijúcim v krajine nelegálne lehotu do 1. novembra, aby odišli, inak im hrozí deportácia.

Afganskí migranti, ktorí sa dobrovoľne vrátili alebo boli vyhostení z Pakistanu do svojej vlasti, zdržiavajú v utečeneckých táboroch bez vykurovania, hygienických zariadení a dostatku pitnej vody.

VIDEO: Pakistan začal zatýkať utečencov z Afganistanu

Podľa agentúry AP to uvádzajú humanitárne organizácie. Pakistanská vláda dala Afgancom žijúcim v krajine nelegálne lehotu do 1. novembra, aby odišli, inak im hrozí deportácia. Za posledné týždne opustilo Pakistan 200-tisíc afganských migrantov.

Afganci sa do svojej krajiny vracajú cez hraničné priechody Torcham a Čaman. Afganská vláda vedená islamistickým hnutím Taliban zriadila pre migrantov pri hraniciach tábory, v ktorých čakajú, kým budú prepravení na miesta, odkiaľ pochádzajú. Podľa humanitárnych organizácií sú v táboroch jediným zdrojom tepla otvorené ohne, nie je tam svetlo ani toalety.

image

Od začiatku októbra utieklo z Pakistanu vyše 165-tisíc Afgancov

Jeden z migrantov Kajál Muhammad žil posledných 17 rokov v meste Péšávar na severozápade Pakistanu. Minulý týždeň bola rodina s piatimi deťmi deportovaná, všetok ich majetok zostal v Pakistane. Muhammadova sedemročná dcéra Hava plače, pretože je jej zima. Pije čaj z hrnčeka vyrobeného z urezanej plastovej fľaše, spí bez periny, píše AP.

Havin otec žiada medzinárodné spoločenstvo o pomoc. "Nemôžeme žiadať Taliban. Nemajú nič, lebo ako vláda nie sú uznávaní. Sú tu rodiny, ktoré nič nemajú, žiadnu pôdu, žiadny domov. Žijú pod holým nebom," hovorí.

Thamindri Da Silvaová z organizácie World Vision International uvádza, že ľudia prichádzajú do Afganistanu len s uzlíkom šiat na chrbte, pretože im všetky cennosti ako hodinky či šperky boli zhabané na pakistanskej hranici.

image

Tisíce Afgancov sa usilujú opustiť Pakistan v reakcii na opatrenia úradov

Aršad Malik z medzinárodnej organizácie Save the Children upozornil, že mnohí Afganci sa do krajiny vracajú bez dokladov o štúdiu, takže pre nich bude zložité pokračovať vo vzdelávaní. Taliban navyše dievčatám v Afganistane povoľuje absolvovať iba základné vzdelanie.

Problém môže podľa Malika predstavovať aj to, že v Pakistane afganské deti študovali v urdčine a v angličtine a nevedia dobre jazyky paštó a darí používané v Afganistane.

Podľa pakistanskej vlády nemá potrebné dokumenty 1,7 milióna zo štyroch miliónov Afgancov v Pakistane. Tí sú teraz terčom razií pakistanskej polície, ktorá podľa agentúry AP chodí dom od domu a kontroluje, či majú migranti platné doklady.

01 - Modified: 2024-04-24 19:44:07 - Feat.: - Title: V Afganistane mal Taliban zadržať troch redaktorov. V rádiu púšťali hudbu 02 - Modified: 2024-04-23 16:16:36 - Feat.: - Title: Súd Talibanu dal v Afganistane verejne zbičovať dvoch mužov odsúdených za lúpež 03 - Modified: 2024-04-23 16:05:42 - Feat.: - Title: "Nič z neho neostane." Iránsky prezident sa na návšteve Pakistanu vyhrážal Izraelu jeho zničením 04 - Modified: 2024-04-23 11:33:11 - Feat.: - Title: Najmenej päť migrantov zahynulo pri pokuse o preplávanie Lamanšského prielivu 05 - Modified: 2024-04-23 09:53:01 - Feat.: - Title: Rada Európy aj OSN kritizujú Londýn. Žiadajú britskú vládu, aby prehodnotila deportácie migrantov do Rwandy
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 08:42