Líder libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh. FOTO: Reuters
StoryEditor

Šéf Hizballáhu chválil útok Hamasu na Izrael, vojnu v Gaze považuje za rozhodujúci boj

03.11.2023, 15:51
Autor:
ČTKČTK

Na úvod prejavu islamistický líder označil bojovníkov Hizballáhu, ktorí zomreli v bojoch s izraelskou armádou, za mučeníkov.

Líder libanonského hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh dnes vo svojom prvom vystúpení od začiatku novej vojny Izraela s Hamásom pochválil toto palestínske hnutie za jeho útok na Izrael zo 7. októbra.

Podľa tohto vplyvného islamistického lídra ukázala akcia, pri ktorej zomrelo asi 1400 prevažne civilných obyvateľov južného Izraela a stovky ich boli odvlečené ako rukojemníkov, slabosť Izraela a začala novú historickú fázu boja s ním. Nasralláh uviedol, že útok Hamasu bol "vykonaný a rozhodnutý zo sto percent Palestínčania" a že za ním nestál ani Teherán.

Zodpovednosť Spojených štátov

Vojna v Gaze, za ktorú pripísal zodpovednosť Spojeným štátom, bude podľa neho rozhodujúcou bitkou. Podľa televízie Al-Džazíra tiež Nasralláh povedal, že Izrael môže rukojemníkov z Gazy získať späť len prostredníctvom vyjednávaní. Vyzval tiež arabské krajiny, aby vojnu v Gaze pomohli zastaviť.

image

USA majú informácie, že wagnerovci chcú Hizballáhu dodať obranný systém Pancir-S1

"Musela prísť veľká udalosť, ktorá otriasla uzurpujúcou entitou a jej priaznivcami vo Washingtone a Londýne, a práve tou bola požehnaná operácia zo 7. októbra," povedal Nasralláh, ktorý podľa portálu BBC hovoril prostredníctvom videospojenia z neznámeho miesta.

Jeho prejav bol prenášaný tiež k davu ľudí, ktorí sa s libanonskými a palestínskymi vlajkami zhromaždili na južnom predmestí Bejrútu. Mávali tiež žltými vlajkami Hizballáhu, na ktorých je útočná puška, a niektorí priniesli Nasralláhove fotky.

Šéf Hizballáhu tiež ocenil, že boj s Izraelom sa po 7. októbri "rozšíril na viac frontov".

Poďakoval irackým a jemenským militantom

Od útoku na Izrael, ktorý následne začal masívne bombardovanie Pásma Gazy a neskôr tam spustil aj pozemnú operáciu, zosilnelo tiež ostreľovanie na izraelsko-libanonskej hranici, kde pri ňom zomrelo 57 členov Hizballáhu a niekoľko civilistov na oboch stranách, ale tiež izraelských vojakov.

Nasralláh dnes poďakoval irackým a jemenským militantným skupinám, že sa zapojili do boja proti Izraelu a ocenil aj ich útoky na americké základne v Iraku a Sýrii. Tie v posledných dňoch opakovane čelia pokusom o útoky s využitím dronov.

image

ANALÝZA: Jeden? Dva? Tri? Alebo aj päť? Na koľkých frontoch Izrael čaká vojnu

Na úvod prejavu Nasralláh označil za mučeníkov bojovníkov Hizballáhu, ktorí zomreli v bojoch s izraelskou armádou. Vyjadril tiež sústrasť rodinám ľudí zosnulých pri izraelskom bombardovaní Pásma Gazy a pri raziách izraelskej armády na okupovanom Západnom brehu. Okrem sústrasti im ale vyjadril aj "gratulácie", pretože ich blízki sa tak podľa neho stali mučeníkmi.

"Absolútne utajenie je to, čo zabezpečilo úspech operácie Povodeň al-Aksá zo 7. októbra," povedal Nasralláh s odvolaním sa na bezprecedentný a brutálny útok, ktorý Hamas nazval podľa mešity na Chrámovej hore v Jeruzaleme.

Najvyššia pohotovosť na hraniciach

Pred dnešným Nasralláhovým príhovorom hovorca izraelskej armády Richard Hecht uviedol, že armáda je na severe Izraela pri hraniciach s Libanonom v najvyššej pohotovosti.

"Budeme naďalej tvrdo reagovať na akýkoľvek útok na izraelských civilistov. Sme na severnej hranici vo veľmi vysokej pohotovosti reagovať na akékoľvek podujatie, dnes aj v najbližších dňoch," povedal dnes Hecht, ktorý má funkciu" medzinárodného hovorcu "izraelskej armády.

image

Mierové riešenie neexistuje, myslí si historička. Pre Gazu je teraz kľúčový jeden štát

Hizballáh (Alláhova strana) je šiitské islamistické hnutie, ktoré vzniklo v roku 1982 počas prvej libanonskej vojny (tiež nazývanej Operácia Mier Galileji), kedy Izrael v snahe zlikvidovať palestínske hnutie odporu vpadol do Libanonu.

Inšpiráciou zakladateľov Hizballáhu bolo víťazstvo islamskej revolúcie v Iráne z roku 1979, prvé jednotky boli tiež vycvičené iránskymi revolučnými gardami. Hizballáh má aj politické krídlo, ktoré sa je od roku 1992 aj v libanonskom parlamente a ktorého zástupcovia sú tiež vo vláde.

01 - Modified: 2023-11-03 12:48:47 - Feat.: 1 - Title: Izrael už nevaruje Rusko pred útokmi v Sýrii, vzťahy s Moskvou sa zhoršujú 02 - Modified: 2023-11-03 10:08:50 - Feat.: 1 - Title: Obyvatelia Pásma Gazy už nesmú pracovať v Izraeli, oznámil Netanjahu. O zamestnanie prišli tisíce ľudí 03 - Modified: 2023-11-02 20:45:07 - Feat.: 1 - Title: Hizballáh zaútočil na 19 izraelských cieľov, Jeruzalem podnikol odvetné zásahy 04 - Modified: 2023-11-02 20:24:06 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda tvrdí, že už celkom obkľúčila mesto Gaza. Netanjahu zvažuje prestávky 05 - Modified: 2023-11-02 16:11:42 - Feat.: 1 - Title: Sme na vrchole bitky. Izraelské jednotky už postúpili za okraj mesta Gazy, povedal Netanjahu
01 - Modified: 2024-05-22 08:22:11 - Feat.: - Title: Na rozlúčke s iránskym prezidentom sa zúčastnili aj lídri hnutí Hamas a Hizballáh 02 - Modified: 2024-05-22 05:09:00 - Feat.: - Title: Netanjahu tvrdí, že nemá žiadne plány na izraelské osídľovanie Pásma Gazy 03 - Modified: 2024-05-21 20:14:49 - Feat.: - Title: Izraelský minister komunikácii nariadil vrátenie zhabanej kamery agentúry AP 04 - Modified: 2024-05-21 14:49:44 - Feat.: - Title: Izrael vyzval na odmietnutie akýchkoľvek zatykačov Medzinárodného trestného súdu na jeho vedenie 05 - Modified: 2024-05-21 05:43:26 - Feat.: - Title: Republikáni zvažujú sankcie voči Medzinárodnému trestnému súdu, Francúzsko podporilo jeho nezávislosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
22. máj 2024 17:38