Bývalý šéf Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin, ktorý v auguste zahynul pri leteckom nešťastí. FOTO: Reuters
StoryEditor

Veliteľom Wagnerovej skupiny sa stal Prigožinov syn Pavol, píšu ruské médiá

01.11.2023, 20:13
Autor:
ČTKČTK

Dvadsaťpäťročný Pavol Prigožin sa stal šéfom jednotky národnej gardy, kam členovia Wagnerovej skupiny prešli po Prigožinovej smrti.

Veliteľom Wagnerovej žoldnierskej skupiny sa stal Pavol Prigožin, syn jej zakladateľa Jevgenija Prigožina, ktorý v auguste zahynul pri leteckom nešťastí.

Skupina známa svojou účasťou v bojoch na Ukrajine tiež obnovila nábor a bude nanovo zaradená pod ruskú národnú gardu, uviedol dnes ruský denník Kommersant s odvolaním sa na lokálne ruské médiá.

Dvadsaťpäťročný Pavol Prigožin sa stal šéfom jednotky národnej gardy, kam členovia Wagnerovej skupiny prešli po Prigožinovej smrti, uviedol portál 59.ru, ktorý sa odvoláva na vyhlásenie člena skupiny v meste Perm.

Ten tiež potvrdil skoršie informácie o tom, že skupina obnovila nábor členov. Oproti predtýmjšku medzi nimi nebudú môcť byť žiadni ľudia vo výkone trestu.

Členovia Wagnerovej skupiny mali významný podiel na dobytí dlho obliehaného východoukrajinského mesta Bachmut na jar tohto roku.

Neochota Jevgenija Prigožina podriadiť Wagnerovu skupinu veleniu niektorej z vojenských štruktúr ruského štátu predchádzala v júni neúspešnému pokusu žoldnierskej skupiny o ozbrojenú vzburu. V auguste potom Prigožin zahynul spolu s ďalšími členmi vedenia skupiny pri páde lietadla neďaleko Moskvy.

Jevgenij Prigožin za svojho života tvrdil, že jeho syn v osemnástich rokoch absolvoval povinnú vojenskú službu a mesiac po jej skončení odišiel do vojny v Sýrii. Podľa neho bojoval aj v ďalších konfliktných oblastiach vrátane ukrajinského Donbasu.

Pavlovi Prigožinovi tiež odkázal takmer všetok svoj majetok, pripomenul server The Moscow Times.

01 - Modified: 2024-02-14 23:00:00 - Feat.: - Title: Trestanci v ruskej armáde si slobodu nevybojujú. Na fronte budú do konca vojny, prípadne kým nepadnú 02 - Modified: 2024-01-08 17:00:00 - Feat.: - Title: V Rusku teraz nemožno hlasovať slobodne, Putinovi nemôže nikto konkurovať, hovorí tamojší expert 03 - Modified: 2023-12-22 10:40:16 - Feat.: - Title: Prigožinovu smrť zosnoval jeden z najbližších Putinových ľudí, tvrdia zdroje západných tajných služieb 04 - Modified: 2023-10-06 18:11:20 - Feat.: - Title: Moldavská prezidentka obvinila Wagnerovcov z prípravy prevratu 05 - Modified: 2023-10-06 09:00:00 - Feat.: - Title: Putin chce koniec vojny, zároveň sa chváli strelou s neobmedzeným doletom. Prezradil, kvôli čomu mohol Prigožin zomrieť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 05:21