Ruský prezident Vladimir Putin. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Putin reaguje na lynčovanie Židov v Machačkale. Kvôli údajným hrozbám zo Západu zvolal vedenie krajiny

30.10.2023, 12:16
30.10.2023, 15:26
Autor:
ČTKČTKTASRTASR

Ruská agentúra TASS dala plánovanú poradu do súvislosti s incidentom v ruskej Machačkale, kde v nedeľu zastavil prevádzku letiska násilný protiizraelský protest.

Ruský prezident Vladimír Putin sa dnes popoludní bude radiť s vedením krajiny o údajných pokusoch Západu rozdeliť ruskú spoločnosť. Podľa agentúry TASS o tom informoval ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov.

image

Rusko vrhá všetko na vojnu. Militarizácia ekonomiky prináša rast a Západ nestíha

Agentúra dala plánovanú poradu do súvislosti s incidentom v ruskej Machačkale, kde v nedeľu zastavil prevádzku letiska násilný protiizraelský protest. Peskov dnes vyhlásil, že protest bol dôsledkom pôsobenia vonkajšieho vplyvu na Rusko. Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová následne prišla s tvrdením, že za incidentom stojí Ukrajina.

Video: Dav vnikol na letisko v ruskej Machačkale v autonómnej oblasti Dagestan kvôli letu z Izraela

V nedeľu večer v Machačkale v prevažne moslimskej republike Dagestan na juhu Ruska vtrhlo niekoľko desiatok ľudí na letiskovú plochu kvôli plánovanému pristátiu lietadla z Izraela. Akciou vyjadrovali nesúhlas s postupom Izraela v boji proti radikálnemu palestínskemu hnutiu Hamas, ktoré ovláda Pásmo Gazy.

Deväť policajtov zasahujúcich proti rozzúrenému davu utrpelo zranenia, dvaja z nich skončili v nemocnici.

"Je dobre známe a je očividné, že nedeľné udalosti okolo letiska v Machačkale sú vo veľkej miere výsledkom miešania zvonku, vrátane informačného vplyvu zvonku," povedal Peskov novinárom.

"V realizácii ďalšej deštruktívnej akcie zohral bezprostrednú a kľúčovú úlohu zločinný kyjevský režim, ktorý opäť konal rukami notoricky známych rusofóbov, ktorí sa tam usadili," vyhlásila podľa TASS hovorkyňa ruskej diplomacie Zacharovová.

"Pohotovosť" a "obsah" Zelenského reakcie je podľa Zacharovovej "priamym dôkazom informačnej sabotáže, ktorú vykonávajú kyjevské špeciálne jednotky".

image

Dav na ruskom letisku lynčoval Izraelčanov. Šéf oblasti z toho viní aj banderovcov z Ukrajiny

Vyhlásila, že Ukrajina využila bývalého ruského poslanca Ilju Ponomarjova, ktorý mal podľa Zacharovovej zostrojiť plány na vyvolanie najnovších nepokojov v Dagestane.

Ako píše AFP, Ponomarjov z Ruska utiekol na Ukrajinu, kde v roku 2019 získal aj občianstvo. Vo svojich vyjadreniach dôrazne kritizuje Kremeľ a sám tvrdí, že od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu podporoval niekoľko protiruských sabotážnych skupín či partizánskych akcií.

Nezávislý ruský spravodajský web SOTA taktiež informoval, že Ponomarjov predtým finančne podporoval kanál Utro Dagestan pôsobiaci v aplikácii Telegram, ktorý vyzýval na nedeľňajšie protesty na letisku v Machačkale. Bývalý ruský poslanec pre agentúru Reuters v pondelok spresnil, že v súčasnosti už s kanálom nie je prepojený.

Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak v pondelok vyvrátil tvrdenia Zacharovovej a povedal, že Kyjev nemá s nepokojmi na letisku v Machačkale "nič spoločné".

Dnešnej popoludňajšej porady s Putinom ohľadom údajných hrozieb zo Západu sa zúčastní okrem iného premiér Michail Mišustin, minister obrany Sergej Šojgu, minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin alebo podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Incident v Machačkale nebol jediným svojho druhu v Rusku v poslednej dobe. V sobotu obkľúčil dav nahnevaných ľudí hotel v meste Chasavjurt v Dagestane kvôli fáme, že sa v ňom ubytovali utečenci z Izraela.

01 - Modified: 2023-10-29 21:58:50 - Feat.: 1 - Title: Letisko v dagestanskej Machačkale bude predbežne zatvorené. Dav chcel lynčovať Izraelčanov 02 - Modified: 2023-10-27 13:06:07 - Feat.: 1 - Title: Proruského ukrajinského politika Carjova podľa ruských médií postrelili 03 - Modified: 2023-10-27 13:02:57 - Feat.: 1 - Title: Ruská prokuratúra otočila, pre Olega Orlova žiada väzenie namiesto pokuty 04 - Modified: 2023-10-27 11:16:52 - Feat.: 0 - Title: Svet sleduje konflikty v Izraeli aj na Ukrajine. Aká pomoc ide do týchto oblastí?
01 - Modified: 2024-04-29 14:56:15 - Feat.: - Title: Ukrajinci, ktorých v Nemecku na smrť pobodal Rus, boli podľa Kyjeva vojakmi 02 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 12:13:51 - Feat.: - Title: Desiatky tisíc letov hlásia rušenie signálu GPS. Pobaltské krajiny vinia Rusko, varujú pred katastrofou 05 - Modified: 2024-04-29 13:06:24 - Feat.: - Title: Vyšetrovanie potvrdilo, že za útokom vo Vrběticiach stojí ruská tajná služba
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
29. apríl 2024 18:51