Palestínčania kontrolujú škody na mieste izraelských útokov na domy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izrael v Gaze stupňuje protiofenzívu, svet sa obáva ďalšieho utrpenia civilistov

29.10.2023, 23:21
Autor:
ČTKČTK

Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom uviedol, že tisíce ľudí v centrálnej a južnej časti Pásma Gazy vtrhli do jeho skladov.

Nová a intenzívnejšia fáza izraelskej protiofenzívy proti palestínskemu radikálnemu hnutiu Hamas, zahŕňajúca aj rozsiahle pozemné operácie, pokračovala druhým dňom v Pásme Gazy. Vojna tam čoraz viac dopadá na životy civilistov a vo svete silnejú obavy z ich ďalšieho utrpenia. Generálny tajomník OSN situáciu označil za humanitárnu katastrofu.

Úrad OSN pre pomoc palestínskym utečencom uviedol, že tisíce ľudí v centrálnej a južnej časti Pásma Gazy vtrhli do jeho skladov. Zároveň pretrvávajú obavy z rozšírenia konfliktu v regióne Blízkeho východu. Iránsky prezident uviedol, že Izrael svojím postupom voči Pásmu Gazy prekročil červenú líniu.

Pozemná ofenzíva

Izrael v noci na sobotu začal rozsiahlu pozemnú ofenzívu proti Hamasu, ktoré Pásmo Gazy ovláda. Zatiaľ čo členovia Hamasu 7. októbra pri útoku na Izrael pozabíjali na 1400 ľudí, väčšinou civilistov, následné útoky izraelskej armády na Pásmo Gazy si vyžiadali podľa miestnych úradov už vyše 8000 ľudských životov.

Zatiaľ čo izraelská armáda sa ráno pochválila, že za uplynulý deň zasiahla v Pásme Gazy na 450 cieľov, ktoré boli súčasťou vojenskej infraštruktúry Hamasu, vo svete silnejú obavy z utrpenia civilistov a volanie po umožnení dodávok humanitárnej pomoci. Izrael oznámil, že humanitárna pomoc do Pásma Gazy sa v najbližších dňoch výrazne zvýši.

Izraelská armáda navyše Palestínčanov vyzýva na evakuáciu severnej časti Pásma Gazy a cez víkend opäť na území zhadzovala z lietadiel letáky. "Obyvateľom Pásma Gazy nie je sever Gazy bezpečný, stal sa bojovým poľom," stoja na nich podľa izraelských médií.

image

Svet je v Pásme Gazy svedkom humanitárnej katastrofy, tvrdí Guterres

"Situácia v Gaze je každou hodinou zúfalejšia. Je mi ľúto, že namiesto naliehavo potrebnej humanitárnej prestávky podporovanej medzinárodným spoločenstvom Izrael zintenzívnil svoje vojenské operácie, "povedal dnes šéf OSN António Guterres. "Svet je svedkom humanitárnej katastrofy," dodal.

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan dnes pri návšteve hraničného priechodu medzi Pásmom Gazy a Egyptom v Rafáhu povedal, že bránenie humanitárnej pomoci Gaze by mohlo byť posudzované ako vojnový zločin v súdnej právomoci ICC.

Zmiernenie napätia

Taktiež medzinárodný výbor Červeného kríža, ktorý sa k spôsobu vedenia vojen vo svete vyjadruje výnimočne, vyzval na okamžité zmiernenie napätia a upozornil na obrovské utrpenie miestnych obyvateľov. "V Gaze sú v pasci milióny civilistov, ktorí nemajú kam utiecť," poznamenal MVČK.

Neľahkú situáciu civilistov v Pásme Gazy, kde na území menšom ako Praha žije na 2,3 milióna ľudí, dokresľujú tiež incidenty, o ktorých informoval Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe. Tisíce ľudí na juhu a v centrálnej časti Pásma Gazy vtrhli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo a ďalšie zásoby potrebné na prežitie.

"Je to znepokojivé znamenie, že po troch týždňoch vojny a tvrdej blokáde sa občiansky poriadok začína rúcať. Ľudia majú strach, sú frustrovaní a zúfalí. Napätie a strach ešte zosilneli kvôli prerušeniu telefonického a internetového spojenia, "povedal šéf pobočky UNRWA v Pásme Gazy Thomas White.

K prímeriu medzi Izraelom a hnutím Hamas vyzval pred tisíckami veriacich na Svätopetrskom námestí v Ríme pápež František. Vyzval tiež, aby sa do Pásma Gazy otvoril koridor pre humanitárnu pomoc a okamžite boli prepustené dve stovky rukojemníkov, ktorých od 7. októbra držia v Pásme Gazy ozbrojenci a ktorých je podľa dnes aktualizovaných informácií 239.

Hamas a civilisti

Aj najmocnejší spojenec Izraela, Spojené štáty, dnes Izrael vyzval, aby rozlišoval medzi Hamásom a palestínskymi civilistami. Prezident Joe Biden podľa Bieleho domu v telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom zdôraznil, že Izrael musí brániť svojich občanov pred terorizmom spôsobom, ktorý chráni civilistov.

Britský premiér Rishi Sunak a francúzsky prezident Emmanuel Macron v telefonáte zdôraznili nutnosť naliehavej humanitárnej podpory Pásma Gazy. Obaja podľa Sunakovho hovorcu tiež vyjadrili znepokojenie kvôli riziku ďalšieho zvýšenia napätia v regióne.

image

Tisíce ľudí v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo na prežitie

V tejto atmosfére dnes iránsky prezident Ebráhím Raísí na sieti X napísal, že Izrael svojím postupom voči Pásmu Gazy prekročil červenú líniu, čo môže ďalších aktérov prinútiť k činom. "Zločiny sionistického režimu prekročili červenú líniu, čo môže každého donútiť konať," napísal Raísí.

Jordánsko požiadalo Washington, aby vzhľadom na zvýšené napätie v regióne nasadil protivzdušné systémy Patriot na posilnenie obrany jordánskej hranice.

Vo svetových metropolách sa cez víkend kvôli konfliktu konali ďalšie demonštrácie, prevažne na podporu Palestínčanov. Napríklad v Madride za podporu civilistom v Pásme Gazy demonštrovalo zhruba 35-tisíc ľudí, veľké demonštrácie boli tiež v Berlíne či Londýne.

Závažný protiizraelský a protižidovský incident dnes zažilo letisko v Machačkale v prevažne moslimskej republike Dagestan v Rusku. Niekoľko desiatok ľudí večer vtrhlo na letiskovú plochu, keď sa dozvedeli, že tam má pristáť lietadlo z Izraela. Izraelské médiá uviedli, že izraelskí cestujúci boli po incidente na letisku izolovaní a strážení a ruské úrady neskôr oznámili, že sa im podarilo situáciu dostať pod kontrolu.

01 - Modified: 2023-10-29 11:06:14 - Feat.: 1 - Title: Svet je v Pásme Gazy svedkom humanitárnej katastrofy, tvrdí Guterres 02 - Modified: 2023-10-29 08:30:02 - Feat.: 1 - Title: Tisíce ľudí v obliehanej Gaze prenikli do skladov s humanitárnou pomocou, berú jedlo na prežitie 03 - Modified: 2023-10-28 16:09:06 - Feat.: 1 - Title: Izraelská armáda znovu vyzvala obyvateľov pásma Gazy, aby sa presunuli na juh
01 - Modified: 2024-04-28 05:55:00 - Feat.: - Title: USA môžu Izrael odstruhnúť od zbraní. Rezort diplomacie pochybuje, že Jeruzalem neporušuje medzinárodné právo 02 - Modified: 2024-04-26 19:43:43 - Feat.: - Title: USA odložili plánované sankcie voči jednotkám izraelskej armády 03 - Modified: 2024-04-26 17:48:02 - Feat.: - Title: Izraelský minister Ben Gvir mal nehodu, auto po náraze skončilo na streche 04 - Modified: 2024-04-26 04:42:37 - Feat.: - Title: Izrael zvažuje dohodu s Hamasom o prepustení 20 rukojemníkov 05 - Modified: 2024-04-25 20:36:34 - Feat.: - Title: Americká armáda začala pri Gaze stavať mólo pre dodávky humanitárnej pomoci. Terajší koridor kontroluje Izrael
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 08:18