Armádny taktický raketový systém (ATACMS). FOTO: Reuters
StoryEditor

Zlom, akým bolo poskytnutie HIMARS. Rakety ATACMS môžu zmeniť vývoj vojny

18.10.2023, 11:23
Autor:
ČTKČTK

Kyjev žiadal Spojené štáty o dodávky striel ATACMS dlhé mesiace. Tvrdil, že by mu pomohli zasahovať zásobovacie trasy, železnice a ruské stanovištia v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny.

Dodávky amerických striel ATACMS môžu ovplyvniť situáciu na bojisku v prospech Ukrajiny. Kyjevu umožňujú zasahovať letisko či sklady munície v značnej vzdialenosti od frontových línií. 

Ruská armáda sa bude musieť novej zbrani protivníka prispôsobiť, uviedol vo svojej pravidelnej analýze americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Efekt, ktorý môžu tieto strely dlhého doletu priniesť, analytici prirovnali k tomu, ktorý mali vlani dodávky raketometov HIMARS ukrajinskej armáde.

VIDEO: Ukrajina potvrdila použitie rakiet ATACMS od USA

Ukrajinské sily podnikli v noci na utorok útok na letisko v Ruskom okupovaných mestách Berďansku a Luhansku. Podľa ukrajinskej strany zničil Rusom deväť vrtuľníkov rôznych typov, bližšie nespresnenú špeciálnu techniku a odpaľovacie zariadenie protivzdušnej obrany, poškodené boli vzletové a pristávacie dráhy a zničené sklady s muníciou.

Nasadenie striel ATACMS, ktoré nebolo vopred ohlásené v snahe dosiahnuť prekvapenie, potvrdili v utorok niektoré americké médiá a tiež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Denník The Wall Street Journal napísal, že USA dodali Ukrajine malý počet striel ATACMS vo verzii o dolete asi 160 kilometrov.

image

Obávané americké rakety vstúpili do vojny. Ukrajina tvrdí, že podnikla ničivé údery na dve okupované letiská

"Ukrajinské údery strelami ATACMS na operačne významné ruské letisko na Ukrajine pravdepodobne prinútia ruské velenie k rozptýleniu letectva a stiahnutiu niektorých lietadiel na letisko ďalej od frontovej línie," uviedli americkí analytici s tým, že ruské vrtuľníky štartujúce zo základne v Berďansku pôsobili značné straty ukrajinským mechanizovaným silám v prvých mesiacoch tohto roka začatej ofenzívy v Záporožskej oblasti.

ISW ďalej tvrdí, že strely ATACMS znamenajú výraznú hrozbu pre ruské muničné sklady v tylových oblastiach. Príchod tejto zbrane na bojisko porovnáva s dodávkami amerických raketometov HIMARS v júni minulého roka, ktoré narušili ruskú logistiku a vo výsledku umožnili úspešné ukrajinské protiofenzívy v Charkovskej a Chersonskej oblasti.

image

Zelenskyj poďakoval Spojeným štátom za nové strely dlhého doletu, potvrdil ich použitie proti Rusku

Ruské velenie podľa analytikov bude musieť opäť voliť medzi opevňovaním skladísk alebo ich rozptýlením a presunom ďalej od frontu.

"Ukrajina však pravdepodobne dostala iba obmedzený počet striel ATACMS a bude ich potrebovať viac, ak chce ich počiatočný efekt udržať a zosilniť," upozorňuje ISW.

Strely ATACMS možno odpaľovať z rovnakých zariadení HIMARS, ktorá už Kyjev používa na vystreľovanie rakiet navádzaných pomocou GPS v salvách až po šiestich naraz. Rozdiel spočíva v tom, že z jedného odpaľovacieho zariadenia môže byť v jednom momente vypálená iba jedna strela ATACMS, ktorá môže mať v niektorých verziách dostrel až 300 kilometrov. Strely pre systémy HIMARS, ktoré USA Ukrajine už skôr poskytli, majú dostrel asi 80 kilometrov.

Kyjev žiadal Spojené štáty o dodávky striel ATACMS dlhé mesiace. Tvrdil, že by mu pomohli zasahovať zásobovacie trasy, železnice a ruské stanovištia v Ruskom okupovaných častiach Ukrajiny. Biely dom ale zámer poslať tento typ striel na Ukrajinu dlho odmietal. Oficiálne doteraz dodávky nepotvrdil.

01 - Modified: 2023-10-17 16:42:35 - Feat.: 1 - Title: Miliardy pre Ukrajinu treba podľa slovenských europoslancov vynaložiť transparentne 02 - Modified: 2023-10-17 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: Kyjev sa obáva obmedzenia pomoci. Hrozí, že obrovské ukrajinské obety vyjdú nazmar 03 - Modified: 2023-10-17 13:13:52 - Feat.: 1 - Title: Nemecká ministerka zahraničných vecí uistila Moldavsko a Ukrajinu o podpore napriek kríze v Izraeli 04 - Modified: 2023-10-13 17:00:00 - Feat.: 1 - Title: Blíži sa globálna vojna, myslí si šéf ukrajinskej rozviedky. Protiofenzíva sa odchýlila od plánu 05 - Modified: 2023-10-13 09:40:50 - Feat.: 1 - Title: Nesmú padnúť do rúk Rusku. Nemecko nechce poskytnúť Ukrajine strely Taurus aj kvôli Kerčskému mostu
01 - Modified: 2024-04-26 21:37:57 - Feat.: - Title: Pravdepodobnosť zrútenia ukrajinských pozícií klesá, tvrdí šéf estónskej rozviedky 02 - Modified: 2024-04-26 19:14:06 - Feat.: - Title: Britská vláda si predvolala ruského ambasádora za prípravu podpaľačského útoku 03 - Modified: 2024-04-26 18:12:04 - Feat.: - Title: Belgicko plánuje dodať stíhačky F-16 Ukrajine ešte tento rok 04 - Modified: 2024-04-26 18:06:40 - Feat.: - Title: USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd dolárov 05 - Modified: 2024-04-26 16:19:56 - Feat.: - Title: Ukrajinská rozviedka hlási zničenie ruského vrtuľníka na letisku pri Moskve
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 07:41