Palestínski ozbrojenci  prenikli do oblastí južného Izraela v severnom pásme Gazy. FOTO: Reuters
StoryEditor

Hamas drží množstvo rukojemníkov vrátane civilistov, zajal aj bývalého veliteľa izraelských síl pri Gaze

07.10.2023, 17:07
07.10.2023, 20:03
Autor:
joljolČTKČTK

Príslušníci palestínskych radikálnych organizácií obsadili najmenej sedem osád pri hraniciach s pásmom Gazy a objavili sa aj v uliciach veľkého mesta Aškelon

Palestínske radikálne hnutie Hamas, ktoré počas soboty nečakane vniklo na územie Izraela, zajalo šesť desiatok izraelských vojakov, príslušníkov polície, ale aj civilistov, vrátane cudzincov. Tých držia ako rukojemníkov, informuje izraelská tlač. Medzi rukojemníkmi je aj izraelský veliteľ Nimrod Aloni. Sociálnymi sieťami sa šíri snímka z jeho zajatia.

Palestínskym silám sa podarilo zajať najmenej 57 izraelských vojakov, policajtov a osadníkov, uvádzajú najmä palestínske zdroje. Predtým bolo hlásených 35 zajatcov, ale potom sa ich počet zvýšil. Je medzi nimi aj niekoľko thajských a filipínskych robotníkov, ktorí pracovali blízko hraníc.

Abú Ubajdá, hovorca Brigád Kásam, ozbrojeného krídla Hamasu, uviedol, že rukojemníci sú na "bezpečných miestach", čiastočne aj v podkrajinách tuneloch, ktoré bojovníci využívajú.

Čierny scenár pre Izrael

Palestínski bojovníci počas dnešného útoku na Izrael zajali veľké množstvo izraelských rukojemníkov, vrátane armádnych dôstojníkov, povedal stanici Al-Džazíra Sálih Arúrí, druhý muž v hierarchii vedenia hnutia Hamas.

Hovorca izraelskej armády to neskôr potvrdil bez toho, aby spresnil počet zadržiavaných. Podľa izraelských médií Palestínčania držia rukojemníkov na viacerých miestach v Izraeli a tiež v Pásme Gazy.

Stanica BBC uviedla, že situácia s rukojemníkmi predstavuje pre Izrael "čierny scenár", pretože Palestínčania teraz majú v rukách silnú vyjednávaciu páku.

image

Palestínčania vpadli do Izraela, ten reagoval ničivým náletom. Najmenej sto mŕtvych hlásia obe strany

Podľa denníka Haarec sa teraz rokuje o prepustení zadržaných civilistov napríklad v kibucoch v mestách Beeri a Ofakim na juhu Izraela. Desiatky ďalších izraelských civilistov a vojakov zrejme skončili na území Pásma Gazy. 

Stanica Channel 12 napríklad hovorila s mužom, ktorý tvrdí, že na videách z Gazy spoznal svoju ženu, dve malé deti a svokru. Podľa neho ich ozbrojenci Hamasu uniesli z kibucu Nir Oz.

Zadržali izraelského dôstojníka

Príslušníci palestínskych radikálnych organizácií obsadili najmenej sedem osád pri hraniciach s pásmom Gazy a objavili sa aj v uliciach veľkého mesta Aškelon, dodávajú zdroje odvolávajúce sa na Hamas.

Na platformách sociálnych médií sa šíria snímky zadržaného izraelského dôstojníka Nimroda Aloniho, ktorý do minulého roka velil silám pri Pásme Gazy a viedol proti Hamasu niekoľko bojových misií. To podľa analytikov len potvrdzuje, že Izrael nebol na útok Palestínčanov vôbec pripravený.

Všetkých rukojemníkov, ktorí sú v rukách odbojových organizácií, budeme držať až dovtedy, kým z izraelských väzníc nevyjdú všetci naši väzni," uviedol podľa denníka Haarec hovorca skupiny Islamský džihád, ktorá pôsobí na okupovanom Západnom brehu Jordánu. "Každý prepustený z našej strany bude mať svoju cenu," dodal.

V minulosti Izrael opakovane pristúpil k výmene svojich občanov za zadržiavaných Palestínčanov. Asi najznámejším príkladom bola výmena vojaka Gilata Šalita za viac ako tisíc väznených Palestínčanov v roku 2011. Išlo o najväčšiu blízkovýchodnú výmenu väzňov za viac ako štvrť storočia.

01 - Modified: 2023-10-07 22:38:01 - Feat.: 1 - Title: Palestínčania vpadli do Izraela, ten reagoval ničivým náletom. Stovky mŕtvych hlásia obe strany 02 - Modified: 2023-10-07 20:21:18 - Feat.: 1 - Title: Terorizmus nič nevyrieši, znie zo zahraničia. Svet reaguje na útok Hamasu 03 - Modified: 2023-10-07 14:31:25 - Feat.: 1 - Title: Vraždia nás tu a nikto nám nepomáha. Ľudia pri hraniciach s Pásmom Gazy sú zúfalí 04 - Modified: 2023-10-07 11:02:21 - Feat.: 1 - Title: Sme vo vojne, vyhlásil izraelský premiér Netanjahu. Máme právo brániť sa teroru, reagoval Abbás
01 - Modified: 2024-05-03 18:47:11 - Feat.: - Title: Erdogan: Zastavenie obchodu s Izraelom má pomôcť k prímeriu v Gaze. Antisemitský diktátor, reaguje Izrael 02 - Modified: 2024-05-03 11:32:08 - Feat.: - Title: Núdzový plán pre prípad operácie v Rafahu je iba náplasťou, tvrdí Svetová zdravotnícka organizácia 03 - Modified: 2024-05-03 09:49:19 - Feat.: - Title: Turecko tvrdí, že obchod s Izraelom obnoví až v prípade trvalého prímeria v Gaze 04 - Modified: 2024-05-03 09:39:37 - Feat.: - Title: Izrael hlási úmrtie ďalšieho rukojemníka zadržiavaného v Pásme Gazy 05 - Modified: 2024-05-02 20:54:40 - Feat.: - Title: Izrael zasiahol vzdušným úderom budovu sýrskych bezpečnostných síl v Damasku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 04:54