Americký prezident Joe Biden. FOTO: ReutersSNÍMKA: Evelyn Hockstein
StoryEditor

Paralýzu federálnych úradov v USA zatiaľ zažehnali, Biden podpísal príslušný zákon

01.10.2023, 17:50
Autor:
ČTKČTK

Zákon tesne pred začiatkom nového fiškálneho roka odvrátil ochromenie vládnych úradov a agentúr. Ďalšiu pomoc Ukrajine neobsahuje.

Americký prezident Joe Biden dnes podpísal zákon o núdzovom financovaní federálnej vlády na nasledujúcich 45 dní. O niekoľko hodín skôr ho schválili obe komory Kongresu.

Zákon tesne pred začiatkom nového fiškálneho roka odvrátil ochromenie vládnych úradov a agentúr, takzvaný shutdown. Neobsahuje však ďalšiu pomoc Ukrajine brániacu sa ruskej agresii.

Deň plný zvratov

Líder demokratickej väčšiny v Senáte Chuck Schumer po hlasovaní povedal, že "je to deň plný zvratov, ale Američania si môžu oddýchnuť: shutdown dnes nenastane".

Znamenal by nútenú dovolenku pre federálnych zamestnancov, viac ako dva milióny aktívnych a rezervných vojakov by pracovali bez výplaty a federálne programy a služby by sa stretávali s výpadkami.

image

Biden prijme špičky Európskej únie, hlavnou témou majú byť clá a výroba ocele

Republikánsky predseda Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy v sobotu ráno nečakane prišiel s návrhom prechodného rozpočtu, a vystavil tak demokratov tlaku na jeho prijatie. Kvôli rozloženiu síl v Kongrese bola pre prijatie zákona potrebná podpora oboch politických táborov.

Pre Biely dom bola ďalšia pomoc pre Ukrajinu prioritou, demokrati však stáli pred dilemou, či kvôli sporu o podpore Kyjeva ochromiť chod amerických federálnych inštitúcií, píše DPA. Zákon na druhú stranu počíta so zvýšením federálnej pomoci pri katastrofách v rozsahu, aký požadoval prezident Biden.

Pomoc Ukrajine môže viaznuť

Televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že vedenie Demokratickej strany v Snemovni reprezentantov dalo najavo, že očakáva, že republikánsky predseda komory McCarthy príde na ďalšiu schôdzu s osobitným zákonom týkajúcim sa pomoci Ukrajine.

Podľa britskej BBC zástupcovia Bidenovej administratívy upozorňujú, že krátkodobo by mohli dodávky od Spojených štátov pre Ukrajinu viaznuť.

"Celkom očakávam, že predseda Snemovne reprezentantov dodrží svoj záväzok voči Ukrajincom a zaistí v tejto kritickej chvíli schválenie pomoci ich krajine," odkázal McCarthymu prezident Biden.

image

Vojenská spolupráca Severnej Kórey a Ruska oslabuje mier vo svete, tvrdí Blinken

BBC predpokladá, že problémy so schvaľovaním financovania federálnej vlády sa budú za 45 dní opakovať.

DPA poznamenáva, že zákon o núdzovom financovaní neobsahuje žiadne výrazné obmedzenie výdavkov, čo môže znamenať pre McCarthyho problémy v jeho vlastnej strane. Presne to požadovali jej radikálni zástupcovia.

McCarthy v ohrození

Republikáni majú v Snemovni reprezentantov len tesnú väčšinu, čo posilňuje pozíciu radikálneho krídla. Niektorí jeho predstavitelia dávali v poslednej dobe najavo, že by McCarthyho chceli funkcie predsedu zbaviť.

Začiatkom tohto roka sa ho do nej zákonodarcom podarilo zvoliť až na pätnásty pokus, pretože ho odmietala podporiť časť straníckych kolegov.

Jeden z predstaviteľov radikálnych republikánov Matt Gaetz dnes uviedol, že chce v najbližších dňoch podať návrh na McCarthyho odvolanie.

image

Republikán McCarthy dal súhlas so začatím ústavnej žaloby na Bidena

"McCarthy v januári uzavrel s konzervatívcami v Snemovni reprezentantov dohodu, ktorú odvtedy nehanebne porušuje," vyhlásil. "Ak bude v tomto čase budúci týždeň Kevin McCarthy stále predsedom Snemovne reprezentantov, bude to preto, že ho zachránia demokrati," uviedol Gaetz.

Podľa agentúry Reuters si bol McCarthy dobre vedomý, že kompromisný návrh zákona o núdzovom financovaní môže ohroziť jeho zotrvanie vo funkcii.

"Ak musím riskovať svoju prácu, aby som mohol hájiť záujmy americkej verejnosti, urobím to," vyhlásil v sobotu. Zatiaľ nie je jasné, ako by sa k návrhu na McCarthyho odvolanie postavili demokrati, upozorňuje Reuters.

01 - Modified: 2023-10-01 03:11:23 - Feat.: 1 - Title: Americký kongres schválil návrh zákona o dočasnom financovaní vlády 02 - Modified: 2023-09-29 19:35:58 - Feat.: 1 - Title: V americkom Kongrese zlyhal pokus dohodnúť sa o rozpočte, ochromenie vlády je blízko 03 - Modified: 2023-09-29 08:06:36 - Feat.: 1 - Title: Donald Trump podal v Británii žalobu na expríslušníka tajnej služby MI6, špecializoval sa na Rusko 04 - Modified: 2023-09-29 05:53:31 - Feat.: 1 - Title: Na spolupracovníkov Bidena si kvôli zaobchádzaniu s utajovanými dokumentmi posvietila FBI 05 - Modified: 2023-09-28 21:40:15 - Feat.: 1 - Title: V Amerike sa deje niečo nebezpečné, vyhlásil Biden. V Arizone ostro kritizoval Trumpa i republikánov
01 - Modified: 2024-04-13 18:33:43 - Feat.: - Title: Napätie medzi Izraelom a Iránom eskaluje. Biden si skrátil víkend pri mori, vracia sa na rokovanie 02 - Modified: 2024-04-05 20:15:04 - Feat.: - Title: Biden vyhlásil, že Izrael poslúchol jeho požiadavku vpustiť pomoc do Gazy 03 - Modified: 2024-03-30 20:28:56 - Feat.: - Title: Zviazaný Biden. Trump čelí kritike za podnecovanie k násiliu pre kontroverznú fotografiu 04 - Modified: 2024-03-24 20:54:16 - Feat.: - Title: USA a Japonsko plánujú posilniť bezpečnostnú spoluprácu najvýraznejšie za 60 rokov, píše Financial Times 05 - Modified: 2024-03-11 15:39:08 - Feat.: - Title: Český premiér bude v apríli rokovať s Bidenom, oznámil Biely dom
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 19:34