StoryEditor

Babiš pre HN: Za Matoviča šla naša spolupráca z kopca, Šimečka nemá skúsenosti

27.09.2023, 18:00

V rozhovore s bývalým českým premiérom a predsedom hnutia ANO Andrejom Babišom sa dočítate:

  • Aké má ambície v politike a neplánuje sa uchádzať o pozíciu v európskych štruktúrach?
  • Prečo je migračný pakt podľa neho pre Česko nevýhodný? 
  • Je ešte V4 funkčný projekt a kto ho rozbíja?
  • Čo hovorí na predvolebnú kampaň na Slovensku?

V rozhovore pre rádio Impuls ste povedali, že o vašej politickej budúcnosti rozhodnú voliči. O dva roky sú v Česku parlamentné voľby. Zrejme máte ako hnutie ambíciu ich vyhrať. 

Samozrejme, že máme. Niekto bude musieť dať Českú republiku do poriadku po súčasnej Fialovej vláde, ktorá devastuje našu krajinu. Fialova vláda nielenže sľuby neplní, oni robia presný opak.

V akom zmysle slova?

Zvyšuje dane, osekáva dôchodky, nerobí nič proti rekordným cenám energií a inflácii, ničí ekonomiku a životnú úroveň našich občanov. Premiér a ministri sú úplne neschopní a jediný program, ktorý majú, je Antibabiš. Dokonca sa k tomu sami priznali, že ich jediným cieľom bolo odstaviť Babiša od moci. Premiéra Fialu som prirovnal k zlému fialovému mimoňovi, ktorý ničí našu krajinu. To je celkom verný opis súčasného predsedu vlády, ktorému sú vlastní občania ukradnutí.

Vráťme sa k vám – ak by sa vám podarilo voľby vyhrať, mali by ste vy osobne ambíciu byť druhýkrát predsedom českej vlády?

Zatiaľ nie som rozhodnutý. Máme tieňovú vládu, vedie ju Karel Havlíček a fungujú skvele. Zasadajú každý týždeň, prichádzajú s vlastnými návrhmi a vydali aj brožúru, kde je presne opísané, ako by krajinu riadili. Môžu pokojne začať vládnuť zajtra. Kto však bude lídrom v budúcich parlamentných voľbách, to sa ešte uvidí.

V prezidentských voľbách ste skončili druhý. Povedali ste, že nepočítate s kandidatúrou na prezidenta. Je to definitívne?

Áno, nechcem kandidovať druhýkrát. Ja som do poslednej chvíle nechcel kandidovať ani teraz, mali sme iného kandidáta. To však v poslednej chvíli padlo, preto som do toho šiel. Na druhej strane to, že som získal 2,4 milióna hlasov, bol úspech pre celé hnutie. To je niečo, na čom chceme stavať.

Ako dlho sa teda ešte vidíte v politike, prípadne riešite v hnutí ANO aj vaše nástupníctvo?

Zatiaľ nie som na odchode, ale toto je skôr otázka pre hnutie. Stále hovorím, že ak uvidím, že už nemám podporu od ľudí a nášho hnutia, tak skončím. S tým naozaj problém nemám, ja sa politikou neživím. O svojich nástupcov obavy nemám. Máme Karla Havlíčka, Alenu Schillerovú, Kláru Dostálovú, Radka Vondráčka a mnoho ďalších výrazných tvárí. Preto som presvedčený, že hnutie ANO nepadá s Babišom, ale bude tu ešte dlho po tom, čo sa rozhodnem s politikou skončiť. Vlastne dúfam, že navždy. 

Vo viacerých prípadoch ste kritizovali európske riešenia. Neuvažovali ste, že by ste sa uchádzali o pozície v európskych štruktúrach?

Nie, to mi nenapadlo. Ale máte pravdu v tom, že EÚ potrebuje reformu ako soľ. Chcem Európu samostatných, zvrchovaných štátov. Verím myšlienke voľného pohybu, slobody, a takú chcem aj EÚ. V posledných rokoch euroúradníci vymýšľajú samé regulácie a nariadenia. Človek má pocit, že sú úplne mimo reality. Poškodzujú Európu a ničia európsky priemysel, nebudeme konkurencieschopní. Čo sa stalo s Green Dealom? Veď je to šialené. A ten migračný pakt? To je úplná šialenosť. Je to normálna pozvánka pre nelegálnych migrantov. Teraz sa všetci čudujú, čo sa deje. V minulosti sme presne toto ako V4 úspešne odmietali.

image

Európsku úniu čaká legislatívna smršť: Rieši rozšírenie, migráciu aj emisie áut. Komisia má posledný rok

V prípade migračného paktu krajiny buď prijmú migrantov, alebo budú platiť. Platby boli nateraz Česku odpustené pre solidaritu pri ukrajinskej kríze. Vám sa to nezdá ako rozumný kompromis? 

Nie, pretože to nerieši problém migrácie, tento pakt len migráciu podnieti. To sa už aj stalo.

Akože ju podnieti?

Sledujete, čo sa deje na Lampeduse? Európa opäť vyslala migrantom a najmä tým organizovaným pašeráckym skupinám správu, že sa o nich postará. Je to úplne rovnaké ako výrok Angely Merkelovej Wir schaffen das (Zvládneme to, pozn. red.). Ak máme byť suverénnou krajinou, nemôže nám nikto diktovať, že buď si migrantov vezmeme, alebo zaplatíme tučné výpalné. Nemecko, Francúzsko už hlásia, že pre ďalších migrantov nemajú miesto, pritom doteraz boli cieľovými krajinami. Čo si myslíte, že bude teraz? A tá výnimka pre Česko? Žiadna nie je.

image

Európa by mala byť ako galská dedina z Asterixa. Vnútri absolútne voľný pohyb, ale prísne strážené vonkajšie hranice. FOTO: Mafra/Ladislav Křivan

Vláda komunikovala, že ju Česko získalo.

Fialova vláda, naopak, počas predsedníctva EÚ prepásla šancu požiadať o peniaze na ukrajinských utečencov. Mali sme dostať 1,5 miliardy eur. Takže nie je žiadny kompromis, sú to iba naružovo prefarbené povinné kvóty, ktoré sme v júni 2018 spolu s ostatnými krajinami V4 zarazili. Teda ich opäť vzkriesili. Jediné možné riešenie migrácie je pomoc ľuďom na mieste, odkiaľ odchádzajú – v Afrike a Ázii – a najmä boj proti pašerákom ľudí. Zásadné je, aby lode odtiaľ vôbec nevyplávali.

Na Slovensku táto dohoda až také vášne nevyvolala. Kde vidíte ohrozenie českých záujmov, o ktorých často hovoríte?

Ohrozuje to naše záujmy zásadne, pretože to obmedzuje našu suverenitu. Myslím si, že nelegálna migrácia je skutočným nebezpečenstvom pre Európu z hľadiska spoločenského, kultúrneho a bezpečnostného. Kde to sme, keď sa vedú debaty o tom, či ženy môžu lízať na ulici zmrzlinu, pretože sa to nepáči niektorým migrantom? My sme v Európe doma a ak chceme, aby sme aj o 20 rokov spoznávali náš domov, musíme bojovať proti ilegálnej migrácii. Vždy sme mali k tomu v rámci V4 jednotný postoj. Bohužiaľ, teraz v tom zostalo iba Poľsko a Maďarsko. U nás máme vládu podporujúcu migráciu a tá pripravila počas českého predsedníctva tú šialenú zradcovskú dohodu.

V komentári pre MF Dnes ste v júni napísali: „V ich prípade (nelegálnych migrantov, pozn. redakcie) je jediná dobrá investícia vysoký plot, aký postavili v Maďarsku, Poľsku, Bulharsku či Španielsku a stavajú v Grécku.“ Teraz však na Slovensku vidíme, že ani ten maďarský plot nie je úplne efektívny. Myslíte vážne to, že ploty sú skutočné riešenie?

Tak po prvé, maďarský plot nie je kompletný a dá sa obísť. Keby ho však v roku 2015 nepostavili, tak je Bratislava aj Praha plná afrických a blízkovýchodných migrantov na ceste do Nemecka. Najlepší, prirodzený plot by však bolo morské pobrežie, tam by mali byť vonkajšie európske hranice chránené.

image

Kollár sa s Ficom zhodol v otázke posilnenia ochrany hraníc. Pohľad na vojnu na Ukrajine majú však rozdielny

To by však znamenalo rozšírenie Schengenu.

Áno, to znamená, že by sme mali rozšíriť Schengen o Bulharsko, Rumunsko a prizvať doň aj Balkán. Hranica sa musí strážiť. Predsa rovnako nenechávate otvorené dvere do svojho bytu alebo domu, aby si u vás mohol ktokoľvek sadnúť v obývačke. Európa sa musí naučiť omnoho urputnejšie chrániť svoje vonkajšie hranice, bojovať proti pašerákom ľudí a migrantov vracať späť. Ak to robiť nebude, tak o pár rokov Európa už nebude Európou. 

image

Babiš zažaloval Slovensko pre prieťahy v konaní v kauze evidencie vo zväzkoch ŠtB, žiada vymazanie

A čo kontroly na hraniciach v rámci Schengenu? Z toho, čo ste povedali, vyplýva, že podporujete najmä stráženie vonkajších hraníc. 

Hovorím to celý čas, čo som v politike. Európa by mala byť ako galská dedina z Asterixa. Vnútri absolútne voľný pohyb, ale prísne strážené vonkajšie hranice. Bohužiaľ, keď sú vonkajšie hranice deravé ako rešeto, tak ostatné krajiny musia chrániť svoje hranice samy. Prerušovaný schengenský priestor je hmatateľným dôkazom neschopnosti európskych politikov proti nelegálnej migrácii. 

Aj v minulosti ste hovorili o incidentoch, ktoré spôsobili nelegálni migranti. Ale v každej skupine ľudí sa nachádzajú problematické typy. Nezneužívate túto tému iba na predvolebnú kampaň? 

Nie, žiadne voľby teraz nemáme. Proti nelegálnej migrácii bojujem od roku 2016, odvtedy sa môj pohľad nezmenil. Treba si však uvedomiť, že migranti z Afriky a Blízkeho východu majú úplne inú kultúru ako my a majú pocit, že by sme sa mali prispôsobovať my im, nie oni nám. Ilegálna migrácia prepisuje demografické zloženie spoločnosti v mnohých západoeurópskych krajinách. Stačí sa pozrieť na Švédsko alebo Holandsko. Ja nechcem, aby v Českej republike boli no-go zóny, aby gangy bojovali so samopalmi na uliciach, aby sa ženy báli chodiť samy po ulici a tak ďalej.

Viackrát ste spomenuli, že v minulosti V4 postupovala v migračnej otázke spoločne. Naposledy to tak nebolo. Je V4 stále funkčný projekt? 

Premiér Fiala svojím eurohujerstvom V4 rozbil, pretože si to priali Piráti a TOP 09. Takže teraz funkčná nie je. Fiala predsedá V4 od 1. júla, ale nerobí vôbec nič. Pritom V4 bola silná regionálna sila, ktorá bola schopná postaviť sa veľkým hráčom ako Francúzsku alebo Nemecku a presadzovať záujmy strednej Európy. Ale verím, že oslabenie je len dočasné, náš región potrebuje silnú V4. 

Je však reálne, že sa podarí prekonať napríklad to, že Maďarsko a Poľsko majú odlišný pohľad na vojnu na Ukrajine?

Je normálne, že sa s každým nezhodnete na všetkom a rovnaké je to aj v politike. Je potrebné tú silu využiť tam, kde je zhoda, a ostatných presviedčať o vašej pravde tam, kde tá zhoda nie je. Ale ja si hlavne nemyslím, že by sa ich pohľad nejako výrazne líšil. Viktor Orbán predsa rozhodne nechce Ukrajinu odovzdať Rusku, chce mier na Ukrajine čo najskôr. Ja naozaj nechcem pristupovať na rétoriku, že ak chce niekto mier a prichádza s nejakými návrhmi, tak je proruský. To je cesta do pekla.

Ešte by som sa chcela vrátiť k tomu, čo ste povedali, že V4 rozbil premiér Fiala. U nás v kampani zaznieva, že tým rozbíjačom je Viktor Orbán. Nie je to pravda? 

To je nezmysel, Viktor Orbán je stále rovnaký Viktor Orbán, ktorý sa na rozdiel od väčšiny politikov nebojí brániť národné záujmy svojej krajiny bez ohľadu na to, čo škaredé o ňom novinári píšu a čo hovorí Brusel. V Česku je teraz vláda, ktorá obhajuje záujmy Bruselu, a často ide priamo proti záujmom nielen našej krajiny, ale celej V4.

Keď už sme pri slovenských voľbách, sledujete našu predvolebnú kampaň?

Áno, sledujem, videl som niekoľko televíznych debát a čítal som rozhovory. A, samozrejme, potýčku Matoviča s Kaliňákom som videl, tá neušla asi nikomu.

Počas pôsobenia v exekutíve ste prichádzali do kontaktu s viacerými adeptmi na nového predsedu vlády. Prekvapili vás niečim v kampani?

Pozerám sa na to prakticky zo svojich skúseností ako ministra financií a premiéra. Za ministra financií som bol vymenovaný 29. januára 2014 a hneď na druhý deň som odletel na Slovensko, aby som sa naučil, ako funguje daňová kobra a kontrolný výkaz, a to som zaviedol aj v Českej republike. Vtedy bol premiérom Fico, u nás Sobotka. Smer a ČSSD mali veľmi blízke vzťahy, Fico vtedy aj jazdil na zjazdy sociálnej demokracie, spolupráca medzi vládami fungovala.

image

Pellegrini vyzval Ódora, aby riešil migráciu a problémy krajiny

Na premiérskej úrovni ste následne zažili Petra Pellegriniho, Igora Matoviča a Eduarda Hegera.

Keď som bol premiér, tak slovenským predsedom vlády bol najskôr Pellegrini. Z osobnej skúsenosti viem, že s ním bola skvelá spolupráca. Boli sme v pravidelnom kontakte, písali sme si, telefonovali, spoločne sme riešili problémy našich krajín a hlavne sme bojovali za záujmy českých a slovenských občanov v rámci V4 a v Bruseli. Z kopca to šlo za Matoviča, spolupráca bola zlá, ako prvý slovenský premiér povedal, že pre neho Česko nie je najdôležitejší partner. S Hegerom bola síce fajn spolupráca, ale vláda už bola paralyzovaná.

Jedným z adeptov na premiéra je aj Michal Šimečka.

Ak ide o pána Šimečku, tak to je ako náš Pirát. Promigrantský, probruselský politik. Je to novinár a politológ, ktorý vie pekne hovoriť, ale nikdy nič neriadil. Nemá žiadne skúsenosti na rozdiel od Fica, Pellegriniho, Sulíka a ďalších slovenských politikov.

Napriek tomu, že v domácej politike nemá skúsenosti, jeho Progresívne Slovensko sa podľa prieskumov etablovalo medzi trojicu najsilnejších strán.

Ak sa nechce Slovensko vydať českou cestou drahoty a chudoby, kde vláda berie dôchodcom peniaze, víta migrantov, zvyšuje dane, ľuďom klesá životná úroveň a dramaticky sa zhoršuje bezpečnosť, chce legalizovať drogy, tak by pán Šimečka z Progresívneho Slovenska určite nemal dostať hlasy slovenských občanov, aby sa nedostal do vlády. Pozrite sa, ako to dopadlo u nás, kde väčšina médií podporovala koalíciu a mňa očiernili klamstvom päť dní pred voľbami. Fialova vláda to vedie nie od desiatich k piatim, ale od piatich k nule. Slovensko si nezaslúži rovnaký osud po voľbách ako Česká republika.

Do akej miery však bude meno nového premiéra dôležité pre kvalitu slovensko-českých vzťahov?

Myslím si, že vzájomné vzťahy budú dobré, nech bude premiérom Slovenska ktokoľvek. To však neznamená, že nemôžu byť lepšie. Je to hlavne o koordinácii a spoločnom postupe tam, kde máme rovnaké záujmy. A na to sú práve potrební silní a skúsení politici v čele oboch krajín.

Hovoríte, že vzťahy môžu byť lepšie. To, samozrejme, vždy. Ako sú teda na tom podľa vás v súčasnosti?

Máme k sebe ako občania blízko. Myslím si, že vlastne nie sú dve krajiny, ktoré by k sebe mali bližšie. Ale o to, čo je dobré, sa treba starať. Bohužiaľ, politici od nástupu Matoviča naše vzťahy veľmi zhoršili. Tiež vaša prezidentka prestala byť voči Českej republike objektívna a robila politiku pražskej kaviarne.

 

Pozn. red. Andrej Babiš je konečným užívateľom výhod vydavateľa Hospodárskych novín, Mafry Slovakia. Agrofert, pod ktorý spadá sa pred časom dohodol na predaji aj vydavateľa HN investičnej skupine Kaprain českého podnikateľa Karla Pražáka

01 - Modified: 2023-04-05 10:44:29 - Feat.: 1 - Title: Babiš v budúcich prezidentských voľbách už kandidovať nebude 02 - Modified: 2023-02-08 20:19:32 - Feat.: 1 - Title: Babiš zostane predsedom ANO aj poslancom v Snemovni. V politike pokračuje, bude sa sústrediť aj na mladých 03 - Modified: 2023-09-08 09:02:34 - Feat.: 1 - Title: Európsku úniu čaká legislatívna smršť: Rieši rozšírenie, migráciu aj emisie áut. Komisia má posledný rok 04 - Modified: 2023-06-29 21:15:31 - Feat.: 1 - Title: Lídri krajín Európskej únie sa sporia o migráciu, premiéri Maďarska a Poľska blokujú závery summitu
01 - Modified: 2024-04-19 16:05:21 - Feat.: - Title: Manželia Babišovci sa rozchádzajú. Prajeme si zachovať rodinnú harmóniu, uviedli 02 - Modified: 2024-03-06 21:27:24 - Feat.: - Title: Vzťahy Česka a Slovenska narušil Matovič, Fiala ich teraz ničí úplne, reaguje Babiš na odloženie rokovaní 03 - Modified: 2024-02-14 18:33:00 - Feat.: - Title: Rozhodnutie súdu rešpektujem, Babiša musíme porážať vo voľbách, vyhlásil český premiér 04 - Modified: 2024-02-14 17:46:24 - Feat.: - Title: Mám radosť, reagoval na oslobodzujúci rozsudok Babiš 05 - Modified: 2024-02-14 15:12:38 - Feat.: - Title: Súd opäť oslobodil Andreja Babiša v kauze Čapí hnízdo
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 09:50