Škody po útoku dronov Šáhid iránskej výroby v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Ruskom používané drony iránskej výroby majú západné komponenty, píše The Guardian

27.09.2023, 10:07
Autor:
ČTKČTK

Ukrajina navrhuje, aby Západ zasiahol okrem iného raketami na výrobné preteky bezpilotných lietadiel v Iráne, Sýrii a na možné preteky v Ruskej federácii.

Drony iránskej výroby, ktoré Rusko používa pri útokoch na ukrajinské mestá, sú zostavené zo západných komponentov. Napísal to dnes denník The Guardian s odvolaním sa na utajovaný dokument, ktorý Kyjev zaslal svojim západným spojencom. Ukrajina v ňom okrem iného vyzýva na údery strelami dlhého doletu na výrobne v Rusku, Iráne a Sýrii.

Sedemdesiatštyristranový materiál ukrajinská vláda zdieľala tento rok v auguste s vládami skupiny hospodársky vyspelých krajín G7, kam patria Spojené štáty, Kanada, Japonsko, Nemecko, Francúzsko, Británia a Taliansko.

Rusko podľa neho v predchádzajúcich troch mesiacoch podniklo viac ako šesťsto náletov na ukrajinské mestá, pri ktorých použilo bezpilotné lietadlá so západnou technológiou. V modeloch Šáhed-131 a Šáhed-136, ktoré majú dolet až dvetisíc kilometrov, Ukrajinci podľa dokumentu našli 52, respektíve 57 komponentov vyrábaných na Západe.

Výroba dronov sa presúva do Ruska 

"Medzi výrobcami sú spoločnosti so sídlami v krajinách zo sankčnej koalície: Spojené štáty, Švajčiarsko, Holandsko, Nemecko, Kanada, Japonsko a Poľsko," píše sa podľa denníka The Guardian v správe.

Nič však podľa dokumentu nenasvedčuje tomu, že by sa západné spoločnosti, ktorých súčiastky boli identifikované, dopustili akéhokoľvek pochybenia.

image

Ukrajinské špeciálne sily robia výnimočné operácie ako britská SAS. Raz budú cvičiť na západe, tvrdí exveliteľ

"Iránska výroba bezpilotných lietadiel sa prispôsobila a väčšinou využíva dostupné komerčné komponenty, ktorých dodávky sú kontrolované zle, alebo vôbec," uvádza sa v správe, podľa ktorej takmer všetky dodávky komponentov do Teheránu pochádzajú z Turecka, Indie, Kazachstanu, Uzbekistanu, Vietnamu a Kostariky.

Výroba dronov sa podľa ukrajinského dokumentu presúva do Ruska, do regiónu okolo mesta Jalabuga v Tatárstane, hoci Teherán naďalej prispieva potrebnými súčiastkami. Iránska vláda sa snaží "dištancovať od dodávok zbraní do Ruska" a "nezvláda ruský dopyt a intenzitu použitia (dronov) na Ukrajine", uvádza Kyjev.

Výrobné preteky bezpilotných lietadiel

Ukrajina ďalej navrhuje, aby Západ zasiahol okrem iného "raketami na výrobné preteky bezpilotných lietadiel v Iráne, Sýrii a na možné preteky v Ruskej federácii".

The Guardian dodáva, že takáto akcia by bola pre západných spojencov pravdepodobne neprijateľná. "(Raketové útoky) môžu vykonať ukrajinské ozbrojené sily, pokiaľ im partneri poskytnú potrebné prostriedky," uvádza sa v správe.

image

Už vidíme, že zabíjame civilistov. Nie sme v práve. Ako Rusi menia názor na vojnu

Materiál vypracovali spravodajské služby a ukrajinské výskumné centrum pre vojenské vybavenie. Podľa denníka The Guardian poskytuje najaktuálnejšiu analýzu ruskej stratégie a výrobných plánov bezpilotných lietadiel od 13. septembra 2022, keď bolo v meste Kupjansk v Charkovskej oblasti prvýkrát zaznamenané použitie dronov iránskej výroby.

Drony podľa správy Rusko dostáva cez Kaspické more. "Z Teheránu sú bezpilotné lietadlá dodávané do iránskeho prístavu Amírábád, odkiaľ sú prepravované do ruského prístavného mesta Machačkala," píše sa v dokumente.

01 - Modified: 2023-09-26 20:14:16 - Feat.: 1 - Title: Poľskí farmári nemôžu platiť za vojnu Ruska, vyhlásil premiér Morawiecki 02 - Modified: 2023-09-26 12:24:10 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina ukrýva lode s obilím na rumunskej strane Dunaja 03 - Modified: 2023-09-26 09:01:40 - Feat.: 1 - Title: Poľskú obec zasiahla raketa z Ukrajiny, potvrdili experti 04 - Modified: 2023-09-25 13:15:49 - Feat.: 1 - Title: Rusko útočilo na juh Ukrajiny, hlásia dvoch mŕtvych
01 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 02 - Modified: 2024-05-02 12:00:46 - Feat.: - Title: Rusko tvrdí, že prevzalo kontrolu nad ukrajinskou dedinou Berdyči 03 - Modified: 2024-05-02 12:56:43 - Feat.: - Title: Ako blízko bol v skutočnosti mier? Experti preskúmali prvé rokovania Moskvy s Kyjevom hneď zo začiatku vojny 04 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 05 - Modified: 2024-05-02 10:21:23 - Feat.: - Title: Kremeľ poprel obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:46