Ukrajinský vojak kontroluje vežu zničeného ruského bojového vozidla pechoty BMP-3 v nedávno oslobodenej obci Novodarivka, v Záporožskej oblasti. FOTO: Reuters
StoryEditor

Prelomili sme Surovikinovu líniu, to už nie je naša najväčšia starosť, povedal generál

23.09.2023, 13:57
Autor:
ČTKČTKrvrv

Ukrajinský generál vyhlásil, že s hroziacimi jesennými dažďami sa ukrajinský postup nespomalí, ako sa mnohí obávajú.

Ukrajinské ozbrojené sily prelomili ruskú obrannú líniu pri obci Verbove v Záporožskej oblasti na juhovýchode krajiny, povedal stanici CNN Oleksandr Tarnavskyj, ktorý velí ukrajinskej protiofenzíve na juhu krajiny.

Generál zároveň predpovedal väčší prelom v budúcnosti. CNN poznamenala, že Moskvou dosadení predstavitelia okupovanej oblasti podávajú iný obraz bojov a tvrdenia jednotlivých strán nebolo možné overiť. Analýza dostupných videozáznamov však naznačuje, že niektoré ukrajinské jednotky skutočne prekročili dôležitú vrstvu ruskej obrany pri Verbove, podotkla stanica.

VIDEO: Ukrajinské obrnené vozidlá prekročili hlavnú obrannú líniu Ruska

Jednotky prekonali dračie zuby

"Na ľavom krídle (pri Verbove) sme prerazili a pokračujeme v ďalšom postupe," povedal Tarnavskyj americkej spravodajskej stanici v rozhovore, v ktorom zároveň pripustil, že jeho jednotky postupujú pomalšie, ako sa predpokladalo. "Nie tak rýchlo, ako sa očakávalo, nie ako vo filmoch o druhej svetovej vojne. Hlavná vec je nestratiť túto iniciatívu," uviedol Tarnavskyj.

image

Úder na srdce Čiernomorskej flotily prišiel v pravú chvíľu. V budove veliteľstva rokovali generáli

Ukrajinská armáda pred niekoľkými týždňami uviedla, že dobyla dedinu Robotne a postupuje na východ k obci Novoprokopivka. Verbove sa nachádza niekoľko kilometrov východne od Robotne.

Americký Inštitút pre štúdium vojny vo štvrtok napísal, že ukrajinské obrnené vozidlá operujú za poslednou líniou ruskej obrannej vrstvy v západnej časti Záporožskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily podľa neho v súčasnosti prenikajú touto obrannou líniou, hoci analytici inštitútu zatiaľ nie sú schopní posúdiť, či Ukrajinci ruskú obranu už úplne prelomili.

K podobnému záveru došiel denník The Wall Street Journal (WSJ), ktorý tento vývoj bojov označil za významný míľnik v tri a pol mesiaci trvajúcej ukrajinskej protiofenzíve, ktorej cieľom je rozísť pozície ruskej okupačnej armády na dve časti.

Jednotky vyslané Kyjevom prekonali protitankové prekážky vrátane priekop a betónových blokov známych ako dračie zuby pri obci Verbove, čo umožnilo prejsť obrneným vozidlám, cituje list nemenovaného zástupcu ukrajinských vzdušno-výsadkových síl v oblasti. Prelomu podľa WSJ nasvedčujú dostupné ruské videá, na ktorých sú vidieť delostrelecké útoky na ukrajinské vozidlá.

Ukrajinský postup nespomalí

Tarnavskyj tiež CNN povedal, že rozhodujúci prielom by mal nastať po dobytí Tokmaku, čo je veľký dopravný a logistický uzol. Ešte začiatkom týždňa boli Ukrajinci asi dvadsať kilometrov od mesta.

"V tejto chvíli (Rusi) spoliehajú na hĺbku svojej obrannej línie," povedal generál. Obranná línia postavená na rozkaz bývalého generála Sergeja Surovikina, ktorý je teraz po puči wagnerovcov zrejme v domácom väzení, ale nerobí podľa Tarnavského najväčšie starosti.

image

Ukrajina zasiahla ruskú základňu Saky a spôsobila vážne škody, tvrdí zdroj

Rusi sa podľa neho naučili efektívne brániť v „križovatkách, stromoradiach a mínových poliach medzi radmi stromov“. Ukrajinci musia zatiaľ útočiť v menších čatách.

Taranavskyj tiež povedal, že tým pádom s hroziacimi jesennými dažďami sa ukrajinský postup nespomalí, ako sa mnohí obávajú. Pri súčasnom spôsobe boja nie sú na ťažkú techniku, ktorá má s bahnitým terénom väčšie problémy, toľko závislí.

Ako jeden z dôvodov pomalého postupu vidí generál to, že Rusko sa mohlo poučiť z iných ukrajinských ofenzív.

„Rusi sa učia celkom rýchlo, pretože nemajú inú možnosť. Ak sa nepoučia, budú porazení skôr,“ vysvetlil. „Nepovedal by som, že sa prispôsobujú našim akciám, pretože tiež meníme svoju taktiku.“

01 - Modified: 2023-09-22 18:22:06 - Feat.: 1 - Title: Po ruských útokoch sú v Chersonskej oblasti dvaja mŕtvi, v Kremenčuku jeden 02 - Modified: 2023-09-22 15:24:35 - Feat.: 1 - Title: Zelenskyj prisľúbil oslobodenie Bachmutu a dvoch ďalších miest, protiofenzíva hlási úspechy 03 - Modified: 2023-09-22 11:52:01 - Feat.: 1 - Title: Viac protivzdušnej ochrany. Ukrajina sa dohodla so Spojenými štátmi na spoločnej výrobe zbraní 04 - Modified: 2023-09-20 19:53:59 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zaútočila na vojenské základne na Kryme, Rusko tvrdí, že útoky odrazilo 05 - Modified: 2023-09-19 22:11:40 - Feat.: 1 - Title: Prápor Azov vracia úder. S Rusmi si vyrovnáva účty za jatky v Mariupole
01 - Modified: 2024-05-04 11:58:36 - Feat.: - Title: G7 plánuje pomoc Ukrajine za 50 miliárd dolárov, píše Bloomberg 02 - Modified: 2024-05-04 08:24:55 - Feat.: - Title: Po ruských útokoch dronmi hlásia na Ukrajine požiare a zranených 03 - Modified: 2024-05-04 06:35:29 - Feat.: - Title: Rusko hlási ukrajinský raketový útok na Krym 04 - Modified: 2024-05-03 20:18:13 - Feat.: - Title: Rusi využívajú slabú ukrajinskú obranu a tlačia na tri body. Ich zisk má strategický význam (mapa) 05 - Modified: 2024-05-03 16:50:39 - Feat.: - Title: Na Ukrajine od začiatku invázie zahynulo 150-tisíc ruských vojakov, uviedol francúzsky minister
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
04. máj 2024 14:48