Líder strany CDU Friedrich Merz. FOTO: Reuters
StoryEditor

Konzervatívci v Durínsku čelia kritike, hlasovali s krajne pravicovou Alternatívou za Nemecko

15.09.2023, 09:08
Autor:
ČTKČTK

Pri štvrtkovom večernom hlasovaní CDU s AfD spoločne prvýkrát prehlasovali vládnu koalíciu postkomunistickej Ľavice, sociálnych demokratov a Zelených, ktorá však v krajinskom sneme nemá väčšinu.

Nemecká konzervatívna Kresťanskodemokratická únia v durínskom zemskom sneme presadila za pomoci populistickej až krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko zníženie dane z nadobudnutia nehnuteľnosti. CDU, ktorá je na celonemeckej úrovni najväčšou opozičnou silou, teraz za spoluprácu s AfD čelí kritike. Postup únie naopak ocenila spolupredsedníčka AfD Alice Weidelová, podľa ktorej je Durínsko začiatkom presadzovania politickej vôle obyvateľov. Alternatívu pre Nemecko sleduje durínska tajná služba ako dokázane krajne pravicovú.

Pri štvrtkovom večernom hlasovaní CDU s AfD spoločne prvýkrát prehlasovali vládnu koalíciu postkomunistickej Ľavice, sociálnych demokratov a Zelených, ktorá však v krajinskom sneme nemá väčšinu. Ľavicový premiér Bodo Ramelow, ktorý vedie menšinovú vládu, ešte pred hlasovaním varoval CDU pred zmluvou s diablom, ako označil spojenectvo únie a AfD.

image

Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko presiahla v prieskume v Brandenbursku hranicu 30 percent

Šéf durínskej CDU Mario Voight postup obhajoval. "Riešenie problémov nesmie byť závislé od toho, keď zlá strana hrozí súhlasom," uviedol o podpore návrhu od AfD. Dodal, že Ramelova vláda od marca odmieta kompromisné návrhy.

Spolkový predseda CDU Friedrich Merz sa za durínskú pobočku únie postavil a povedal, že žiadna dohoda o spoločnom postupe s AfD neexistovala. Merze podporil aj bavorský premiér Markus Söder, ktorý vedie Kresťansko-sociálnu úniu, čo je bavorská sesterská strana CDU. Söder pritom nedávno vyhlásil, že kým bude bavorským premiérom žiadna spolupráca CSU s AfD nepripadá do úvahy. V Bavorsku sa v októbri konajú voľby, v ktorých je CSU jasným favoritom.

image

Dôvera v Scholza sa rekordne prepadla, Nemci sa obávajú ekonomickej katastrofy

Spoločne s CDU a AfD hlasovali tiež liberálni slobodní demokrati, ktorých spolkový predseda Christian Lindner zodpovednosť preniesol plne na CDU. Ľavica, SPD a Zelení po hlasovaní tvrdia, že CDU svojím krokom, strhla protipožiarny múr, ktorý mal parlamentnú demokraciu chrániť pred pravicovým extrémizmom. Na to poukázala aj AfD.

"Merzov protipožiarny múr je minulosťou a Durínsko je iba začiatkom. Je na čase vyhovieť demokratickej vôli občanov v celom Nemecku, "napísala na sociálnej sieti X Weidelová.

AfD je v Nemecku na vrchole popularity, po CDU je v prieskumoch so zhruba 22 percentami druhou najväčšou politickou silou. V Duríne, kde sa v budúcom roku konajú krajinské voľby, je s 32 percentami zďaleka najsilnejší. Prieskumy vedie AfD tiež v Sasku a Braniborsku, kde budú voľby rovnako na budúci rok.

Alternatívu pre Nemecko vedie v Durínsku Björn Höcke so Stefanom Möllerom. Höcke, ktorý v strane založil teraz rozpustené krajne pravicové Krídlo (Der Flügel), sa bude pred súdom v Sasku-Anhaltsku zodpovedať za použitie nacistického hesla Všetko pre Nemecko (Alles für Deutschland). To je v Nemecku podobne ako nacistické pozdravy Heil Hitler alebo Sieg Heil zakázané.

01 - Modified: 2023-09-15 06:57:44 - Feat.: 1 - Title: Krajne pravicová strana Alternatíva pre Nemecko presiahla v prieskume v Brandenbursku hranicu 30 percent 02 - Modified: 2023-09-13 14:40:28 - Feat.: 1 - Title: Nemecký krajne pravicový politik sa pred súdom zodpovie za nacistický slovník 03 - Modified: 2023-09-05 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Dôvera v Scholza sa rekordne prepadla, Nemci sa obávajú ekonomickej katastrofy
01 - Modified: 2024-05-03 14:15:36 - Feat.: - Title: Berlínčanov varovali pred nebezpečným dymom, hasiči bojujú s veľkým požiarom fabriky 02 - Modified: 2024-05-03 13:52:55 - Feat.: - Title: V nemeckom stavebníctve sa pre spor o mzdy schyľuje k štrajkom 03 - Modified: 2024-05-03 11:59:19 - Feat.: - Title: NATO aj Európska únia odsúdili kyberútoky v Česku a Nemecku, Berlín si predvolal ruského veľvyslanca 04 - Modified: 2024-05-01 16:40:18 - Feat.: - Title: Pri prevrátení vlečky ťahanej traktorom sa v Nemecku zranilo 30 ľudí 05 - Modified: 2024-04-30 13:23:42 - Feat.: - Title: Nádej pre nemeckú ekonomiku
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 22:43