Izraelský prezident Jicchak Herzog. FOTO: Reuters
StoryEditor

Izraelský prezident nalieha na politických lídrov, aby ukončili krízu. Vládna reforma rozdelila spoločnosť

14.09.2023, 00:00
Autor:
TASRTASR

Izrael podľa prezidenta čelí hrozbe zvnútra. Vedúcich predstaviteľov krajiny preto vyzval, aby prejavili odvahu a zodpovednosť a dostali nás z tejto krízy.

Tábor izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a jeho politickí súperi dostali kompromisné návrhy na reformu súdnictva, ktoré by mohli ukončiť politickú krízu panujúcu v Izraeli už niekoľko mesiacov.

Podľa agentúry Reuters o tom v stredu informoval izraelský prezident Jicchak Herzog.

Podrobnosti o kompromisnom návrhu síce Herzog nezverejnil, ale vyhlásil, že poskytuje základ pre okamžité dohody, ktoré zaistia, že Izrael bude aj naďalej stabilnou demokraciou.

Hrozba zvnútra

V televíznom prejave z vojenského priestoru Latrun Herzog dodal, že daný návrh "má širokú podporu v radoch koalície a opozície".

Izrael podľa prezidenta čelí hrozbe zvnútra. Vedúcich predstaviteľov krajiny preto vyzval, aby prejavili "odvahu a zodpovednosť a dostali nás z tejto krízy".

image

Netanjahu poprel správu o dodávke zbraní pre Palestínčanov. Izraelská vláda im mala odovzdať útočné pušky

"Toto je okamih pravdy pre politický systém," zdôraznil Herzog s tým, že "teraz je čas na riešenie. Teraz je čas na rozhodnutie vodcu".

Izraelský prezident síce vyjadruje podporu zmenám v súdnictve, ale nie za predpokladu, že budú presadené jedným politickým táborom.

Vládna reforma

Herzogov prejav odznel deň po tom, ako sa v Jeruzaleme bezprecedentne zišiel celý 15-členný senát Najvyššieho súdu, aby prerokoval odvolania proti zákonu, ktorý obmedzuje niektoré súdne právomoci a ktorý v júli prijala Netanjahuova koalícia.

Netanjahu - podľa Reuters - tvrdí, že vládou presadzované zmeny v súdnictve majú za cieľ vyvážiť jednotlivé zložky moci tým, že obmedzia činnosť Najvyššieho súdu, ktorý sa stal príliš intervenčným a aktivistickým.

Odporcovia reformy však vládne návrhy považujú za obmedzenie nezávislosti súdnej moci, za podnecovanie korupcie i za ohrozenie systému bŕzd a protiváh v Izraeli - krajine bez ústavy a s jednokomorovým parlamentom, ktorý je do veľkej miery ovládaný koaličnými vládami.

Netanjahu, ktorý je súdne stíhaný pre korupciu - čo popiera -, deklaroval, že niektoré z pôvodných návrhov v oblasti súdnictva už boli zrušené. Uviedol tiež, že sa snaží dosiahnuť kompromisnú dohodu o justičných reformách. K jeho návrhom sú však opoziční lídri skeptickí, dodal Reuters.

Z prieskumov verejnej mienky vyplýva, že súdna reforma je medzi Izraelčanmi nepopulárna a Netanjahuova koalícia, ktorá vlani v  novembrových predčasných voľbách dosiahla rozhodujúce víťazstvo, by v prípade uskutočnenia zmien v justícii voľby prehrala.

01 - Modified: 2023-09-13 20:50:06 - Feat.: 1 - Title: Netanjahu poprel správu o dodávke zbraní pre Palestínčanov. Izraelská vláda im mala odovzdať útočné pušky 02 - Modified: 2023-09-13 17:07:16 - Feat.: 1 - Title: Izraelský letecký útok v Tartúse usmrtil dvoch sýrskych vojakov, šiestich zranil 03 - Modified: 2023-09-12 08:22:55 - Feat.: 1 - Title: Smrť demokracie? Izraelský Najvyšší súd posudzuje námietky proti zákonu, ktorý začal vlnu masových protestov
01 - Modified: 2024-04-30 05:39:53 - Feat.: - Title: Tisíce ľudí demonštrovali v Tel Avive za prepustenie rukojemníkov aj prímerie 02 - Modified: 2024-04-29 14:33:01 - Feat.: - Title: Pásmo Gazy okrem vojny sužujú aj tisíce ton odpadkov, množia sa tam krysy a hmyz 03 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 04 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 05 - Modified: 2024-04-28 18:23:16 - Feat.: - Title: Biden hovoril s izraelským premiérom Netanjahuom, oznámil Biely dom. Mali riešiť rukojemníkov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 07:45