Hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Možná spolupráca Ruska a KĽDR vyvoláva obavy. Ani jedna z krajín nemá dôveru, uviedol hovorca Bieleho domu

13.09.2023, 21:15
Autor:
ČTKČTK

Západné médiá v súvislosti s rokovaním Putina a Kima píšu o pomerne vyrovnaných silách oboch lídrov, pretože obe krajiny sú čoraz izolovanejšie v rámci medzinárodného spoločenstva.

Možno užšia spolupráca medzi Severnou Kóreou a Ruskom, ktorá by vzišla z rokovaní lídra KĽDR Kim Čong-una a ruského prezidenta Vladimira Putina, vyvoláva v Spojených štátoch obavy.

Uviedol to dnes bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby. Dodal však, že nechce špekulovať o záveroch rokovaní, a teda ani o potenciálnych dodávkach severokórejských zbraní do Ruska výmenou za vesmírne technológie, o ktorých v posledných dňoch písali západné médiá.

image

Kim opustil KĽDR prvýkrát po štyroch rokoch, svojím obrneným vlakom mieri do Vladivostoku za Putinom

"Musíme jednoducho vidieť, čo z tohto stretnutia naozaj vzíde. Rovnako ako máme obavy z obrannej spolupráce medzi Ruskom a Iránom, máme obavy z možnej vznikajúcej spolupráce medzi KĽDR a Ruskom. Bavíme sa o dvoch krajinách, ktoré nemajú veľa dôvery medzinárodného spoločenstva, ale ani v sebe navzájom, "poznamenal Kirby.

Západné médiá v súvislosti s rokovaním Putina a Kima píšu o pomerne vyrovnaných silách oboch lídrov, pretože obe krajiny sú čoraz izolovanejšie v rámci medzinárodného spoločenstva a obe si teraz majú navzájom čo ponúknuť.

image

Ukrajina postupuje vytrvalo, vyhlásil najvyšší generál USA. Povedal, koľko dní jej zostáva na protiofenzívu

Hovorca amerického ministerstva zahraničia Matthew Miller podľa agentúry Reuters povedal, že dodávky vojenského materiálu z KĽDR do Ruska, ktoré by ho použilo v bojoch na Ukrajine, by boli porušením rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

Putin dnes Kima prijal na kozmodróme Vostočnyj na ruskom Ďalekom východe. Putin hneď úvodom rokovania povedal, že Rusko pomôže KĽDR v oblasti vesmírnych družíc. Severná Kórea sa v posledných mesiacoch dvakrát neúspešne pokúsila o vyslanie špionážnych satelitov na obežnú dráhu, čo pobúrilo susednú Južnú Kóreu, Japonsko aj USA.

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov sa podľa Reuters nechcel vyjadriť k tomu, či Putin s Kimom budú rokovať o dodávkach zbraní. Dodal však, že obe krajiny spolupracujú v "citlivých" oblastiach a detaily tejto spolupráce by sa nemali zverejňovať. Severná Kórea podľa analytikov disponuje zrejme desiatkami miliónov starnúcich delostreleckých granátov a rakiet sovietskej kalibru, ktoré by mohli znamenať veľký prínos pre ruskú armádu v bojoch na Ukrajine.

01 - Modified: 2023-09-13 18:42:32 - Feat.: 1 - Title: Guterres žiada dodržiavanie sankcií OSN voči Severnej Kórei. Putin sľúbil Kimovi spoluprácu 02 - Modified: 2023-09-13 16:38:19 - Feat.: 1 - Title: Dohodli sa Putin s Kimom na dodávkach zbraní a munície? Za podporu vojnovej mašinérie sa KĽDR môže najesť 03 - Modified: 2023-09-13 14:21:39 - Feat.: 1 - Title: Kyjev hlási úspechy v Čiernom mori. Vydobyl cennú korisť, získa späť Krym?
01 - Modified: 2024-05-15 20:01:31 - Feat.: - Title: V Ženeve prebehli prvé rokovania o umelej inteligencii medzi USA a Čínou, Washington má obavy zo zneužitia 02 - Modified: 2024-05-15 19:51:18 - Feat.: - Title: Japonsko a USA budú spolu vyvíjať systém na zneškodňovanie hypersonických striel 03 - Modified: 2024-05-15 17:39:09 - Feat.: - Title: Do mosta v Galvestone v Texase narazilo plavidlo, do vody uniká palivo 04 - Modified: 2024-05-15 17:13:37 - Feat.: - Title: Rusko musí zabezpečiť, aby mali jeho vojaci na Ukrajine dostatok zdrojov, tvrdí Putin 05 - Modified: 2024-05-15 16:36:24 - Feat.: - Title: Rýchla reakcia je kľúčová. Fínsko chce mať možnosť povolať na hranicu s Ruskom rezervistov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
15. máj 2024 22:19