Ruský prezident Vladimir Putin víta tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v čiernomorskom letovisku Soči. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Šéfka nemeckej diplomacie kritizuje Putina za odstúpenie od obilnej dohody

04.09.2023, 21:00
Autor:
TASRTASR

Baerbocková vo svojom vyhlásení ocenila Erdoganove snahy o obnovenie obilnej dohody a označila ich za dôležité.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v pondelok kritizovala rozhodnutie ruského prezidenta Vladimira Putina blokovať čiernomorskú dohodu o obilí, ktorú podporuje i OSN. Baerbocková zároveň Putina obvinila z "cynických" hier.

Jej vyhlásenie prišlo v čase, keď sa v čiernomorskom letovisku Soči konalo stretnutie Putina s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý sa ruskú stranu snaží presvedčiť, aby sa vrátila k implementácii tzv. obilnej dohody umožňujúcej prepravu obilia z ukrajinských prístavov na svetové trhy, najmä do krajín v potravinovej núdzi.

Baerbocková vo svojom vyhlásení ocenila Erdoganove snahy a označila ich za dôležité. Na stretnutí s novinármi usporiadanom po rokovaní s rumunskou ministerkou zahraničných vecí Luminitou Odobescuovou v Berlíne však Baerbocková uviedla, že "len kvôli Putinovi" lode naložené ukrajinským obilím od júla uviazli v čiernomorských prístavoch Ukrajiny.

image

Putin tvrdí, že protiofenzíva ukrajinskej armády je neúspešná

Agentúra DPA pripomenula, že práve v júli Moskva oznámila, že pozastavuje svoju účasť na dohode, ktorou sa vytvorili koridory pre bezpečný export desiatok miliónov ton obilia a hnojív - napriek ruskej námornej blokáde Ukrajiny.

"Rusko zhoršuje hlad vo svete," konštatovala Baerbocková, pričom však dodala, že "práca na alternatívnych trasách" vývozu ukrajinského obilia pokračuje "teraz viac ako kedykoľvek predtým."

Medzičasom tlačové agentúry informovali, že Erdogan a Putin sa v Soči nedohodli na obnovení obilnej dohody.

image

Turecko je proti alternatívam k obilnej dohode, Putin naznačil jej možné oživenie

Erdogan po rokovaniach s Putinom uviedol, že Ankara je proti alternatívnym návrhom k minuloročnej dohode o vývoze obilia z Ukrajiny, od ktorej Moskva v júli odstúpila.

"Alternatívne návrhy, ktoré sa dostali na program rokovania, nemohli ponúknuť udržateľný, bezpečný a trvalý model založený na spolupráci medzi stranami, ako je Čiernomorská iniciatíva," povedal Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii s Putinom, informovala agentúra AFP.

Putin pritom podľa agentúry Reuters avizoval, že Rusko je pripravené uvažovať o obnovení čiernomorskej dohody o obilí, ale len za podmienky zrušenia obmedzení na vývoz ruských poľnohospodárskych produktov.

01 - Modified: 2024-05-02 17:36:59 - Feat.: - Title: USA sú znepokojené návrhom zákona o vonkajšom vplyve v Gruzínsku, pripomína ruskú legisla 02 - Modified: 2024-05-02 17:09:07 - Feat.: - Title: NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch 03 - Modified: 2024-05-02 16:43:28 - Feat.: - Title: Ruský útok v Charkovskej oblasti si vyžiadal osem zranených detí, zasiahol športový komplex 04 - Modified: 2024-05-02 15:04:52 - Feat.: - Title: Ukrajina sa snaží obmedziť vytváranie satelitných snímok svojho územia, môže to využívať Moskva 05 - Modified: 2024-05-02 14:56:17 - Feat.: - Title: Ruský plynárenský gigant ​sa minulý rok prepadol do čistej straty 629 miliárd rubľov
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 00:40