Zimbabwský prezident Emmerson Mnangagwa. FOTO: REUTERS
StoryEditor

Prezident Zimbabwe Mnangagwa zložil prísahu po sporných voľbách

04.09.2023, 18:26
Autor:
ČTKČTK

Osemdesiatročný Mnangagwa v prejave po zložení prísahy vyzval k jednote a sľúbil oživiť ekonomiku.

Zimbabwiansky prezident Emmerson Mnangagwa dnes zložil prísahu na úvod druhého funkčného obdobia po tom, čo bol minulý mesiac vyhlásený víťazom volieb. V prejave sľúbil, že vymaní milióny ľudí z chudoby, uviedla agentúra Reuters.

Kritika priebehu volieb

Obyvatelia Zimbabwe šli 23. augusta k voľbám, aby zvolili nového prezidenta, poslancov a členov miestnych zastupiteľstiev, ale hlavná opozičná strana označila výsledky za "gigantický podvod". Priebeh hlasovania kritizovali aj medzinárodní pozorovatelia.

Osemdesiatročný Mnangagwa v prejave po zložení prísahy vyzval k jednote a sľúbil oživiť ekonomiku. "Zodpovedná politika, ktorá sa začala v prvom období môjho prezidentstva, je na ceste k tomu, aby mnohých ľudí vyviedla z chudoby," povedal.

image

Prezident Mnangagwa obhájil v Zimbabwe svoj mandát

Slávnostnej prísahy sa zúčastnilo niekoľko afrických lídrov, vrátane juhoafrického prezidenta Cyrila Ramaphosa, mozambického lídra Filipa Nyusiho a konžského prezidenta Felixa Tshisekediho, zatiaľ čo zambijský prezident Hakainde Hichilema sa rozhodol zostať bokom.

Štyridsaťpäťročný vodca opozičnej strany Občianska koalícia pre zmenu Nelson Chamisa vyzval na nové hlasovanie po tom, čo jeho strana tvrdila, že voľby boli "chybné". Výsledok hlasovania ale nespochybnil na súde, čím uvoľnil cestu Mnangagwovej inaugurácii.

Zahraničné pozorovateľské misie už skôr upozornili na porušenie medzinárodných pravidiel či nedostatok transparentnosti pri hlasovaní. Pozorovatelia Európskej únie oznámili, že voľby sa konali v atmosfére strachu.

image

Voľby v Zimbabwe sa oneskorili, podľa právnikov ich sprevádza zadržiavanie pozorovateľov

Zatýkanie aktivistov

Vláda bola okrem iného kritizovaná za zatknutie viac ako 40 aktivistov a údajné rozsiahle zastrašovanie voličov na vidieku. Napriek tomu, že hlasovanie prebiehalo pokojne, bolo poznačené obrovskými oneskoreniami pri rozosielaní hlasovacích lístkov, čo viedlo opozícii k tvrdeniu, že je potláčané volebné právo.

Zimbabwe, ktoré bolo viac ako dve desaťročia stranou medzinárodného spoločenstva, sa pod vedením Mnangagwy snaží znovu nadviazať kontakty s niekdajšími západnými partnermi. Vzhľadom na absenciu zahraničných finančných prostriedkov sa ale očakáva, že hospodárske problémy krajiny budú pokračovať a milióny ľudí budú čeliť neistej budúcnosti.

Výsledok volieb spochybnila opozícia už v roku 2018, keď Mnangagwa len tesne porazil Chamisu. Vojaci vtedy pri demonštráciách zabili šesť ľudí. Aj v tohtoročnom hlasovaní bola podľa pozorovateľov zvýhodnená vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front a jej kandidát Mnangagwa.

01 - Modified: 2023-08-23 21:32:14 - Feat.: 1 - Title: Zimbabwe predĺžilo voľby, miestnosti nestihli včas otvoriť. Opozícia sa bojí, že vláda chce odradiť voličov
01 - Modified: 2024-04-10 15:09:30 - Feat.: - Title: Bývalý manažér Trumpovej firmy ide opäť do väzenia, tentoraz za krivú výpoveď 02 - Modified: 2024-04-07 13:19:26 - Feat.: - Title: Pellegrini chce po skončení vojny rokovať aj s Ruskom. Tam už píšu o mierových rozhovoroch v Bratislave 03 - Modified: 2024-04-07 13:31:17 - Feat.: - Title: Saková v zmanipulovanej fotke ukrajinského vojaka nevidí problém. Prezradila, kto sa môže stať novým predsedom parlamentu 04 - Modified: 2024-04-07 13:35:51 - Feat.: - Title: GALÉRIA Internet reaguje na výsledok prezidentských volieb. Gery v prezidentskej záhrade a víťaz, ktorý ani nekandidoval 05 - Modified: 2024-04-07 11:50:53 - Feat.: - Title: Víťaz prezidentských volieb má dilemu. Kto nahradí Petra Pellegriniho a bude novým predsedom Hlasu?
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 21:18