Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Zelenskyj diskutoval s Macronom o fungovaní námorného koridoru, vytvorili ho po odstúpení Moskvy od dohody

03.09.2023, 17:30
Autor:
TASRTASR

Telefonát sa uskutočnil v predvečer schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce dohodu o obilí oživiť.

Prezidenti Ukrajiny a Francúzska -  Volodymyr Zelenskyj a Emmanuel Macron - v nedeľu v spoločnom telefonáte diskutovali o fungovaní námorného koridoru, ktorý Kyjev vytvoril na bezpečnú plavbu lodí po tom, ako Moskva odstúpila od prelomovej dohody o preprave obilia z Ukrajiny.

Telefonát sa uskutočnil v predvečer schôdzky ruského prezidenta Vladimira Putina s tureckým lídrom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý chce dohodu o obilí oživiť.

Preprava obilia

Macron a Zelenskyj spolu hovorili krátko po tom, ako ruská armáda podnikla ďalší dronový útok na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny. Práve prístavy v tejto oblasti sa využívali i využívajú na prepravu obilia z Ukrajiny.

"Diskutovali sme aj o spôsoboch, ako zabezpečiť fungovanie obilného koridoru a ako posilniť bezpečnosť Odeskej oblasti," informoval Zelenskyj na sociálnych sieťach po telefonáte s Macronom.

image

Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená

Ukrajinský prezident sa okrem toho Macronovi poďakoval za "kľúčovú vojenskú pomoc" Francúzska Kyjevu a uviedol, že počas telefonátu "diskutovali o ďalších balíkoch" pomoci.

Ukrajina tento týždeň uviedla, že cez dočasný námorný koridor v Čiernom mori, ktorý zriadila minulý mesiac na bezpečnú plavbu lodí z/do svojich prístavov, preplávali ďalšie štyri lode.

Ruské útoky

Tlačové agentúry pred tým v nedeľu informovali, že ruské bezpilotné lietadlá zaútočili v noci na nedeľu na sklady paliva v ukrajinskom prístavnom meste Reni, ktoré leží na rieke Dunaj v Odeskej oblasti neďaleko hraníc s Rumunskom.

Ruské ministerstvo obrany, ktoré o tom informovalo, tvrdí, že tieto skladovacie priestory sa "používali na zásobovanie vojenskej techniky Ozbrojených síl Ukrajiny. "Všetky určené ciele boli zasiahnuté," konštatovalo ministerstvo obrany

Ukrajinská generálna prokuratúra však na platforme Telegram podľa agentúry AFP uviedla, že Rusko v oblasti Dunaja zasiahlo "civilnú priemyselnú infraštruktúru". Dodala, že v dôsledku útoku boli zranení dvaja ľudia, ktorých hospitalizovali.

image

Obnovenie obilnej dohody je zlomové pre svetovú potravinovú bezpečnosť, tvrdí Ankara

Rumunské ministerstvo obrany v nedeľu dôrazne odsúdilo opakované ruské útoky na ukrajinskú infraštruktúru na Dunaji v blízkosti svojich hraníc. Zopakovalo, že tieto útoky na civilné ciele a infraštruktúru na Ukrajine sú ničím neopodstatnené a sú v hlbokom rozpore s pravidlami medzinárodného humanitárneho práva.

Ukrajinské vzdušné sily v nedeľu informovali aj o nočných útokoch dronov na prístavnú infraštruktúru v Odeskej oblasti. Oznámili, že sa im podarilo zničiť 22 z 25 dronov Šáhid iránskej výroby.

Rusko útočí na Odesu a Odeskú oblasť od polovice júla, keď odstúpilo od tzv. čiernomorskej obilnej dohody.

01 - Modified: 2023-09-03 10:31:12 - Feat.: 1 - Title: Ruský útok desiatok dronov zničil prístav na Ukrajine. Vo Vuhledare zabil rodičov tínedžerky, ktorá je zranená 02 - Modified: 2023-08-31 16:42:01 - Feat.: 1 - Title: Obnovenie obilnej dohody je zlomové pre svetovú potravinovú bezpečnosť, tvrdí Ankara 03 - Modified: 2023-08-16 22:18:16 - Feat.: 1 - Title: Slobodné Čierne more? Prvá loď preplávala "ukrajinským koridorom" a pláva k Bosporu, povedal Zelenskyj
01 - Modified: 2024-05-02 14:21:26 - Feat.: - Title: Všetci nacionalisti sú skrytí brexiteri, varuje Macron 02 - Modified: 2024-05-02 13:10:13 - Feat.: - Title: Ak by Rusko prelomilo front, je možné vyslať na Ukrajinu vojakov, vyhlásil Macron 03 - Modified: 2024-05-02 05:41:37 - Feat.: - Title: Jeden luxusný byt. Zelenskyj odvolal predstaviteľa tajnej služby, ktorého spájajú s korupciou 04 - Modified: 2024-05-01 22:00:00 - Feat.: - Title: "Nespoliehajme sa na NATO." Macron ponúka francúzske jadrové zbrane na obranu Únie, nechce byť vazalom USA 05 - Modified: 2024-04-29 14:39:26 - Feat.: - Title: Rusko využíva meškajúce dodávky zbraní zo Západu na ofenzívu, tvrdí Zelenskyj
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
03. máj 2024 09:01