Bavorský krajinský premiér Markus Soeder hovorí na tlačovej konferencii po tom, čo jeho zástupca Hubert Aiwanger minulý týždeň v Mníchove odmietol obvinenia z antisemitizmu. FOTO: Reuters
StoryEditor

Bavorský premiér aj napriek škandálu s antisemitským letákom ponechal vicepremiéra Aiwangera vo funkcii

03.09.2023, 11:38
Autor:
ČTKČTK

Škandál vypukol po správe denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý Huberta Aiwangera označil za autora 35 rokov starého letáku k vymyslenej súťaži o najväčšieho zradcu národa.

Bavorský vicepremiér Hubert Aiwanger po škandále s 35 rokmi starým antisemitským letákom zostáva vo funkcii. Oznámil to dnes v Mníchove bavorský premiér Markus Söder. K svojmu rozhodnutiu povedal, že sa mu nerobilo ľahko a že niet pochýb, že sa Aiwanger ako stredoškolák dopustil chýb, rozhodujúce sú ale podľa neho súčasné vicepremiérove postoje.

Söder tiež ubezpečil, že antisemitizmus nemá v Bavorsku miesto. Aiwanger je šéfom Slobodných voličov, ktorí sú koaličným partnerom Söderovej Kresťansko-sociálnej únie. Obe strany chcú po októbrových voľbách ďalej spoločne vládnuť.

"Bašta proti antisemitizmu"

"Urobil som rozhodnutie, ktoré nebolo ľahké, verte mi. Isté je, že antisemitizmus nemá v Bavorsku žiadne miesto. Bavorsko je baštou proti antisemitizmu, za to vám ručím," povedal Söder. Novinárom vysvetlil, že hoci sa rozhodnutie nemusí páčiť každému, snažil sa postupovať spravodlivo a neutrálne. "Neriadil som sa postojom médií," povedal.

image

Bavorsko postihli silné búrky, ochromili vlakovú dopravu v Mníchove (foto)

"Hubert Aiwanger urobil v mladosti vážne chyby. Sám to uznal, ospravedlnil sa za ne a dištancoval sa od nich," povedal Söder s tým, že dôležitejšie ako to, ako sa človek správal v 16 rokoch, je jeho postoj v 52 rokoch. Za chybné označil tiež to, ako Aiwanger na začiatku na aféru reagoval. Jeho terajšiu ospravedlnenie však privítal. "Áno, ospravedlnil sa neskoro, ale pre mňa to nebolo príliš neskoro," povedal.

Škandál vypukol po správe denníka Süddeutsche Zeitung, ktorý Aiwangera označil za autora 35 rokov starého letáku k vymyslenej súťaži o najväčšieho zradcu národa s ponukou cien, ako sú prielet zadarmo komínom v Osvienčime a celoživotný pobyt v hromadnom hrobe.

Fascinácia Hitlerom

Denník navyše uviedol, že niektorí svedkovia si pamätajú, že Aiwangera v mladosti fascinovala osobnosť nacistického diktátora Adolfa Hitlera.

Aiwanger, ktorý bol vtedy stredoškolák, odmietol, že by leták vytvoril, pripustil ale, že sa našiel u neho v školskej aktovke. K autorstvu sa následne prihlásil Aiwangerov o rok starší brat Helmut, ktorý to zdôvodnil tým, že bol vtedy naštvaný, lebo v škole prepadával. Vicepremiér podobne ako Söder označil leták za nechutný.

Söder kvôli afére zvolal mimoriadne zasadnutie koaličného výboru Slobodných voličov a CSU, po ktorom musel Aiwanger ešte dodatočne písomne odpovedať na 25 otázok. Obaja politici s ďalšími straníckymi činiteľmi sa potom v sobotu kvôli kauze stretli. Söder teraz v reakcii na stretnutia a Aiwangerove odpovede rozhodol, že vicepremiéra ponechá vo funkcii.

V nedeľu 8. októbra sa v Bavorsku konajú zemské voľby, z ktorých vzíde nová vláda. V prieskumoch je jasným favoritom Söderova CSU, ktorá sa ale nezaobíde bez koaličného partnera. CSU a FW chcú v súčasnej koalícii pokračovať. Mnoho iných koaličných možností Söder nemá, keďže zostavenie vlády so Zelenými a tiež s populistickou až krajne pravicovou Alternatívou pre Nemecko vopred odmietol.

01 - Modified: 2023-08-25 05:48:00 - Feat.: 1 - Title: Bavorsko postihli silné búrky, ochromili vlakovú dopravu v Mníchove (foto) 02 - Modified: 2023-08-18 09:56:55 - Feat.: 1 - Title: Juh Nemecka zasiahli silné búrky, nezvestná je jedna osoba 03 - Modified: 2023-08-16 05:00:03 - Feat.: 1 - Title: Silné búrky zasiahli v utorok viacero oblastí Nemecka. Úrady vydali varovania
01 - Modified: 2024-04-27 14:29:23 - Feat.: - Title: Nemecká tajná služba varuje domáce firmy pred rizikami z Číny 02 - Modified: 2024-04-27 12:09:12 - Feat.: - Title: Pred konferenciou AfD v Essene plánujú desaťtisícové demonštrácie. Majú byť najväčšie za posledné roky 03 - Modified: 2024-04-26 18:58:47 - Feat.: - Title: Francúzsko a Nemecko podpísali dohodu o spoločnom vývoji tanku novej generácie 04 - Modified: 2024-04-26 15:12:01 - Feat.: - Title: Dostával som balíčky, nie peniaze, povedal nemecký poslanec Bystroň ku kauze úplatkov od Rusov 05 - Modified: 2024-04-26 13:58:46 - Feat.: - Title: Nemecký minister hospodárstva čelí kritike, že vedel o dopadoch odchodu od jadra. Opozícia chce vyšetrovanie
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
27. apríl 2024 17:45