Kým Kyjev zúri, Kremeľ naopak príhovor pápeža Františka privítal. FOTO: Reuters
StoryEditor

Vatikán bráni pápeža po kritike z Kyjeva. Určite nevelebil imperialistickú logiku, tvrdí jeho hovorca

29.08.2023, 14:46
Autor:
TASRTASR

Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka pápež v príhovore mladým Rusom volil "veľmi nešťastné" slová.

Pápež František nemal v úmysle velebiť ruský imperializmus, keď vo videopríhovore k ruským mladým katolíkom spomenul ruského cára a cárovnú, ktorí prispeli k rozšíreniu Ruskej ríše. Uviedol to v utorok Vatikán po tom, čo Ukrajina Františka obvinila zo šírenia "imperiálnej propagandy". TASR o tom informuje podľa správy agentúr AFP.

Pápež povedal minulý týždeň skupine mladých katolíkov, ktorí sa zišli v kostole v Petrohrade, že sú "deťmi veľkého Ruska, významných svätcov a kráľov, Petra Veľkého a Kataríny II." ako aj významných Rusov, ktorí sa zaslúžili o rozvoj kultúry.

"Nikdy nezabudnite na toto významné dedičstvo. Ste dedičmi veľkej Matky Rusi," uviedol František.

Peter Veľký i Katarína II. pritom v 17. a 18. storočí výrazne rozšírili územie Ruskej ríše, pričom dobyli i niektoré časti Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Podľa hovorcu ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka však pápež v príhovore volil "veľmi nešťastné" slová. "Práve takouto imperialistickou propagandou... ‘potrebou‘ zachrániť ‘veľkú matku Rus‘ Kremeľ obhajuje vraždu tisícov Ukrajincov a deštrukciu stoviek ukrajinských miest a obcí," uviedol Nikolenko.

"Pápež mal v úmysle povzbudiť mladých ľudí, aby zachovávali a šírili všetko pozitívne z veľkého ruského kultúrneho a duchovného dedičstva. Určite nevelebil imperialistickú logiku a predstaviteľov vlády, ktorých spomenul," reagoval v utorok hovorca Vatikánu Matteo Bruni.

Vatikánske médiá pritom informovali o pápežovom videopríhovore z 25. augusta pri príležitosti ruského Dňa mládeže. Vo svojich správach však predmetné video nezverejnili a ani do nich nezahrnuli citácie, voči ktorým sa ohradil Kyjev.

Kremeľ naopak podľa AFP Františkov príhovor privítal. "Pápež pozná ruskú históriu. To je veľmi dobré," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Pápež pritom pravidelne vyzýva na mier na Ukrajine. Na začiatku invázie však čelil kritike, keď neoznačil priamo Rusko za agresora, pripomína AFP.

01 - Modified: 2024-04-28 08:45:28 - Feat.: - Title: Ruská polícia prerušila metalový koncert, hudobníkov obvinila z propagácie nacizmu 02 - Modified: 2024-04-28 08:50:00 - Feat.: - Title: Nemecká polícia zo zabitia dvoch Ukrajincov podozrieva ruského občana 03 - Modified: 2024-04-28 06:45:58 - Feat.: - Title: Rusko údajne zostrelilo nad svojím územím 17 ukrajinských dronov 04 - Modified: 2024-04-28 06:50:00 - Feat.: - Title: Pápež sa dnes vydáva prvýkrát po siedmich mesiacoch mimo Ríma, ide do Benátok 05 - Modified: 2024-04-28 06:40:00 - Feat.: - Title: "Treba niečo zmeniť tu a teraz." Ruský think tank varuje pred stagnáciou priemyselnej výroby a investícií
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 11:33