Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj. FOTO: Reuters
StoryEditor

Významný ruský vojenský bloger hlási kritický moment na bojisku. Sme na pokraji prielomu, tvrdí Zalužnyj

25.08.2023, 11:05
25.08.2023, 13:14
Autor:
ČTKČTKlislis

Americkí a ukrajinskí činitelia vedú v zákulisí už niekoľko týždňov intenzívnu debatu o stratégii a taktike s cieľom oživiť pomalú ukrajinskú protiofenzívu.

Ukrajinský generálny štáb hlási bojový úspech a upevňovanie dosiahnutých pozícií v sektoroch Novodanylivka - Novoprokopivka a Mala Tokmačka - Očeretuvate v Záporožskej oblasti na juhu krajiny, kde vedie ofenzívu proti ruským inváznym silám a usiluje tam o prielom. 

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Ukrajinci vo štvrtok postúpili bližšie k druhej ruskej obrannej línii pri dedine Robotyne, ktorá sa nachádza neďaleko spomínanej štvorice obcí.

image

Ukrajinci uskutočnili výsadok na Kryme, došlo k boju za účasti plavidiel aj letectva, hlási Kyjev

Kritický moment na bojisku

"Geolokačné zábery zverejnené 24. augusta ukazujú, že ukrajinské sily postúpili ďalej k ruským obranným líniám západne od Verbove a do južnej Robotyne," uvádza ISW a upozorňuje ďalej, že invázne sily podľa náznakov ruských vojenských blogerov udržiavajú v Robotine iba obmedzené pozície, ak vôbec nejaké. Boje podľa nich pokračujú východne od dediny.

"Významný ruský vojenský bloger vyjadril znepokojenie nad ukrajinskými prelomením ruských obranných línií v západnej časti Záporožskej oblasti a uviedol, že ide o kritický moment na bojisku," dodáva inštitút.

Ukrajinský generálny štáb medzitým vo svojom dnešnom hlásení uviedol, že jeho ozbrojené sily pokračujú v útočných operáciách pri Bachmute, kde podľa neho upevňujú svoje pozície, aj v smere na juhoukrajinský Melitopol.

image

Rusko nad Kalužskou oblasťou zničilo ukrajinskú raketu, nad Krymom štyri desiatky dronov

Invázne sily podľa neho viedli neúspešné útoky pri mestách Avdijivka, Marjinka a Novomychajlivka v Doneckej oblasti. "Ukrajinské ozbrojené sily naďalej zadržiavajú ruskú ofenzívu v smeroch na Kupjansk, Lyman a Bachmut. Pokračujú ťažké boje," uviedol štáb.

Podobné informácie jednotlivých strán konfliktu nie je zvyčajne možné v podmienkach vojny bezprostredne nezávisle overiť.

Debata o taktike s Američanmi 

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj podľa denníka The Wall Street Journal (WSJ) nedávno povedal americkým činiteľom, že ukrajinskí vojaci sú vo svojej ofenzíve na pokraji prielomu. Denník zároveň píše, že americkí a ukrajinskí činitelia vedú v zákulisí už niekoľko týždňov intenzívnu debatu o stratégii a taktike s cieľom oživiť pomalú ukrajinskú protiofenzívu.

Američania v poslednom čase naliehali na Ukrajincov, aby nerozptyľovali svoje úsilie a sústredili svoje sily v oblasti severne od Tokmaku v Záporožskej oblasti v smere k Azovskému moru a prerazili prvú líniu ruskej obrany, ktorá je všeobecne považovaná za najťažšie prelomiteľnú.

image

ANALÝZA: Putin ukázal inštinkty čekistu. Prigožina nemohol nechať nažive

Kyjev v posledných týždňoch vykonal určité úpravy, ale obe strany sa stále nezhodujú v tom, ako vylepšiť situáciu v obmedzenom čase, ktorý majú pred príchodom zimy k dispozícii, píše denník.

"Nechápete podstatu tohto konfliktu. Nie je to boj proti povstalcom. Je to Kursk," povedal vraj Zalužnyj Američanom podľa jedného z predstaviteľov USA s odvolaním sa na bitku z druhej svetovej vojny, ktorá nakoniec umožnila sovietskej armáde získať iniciatívu na bojisku.

Americké rady sú podľa neho založené na predpoklade, že prílev vojenského vybavenia, ktoré USA poskytli Ukrajine, je pre túto ofenzívu dostatočný a je nepravdepodobné, že sa v budúcom roku bude v podobnej miere opakovať, píše WSJ. Podľa Američanov zároveň vraj nie je neskoro na to, aby Ukrajina na bojisku postúpila.

01 - Modified: 2023-08-25 05:37:26 - Feat.: 1 - Title: Biden a Zelenskyj diskutovali o výcviku ukrajinských pilotov pre F-16 v USA, viaceré štáty ich Kyjevu sľúbili 02 - Modified: 2023-08-24 14:24:18 - Feat.: 1 - Title: Nórsko daruje Kyjevu stíhačky F-16, Portugalsko sa chce zapojiť do výcviku ukrajinských pilotov 03 - Modified: 2023-08-24 12:30:10 - Feat.: 1 - Title: Každý je potrebný, vyhlásil Zelenskyj. Ukrajina si pripomína Deň nezávislosti (+ fotogaléria) 04 - Modified: 2023-08-23 16:30:00 - Feat.: 1 - Title: ANALÝZA: Ukrajinský tlak môže spustiť kaskádovité zrútenie frontu. Prečo je kľúčom ku koncu vojny Krym? 05 - Modified: 2023-08-23 14:56:02 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinská rozviedka vylákala ruský vojenský vrtuľník. Pilot pristál v Charkove, prebehla aj jeho rodina
01 - Modified: 2024-05-01 19:20:00 - Feat.: - Title: USA obvinili Rusko, že na Ukrajine porušuje Dohovor o chemických zbraniach 02 - Modified: 2024-05-01 15:28:00 - Feat.: - Title: V Pásme Gazy je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN 03 - Modified: 2024-04-30 20:22:59 - Feat.: - Title: Americký minister obrany Austin vyzval štáty so systémami Patriot, aby ich poskytli Ukrajine 04 - Modified: 2024-04-30 19:57:42 - Feat.: - Title: Ukrajina výrazne zvýšila rozpočet na nákup dronov, vyhlásil Šmyhaľ 05 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 03:11