Lesný požiar v kanadskom meste West Kelowna. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Hasiči zadržiavajú požiare pri dvoch kanadských mestách. Dym opäť zasiahol aj časť Spojených štátov

21.08.2023, 18:04
Autor:
ČTKČTK

Britská Kolumbia aj Severozápadné teritóriá Kanady vyhlásili kvôli stovkám ohňov núdzový stav, na evakuáciách a boji s plameňmi sa podieľa armáda.

Kanadským hasičom sa na začiatku nového týždňa darilo brániť postupu lesných požiarov, ktoré v uplynulých dňoch ohrozovali dve mestá na západe krajiny. Situácia sa zlepšila pri Kelowne v provincii Britská Kolumbia, pokrok bol podľa agentúry AP hlásený aj z okolia mesta Yellowknife v Severozápadných teritóriách. Dym z požiarov trápi obyvateľov na juhozápade Kanady aj na severozápade susedných Spojených štátov.

Záblesk nádeje

Hasiči pri Kelowne ku koncu víkendu "konečne" zažili "záblesk nádeje", povedal veliteľ zboru v obci West Kelowna Jason Broland. V oblasti sa po vlne horúčav zlepšovali poveternostné podmienky a vylúčený nebol ani dážď v dôsledku tropickej búrky Hilary, ktorá v nedeľu zasiahla Kaliforniu a mierila na sever.

"Počasie nám umožnilo urobiť pokrok," povedal Broland. Vyjadrenie prišlo tri dni po tom, čo okraj West Kelowna zasiahol rýchlo rastúci lesný požiar, ktorý sa rozšíril aj na východnú stranu jazera Okanagan, kde leží asi 150-tisícová Kelowna. Tisíce obyvateľov museli opustiť domovy.

image

Rozsiahle požiare v Kanade: Do boja s lesnými požiarmi v Britskej Kolumbii nasadíme armádu, uviedol Trudeau

Úplne evakuované je teraz hlavné mesto Severozápadných teritórií Yellowknife, kde žilo asi 20-tisíc ľudí. Cez víkend tam plamene nakoniec zástavbu nezasiahli a zostávali 15 kilometrov od mesta, uvádza AP.

"Aj keď tu veci vysychali a správanie ohňa sa zhoršilo, podarilo sa nám urobiť dobrú prácu pri potláčaní zo vzduchu a obmedziť postup," uviedol v noci na dnešok hovorca operácie Mike Westwick.

Ohniská u spomínaných dvoch miest patria medzi viac ako tisíc lesných požiarov, ktoré aktuálne zúria naprieč Kanadou. Tohtoročné požiare sú najrozsiahlejšie v dejinách krajiny, podľa vládnej databázy spálili už plochu o výmere viac ako 140-tisíc kilometrov štvorcových, čo je skoro dvojnásobok predchádzajúceho rekordného súčtu za celý rok. Vedci dlhodobo upozorňujú, že globálne klimatické zmeny poháňané človekom vytvárajú podmienky pre dlhšie a ničivejšie sezóny požiarov.

image

V Kanade evakuovali 30-tisíc ľudí. Desaťtisíce musia byť kvôli požiarom kedykoľvek pripravené (foto)

Núdzový stav

Britská Kolumbia aj Severozápadné teritóriá kvôli stovkám ohňov vyhlásili núdzový stav, na evakuáciách a boji s plameňmi sa podieľa armáda. Opustiť domovy muselo v posledných dňoch vyše 50-tisíc ľudí a niektoré stavby zhoreli, rozsah škôd v Kelowne a ďalších zasiahnutých miestach však zatiaľ nie je úplne jasný. Činitelia upozorňovali, že situácia aj napriek istému zlepšeniu zostáva "dynamická" a že hasiči čelia problémom "epických rozmerov".

Americké a kanadské médiá zároveň informujú o nových problémoch s dymom, ktorý od jari opakovane zahaľuje mestá naprieč Severnou Amerikou. V nedeľu a dnes ráno sa s nezdravým vzduchom stretávali na juhu Britskej Kolumbie a v susednom americkom štáte Washington.

Denník Seattle Times uviedol, že index kvality vzduchu v Seattli v nedeľu dosiahol hodnotu 190, ktorá na americkej škále od nuly do 500 bodov spadá do kategórie "nezdravý". V západnejšie ležiacich lokalitách bolo znečistenie ešte silnejšie.

Dym z kanadských, ale aj amerických požiarov, začal pobrežné oblasti prikrývať v sobotu, dnešný deň by mal priniesť isté zlepšenie, uvádza Seattle Times.

01 - Modified: 2023-08-19 09:55:24 - Feat.: 1 - Title: Kanadská provincia Britská Kolumbia vyhlásila kvôli požiarom núdzový stav
01 - Modified: 2024-04-27 11:00:00 - Feat.: - Title: VIDEO Dokonalý ochranca pred zlodejmi? Tento robopes má na chrbte plameňomet, stojí len pár tisíc 02 - Modified: 2024-04-26 10:52:00 - Feat.: - Title: Smrteľná zombie choroba jeleňov zrejme preskočila na človeka. USA hlásia prvé obete, pred smrťou boli zmätené a agresívne 03 - Modified: 2024-04-23 20:45:46 - Feat.: - Title: V Kanade sa začalo rokovanie o celosvetovej zmluve o plastoch 04 - Modified: 2024-04-23 08:32:54 - Feat.: - Title: Formuje sa proti nám nová os zla. Európa musí byť pripravená na prípadnú vojnu, tvrdí odborník z NATO 05 - Modified: 2024-04-23 06:04:49 - Feat.: - Title: Na západe Kanady bojujú s požiarmi, niektoré trvajú ešte od minulého roka
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
28. apríl 2024 12:16