Ženista sa zúčastňuje cvičenia v Doneckej oblasti na Ukrajine. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ukrajina Melitopol nedobyje, odhadujú Američania v tajnej správe. Nesplní tak cieľ protiofenzívy

18.08.2023, 18:00
Autor:
redredČTKČTK
  • Ukrajinská armáda vedie od začiatku júna protiofenzívu v južnom úseku frontu, od línie v strednej časti Záporožskej oblasti po západ Doneckej oblasti.
  • Cieľom sú mestá Melitopol, Mariupol a Berďansk.

Ukrajinská armáda počas protiofenzívy nedosiahne kľúčové juhukrajinské mesto Melitopol, ktoré okupuje ruská armáda. V utajenej analýze, ktorú zdieľali anonymné zdroje s denníkom The Washington Post, to odhadujú americké spravodajské služby. 

To by znamenalo, že Kyjev nesplní hlavný cieľ súčasnej protiofenzívy, ktorým je prerušenie pozemného koridoru Ruska s anektovaným Krymským polostrovom.

Ukrajinské ciele

Hodnotenie spravodajských služieb sa opiera o schopnosť Ruska brániť okupované územie cez zamínovanie rozsiahlych území a budovanie zákopov. Ukrajinské sily sa teraz pokúšajú preniknúť k Melitopolu z viac ako 70 kilometrov vzdialenej dediny Robotyne, podľa amerických predstaviteľov však zostanú niekoľko kilometrov pred mestom.

Ukrajinská armáda vedie od začiatku júna protiofenzívu v južnom úseku frontu, od línie v strednej časti Záporožskej oblasti po západ Doneckej oblasti. Cieľom sú podľa analytikov práve desiatky kilometrov vzdialené a strategicky významné mestá Melitopol, Mariupol a Berďansk. 

Melitopol je podľa The Washington Post (WP) považovaný za bránu na Krym a toto druhé najväčšie mesto Záporožskej oblasti zároveň leží na križovatke dvoch dôležitých diaľnic a železnice. Rusku umožňuje presun vojakov a vybavenia z polostrova na okupované územia na juhu Ukrajiny. Sily Moskvy dobyli Melitopol v prvých dňoch invázie, ktorá sa začala vlani vo februári.

image

Ukrajina zanikne, pokiaľ nezastaví ofenzívu, povedal Lukašenko. Pohrozil jadrovými zbraňami

Kyjev počas súčasnej protiofenzívy doteraz pri snahe prebiť sa ruskou obranou utrpel veľké straty, píše WP, a to aj napriek tomu, že mal k dispozícii západnú techniku ​​vrátane amerických bojových vozidiel Bradley, tankov Leopard 2 nemeckej výroby a ďalších. Spojenci Kyjeva takéto straty pri postupe očakávali, domnievali sa však, že sa ukrajinským vojakom pritom podarí prelomiť hlavnú ruskú obrannú líniu, uvádzajú nemenovaní americkí a západní predstavitelia.

Ofenzíva: dlhá, krvavá a pomalá

„Cesta k Melitopolu je nesmierne náročná a aj znovudobytie bližších miest, ako je Tokmak, bude ťažké,“ povedal analytik Rob Lee z ústavu Foreign Policy Research Institute. Rusko tam má podľa neho tri hlavné obranné línie a potom opevnené mestá. "Nejde len o to, či Ukrajina dokáže prelomiť jednu alebo dve línie, ale o to, či zvládne prekonať všetky tri a či má dostatok síl, aby dosiahla významný cieľ, ako je dobytie Tokmaku," uviedol odborník.

Šéf zboru náčelníkov štábov americkej armády Mark Milley v rozhovore tento týždeň uviedol, že Spojené štáty vedeli, akej náročnej úlohe bude Ukrajina čeliť. „Už pred niekoľkými mesiacmi som hovoril, že táto ofenzíva bude dlhá, bude krvavá, bude pomalá... A presne taká je: dlhá, krvavá a pomalá a je to veľmi, veľmi ťažký boj,“ uviedol Milley.

Problémy, ktorým Ukrajina na bojisku čelí, sú rôznorodé, zhodujú sa podľa WP analytici. Prekvapením letnej protiofenzívy je podľa nich Rusko, ktoré prekonalo očakávania, čo sa jeho obrany okupovaného územia týka.

image

Volajú ich žduni. V ruinách miest čakajú na Rusov a nabúravajú naratív, že vojna zjednotila ukrajinský ľud

„Najviac určujúcim faktorom doterajšieho priebehu ofenzívy je kvalita ruskej obrany,“ hovorí Lee, podľa ktorého Rusi mali dosť času sa pripraviť a pripravili sa dobre.

Ukrajinci tu už nie sú, tvrdí Rusko

Moskva v piatok pripustila, že ukrajinskí vojaci prenikli na ľavý breh Dnepra. Ruskom dosadený gubernátor okupovanej časti Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny Volodymyr Saldo uviedol, že ukrajinskí vojaci prenikli na ľavý, východný breh Dnepra pri obci Kozači Laheri, ktorá leží severovýchodne od Chersonu. Saldo agentúre TASS povedal, že ruskí vojaci celú oblasť „vyčistili“ a plne ovládajú.

Prvé správy o ukrajinskom výsadku sa objavili ráno ôsmeho augusta. Ruská redakcia BBC na svojom webe vtedy uviedla, že ruské provojnové spravodajské kanály na sociálnych sieťach informujú, že Ukrajinci obsadili dedinu, prenikli prvou líniou ruskej obrany, obhajovanou napospol mobilizovanými ruskými vojakmi, a postúpili zhruba o 800 metrov. Saldo naopak tvrdil, že ruské vojská celý výsadok zničili.

image

Rusi priznali útok na švédsku továreň na Ukrajine. Vyhrážajú sa ďalším

"Počas prvého dňa provokácie, kedy sa na výsadku zúčastnili špeciálne sily, sa jednotlivé diverzné a prieskumné skupiny mohli schovávať na okraji obce," povedal Saldo. Ukrajinských vojakov podľa neho "prevalcovalo" ruské delostrelectvo, raketomety a plameňomety. V súčasnosti je oblasť pri obci Kozači Laheri podľa Salda úplne fyzicky vyčistená, žiadni ukrajinskí vojaci tam nie sú.

„Operácie sa nám podarili“

Nevylúčil, že by sa výsadok mohol zopakovať, pretože ruská obrana neleží priamo na brehu rieky, kde by ju Ukrajinci ľahko mohli ostreľovať z vyššieho pravého brehu. Ruská armáda podľa šéfa miestnej okupačnej správy situáciu neustále sleduje a ruský úder nasleduje okamžite, akonáhle sa nepriateľ pohne, a on tak nemôže preniknúť do hĺbky ruskej obrany.

V podobnej slepej uličke sa podľa okupačného gubernátora ocitajú aj skupiny ukrajinských vojakov na ľavom brehu Dnepra pri zničenom Antonivskom moste priamo pri Chersone.

Od oslobodenia Chersonu, ktorý leží na pravom brehu Dnepra, vlani v novembri podniká ukrajinská armáda čas od času akcie na ľavom brehu rieky, ktorý naďalej ovládajú Rusi, poznamenala agentúra AFP. Pripomenula, že v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliarová hovorila o tom, že „určité jednotky“ Kyjeva vykonali bližšie neurčené akcie na východnom brehu Dnepra. "Nemôžeme zverejniť detaily, ale operácie sa nám podarili," dodala námestníčka.

image

Falošný úsmev Číny

Ukrajinské výsadky na ľavom brehu podľa analytikov stavajú ruské velenie pred dilemu, či majú posilniť obranu v týchto miestach, alebo na úsekoch v Záporožskej a Doneckej oblasti, kde sa odohráva ukrajinská protiofenzíva.

01 - Modified: 2023-08-18 08:28:19 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina zanikne, pokiaľ nezastaví ofenzívu, povedal Lukašenko. Pohrozil jadrovými zbraňami 02 - Modified: 2023-08-18 06:22:46 - Feat.: 1 - Title: Nočný výbuch prebudil Moskvu, zostrelený dron poškodil výstavisko 03 - Modified: 2023-08-18 05:29:12 - Feat.: 1 - Title: Spojené štáty schválili vyslanie lietadiel F-16 z Dánska a Holandska na Ukrajinu 04 - Modified: 2023-08-17 22:00:00 - Feat.: 1 - Title: Falošný úsmev Číny 05 - Modified: 2023-08-17 21:46:11 - Feat.: 1 - Title: Ukrajina by sa mala vrátiť k diplomatickým rokovaniam s Ruskom, inak jej hrozí zánik, vyhlásil Lukašenko
01 - Modified: 2024-04-30 19:07:22 - Feat.: - Title: Je to otázka života a smrti. Nórsko zvyšuje pomoc pre Ukrajinu vyhradenú na tento rok 02 - Modified: 2024-04-30 15:51:04 - Feat.: - Title: V Kyjeve zadržali dvoch podozrivých, mali prevádzkovať proruské farmy botov 03 - Modified: 2024-04-29 12:53:19 - Feat.: - Title: Ukrajinci zavraždení v bavorskom nákupnom centre boli vojaci na liečení 04 - Modified: 2024-04-29 10:50:16 - Feat.: - Title: História V4: spoločný postup aj rozkol v otázkach Ukrajiny a migrácie 05 - Modified: 2024-04-27 18:48:52 - Feat.: - Title: Rusko cieli na infraštruktúru, ktorá zaisťuje dodávky do Európskej únie, reaguje Zelenskyj na útoky
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
30. apríl 2024 21:13