Bývalý americký prezident Donald Trump. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Kandiduje Trump na prezidenta najmä preto, aby sa vyhol väzeniu? Hrozia mu stovky rokov za mrežami

04.08.2023, 10:12
Autor:
ČTKČTK

Kým Trump pred súdmi takmer nehovorí, mimo nich slovami nešetrí a usiluje sa o priazeň verejnosti, o rozsudok vynesený desiatkami miliónov voličov, nie 12-člennou porotou.

Nemožno odhadnúť, do akej miery sa bývalý americký prezident Donald Trump skutočne obáva, že by mohol skončiť vo väzení za niektorý z trestných činov, z ktorých bol obžalovaný, píše spravodajský web BBC. Samotný Trump tvrdí, že by v dôsledku "ľavicových honov na čarodejnice" mohol byť odsúdený na spolu 561 rokov za mrežami. To je možno prehnané, ale ak by bol odsúdený aspoň v jednom z troch prípadov, ktorým čelí, vo väzení by sa ocitnúť mohol.

Kým Trump pred súdmi takmer nehovorí, mimo nich slovami nešetrí a usiluje sa o priazeň verejnosti, o rozsudok vynesený desiatkami miliónov voličov, nie 12-člennou porotou. Chce verdikt na volebných urnách, nie na súde.

Vyhnutie sa trestu

Bývalý kongresman Will Hurd bol minulý týždeň na republikánskej slávnostnej večeri v Iowe vypískaný, keď povedal, že jediný dôvod, prečo sa Trump opäť uchádza o Biely dom, je, aby sa vyhol väzeniu. Či sa Hurd úplne mýli, je však otázkou, píše BBC.

Exprezident už do svojej volebnej kampane právne problémy, s ktorými sa potýka, silno zakomponoval. V prejavoch k svojim priaznivcom tvrdí, že je stíhaný, pretože sa jeho zvolenia obáva establishment alebo "hlboký štát".

image

"Toto je veľmi smutný deň pre Ameriku." Trump povedal pred súdom, že je nevinný

Podľa tejto konšpiračnej "hlboký štát" (anglicky deep state) predstavuje tajnú sieť členov federálnej vlády a tajných služieb, ktorá spolupracuje s vysokopostavenými subjektmi a jedincami v oblastiach financií a priemyslu s cieľom ovplyvňovať smerovanie krajiny.

Trump tiež rozosiela e-maily s prosbami o príspevky, v ktorých píše: "Ak tieto nezákonné prenasledovania uspejú, ak im bude dovolené podpáliť zákon, tak sa to u mňa nezastaví. Ich zovretie okolo vás bude ešte tesnejšie". Na zaplatenie svojich právnych výdavkov už použil najmenej 40 miliónov dolárov z darov na jeho kampaň.

Kandidatúra z väzenia

Exprezident dal jasne najavo, že žiadny rozsudok ani trest nezastaví jeho kampaň a že by v boji o Biely dom pokračoval aj z väzenia. Tiež naznačil, že v prípade svojho zvolenia využije právomoc prezidentského úradu, aby buď zrušil akékoľvek prebiehajúce trestné stíhanie, alebo sa sám omilostnil.

Trumpova snaha uniknúť stíhaniu kandidatúrou na prezidenta sa však čoskoro môže stať z pohľadu plánovania nočnou morou.

Trump už ohlásil na budúcotýždňovom predvolebnom podujatí v New Hampshire, čo je ďaleko od súdneho vypočutia, ktoré sa uskutoční o dva dni neskôr na Floride. Osobne sa však exprezident na súd nebude musieť dostaviť, aby si vypočul dodatočné obvinenia v kauze tajných dokumentov, ktoré si odniesol z Bieleho domu.

image

Trump na súde odmietol vinu v súvislosti s voľbami z roku 2020

Naopak, keď začnú súdne procesy- v marci v New Yorku, v máji na Floride a v doteraz nestanovenom termíne vo Washingtone, bude Trumpova osobná účasť potrebná. Aj pre niekoho, kto má k dispozícii súkromné lietadlo, bude náročná účasť na súde s prezidentskou kampaňou skĺbiť.

Každé obvinenie voči Trumpovi zvýšilo jeho obľubu v prieskumoch. Situácia sa však môže otočiť po primárkach, kedy by už nesúperil s ďalšími republikánmi, ale s demokratickým prezidentom Joom Bidenom. Každodenné zábery od súdu by tiež mohli zamiešať kartami. Napriek tomu je to ale podľa BBC Trump, kto určuje, kam sa bude debata uberať a robí z toho niečo, čo sa točí iba okolo neho.

01 - Modified: 2023-08-04 05:30:14 - Feat.: 1 - Title: USA chcú nasadiť na tankery vojakov, aby zabránili Iránu v ich prepadávaní 02 - Modified: 2023-08-04 04:50:29 - Feat.: 1 - Title: "Toto je veľmi smutný deň pre Ameriku." Trump povedal pred súdom, že je nevinný 03 - Modified: 2023-08-03 21:50:35 - Feat.: 1 - Title: Trump na súde odmietol vinu v súvislosti s voľbami z roku 2020
01 - Modified: 2024-05-05 08:57:00 - Feat.: - Title: Izrael informoval USA o pláne na evakuáciu civilistov pred vojenským zásahom v Rafahu, názor však nezmenili 02 - Modified: 2024-05-05 07:18:41 - Feat.: - Title: Nenávisť proti židom rastie. Najmenej štyri synagógy na Manhattane v sobotu dostali hrozby bombou 03 - Modified: 2024-05-04 16:45:54 - Feat.: - Title: Americké investície do komerčných realít v Londýne sú najvyššie za vyše osem rokov 04 - Modified: 2024-05-04 09:35:24 - Feat.: - Title: Kongresmani žiadajú od Bidena väčší tlak na Izrael pri humanitárnej pomoci 05 - Modified: 2024-05-03 13:19:03 - Feat.: - Title: V USA vzniklo v apríli menej pracovných miest a vzrástla nezamestnanosť
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
05. máj 2024 14:57