Šéf väčšiny v Senáte USA Chuck Schumer. FOTO: Reuters
StoryEditor

Senát USA prijal návrh o obrannej politike, čaká sa stretnutie so snemovňou. Stanovuje priority armáde

28.07.2023, 12:32
Autor:
ČTKČTK

V Senáte mali podľa agentúry AP pozmeňujúce návrhy podporu oboch politických strán a týkali sa skôr obrannej stratégie, najmä vo vzťahu k Rusku a Číne.

Lídrov dvoch komôr amerického Kongresu čakajú zložité rokovania o stratégii armády na budúci rok po tom, čo Senát vypracoval návrh s radom rozdielov oproti verzii schválenej v Snemovni reprezentantov.

Text o rozdelení 886 miliárd dolárov vo štvrtok podporila väčšina senátorov z oboch politických strán, zatiaľ čo v snemovni republikánska väčšina presadila vlastnú verziu s opatreniami ohľadom potratov či prístupu k zdravotnej starostlivosti pre transrodové osoby.

Peniaze pre Pentagon

Zákon o obrannej politike označovaný skratkou NDAA sa v Kongrese prijíma každý rok s cieľom nielen určiť využitie peňazí vyčlenených pre Pentagon, ale tiež stanoviť armáde priority na ďalší rok či ovplyvniť personálnu politiku.

Tento rok sú okrem iného na stole plošné zvýšenie platov v armáde o 5,2 percenta, programy navrhnuté ako odpoveď na agresívne kroky Číny a Ruska či zriadenie postu generálneho inšpektora vo veci vojenskej pomoci Ukrajine.

image

Ukrajinci dosiahli na fronte viaceré úspechy, hlásia americkí experti. Sú náznaky, že prenikli oveľa hlbšie

Stratégiu podľa amerických médií spravidla demokrati a republikáni pripravujú spoločne, parlamentné verzie však minulý týždeň prešli veľmi tesným rozdielom po tom, ako sa proti návrhu postavili takmer všetci demokrati.

Dôvodom boli na poslednú chvíľu prijaté pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré do rozpravy vniesli niektoré motívy "kultúrnych vojen" medzi americkými konzervatívcami a liberálmi.

Obmedzenie inklúzie

Jeden z nich by zrušil politiku Pentagonu poskytovať platené voľno a preplácať cestovné náklady pracovníčkam, ktoré sú nútené cestovať do iného štátu kvôli umelému ukončeniu tehotenstva. Republikánski kongresmani chcú tiež obmedzenie armádnych programov zameraných na podporu diverzity a inklúzie a koniec hradenia zdravotnej starostlivosti ľuďom prechádzajúcim zmenou pohlavia.

V Senáte mali podľa agentúry AP pozmeňujúce návrhy podporu oboch politických strán a týkali sa skôr obrannej stratégie, najmä vo vzťahu k Rusku a Číne. Taktiež bolo pridané opatrenie, ktoré by vláde ukladalo zhromažďovať záznamy o lietajúcich objektoch neznámeho pôvodu a posudzovať, či tieto záznamy musia zostať v utajení. Návrh počíta s tým, že niektoré informácie by po čase boli zverejnené.

Senátna verzia NDAA prešla pomerom 86 hlasov ku 11. Obe komory Kongresu sa teraz musia do konca roka dohodnúť na kompromise, pričom demokrati v Senáte i Snemovni reprezentantov označujú republikánske parlamentné návrhy za neprijateľné. Senátori svoj návrh dokončili v momente, keď obom komorám začínali letné prázdniny.

Nadchádzajúce rokovania budú podľa médií ďalšou skúškou pre predsedu snemovne Kevina McCarthyho, ktorý vedie veľmi tesnú republikánsku väčšinu a opäť sa ocitá pod tlakom radikálnych straníckych kolegov. 

Denník The Washington Post napísal, že ak by Kongres nedokázal obranný zákon dojednať, bolo by to prvýkrát za viac ako 60 rokov. Poznamenal, že zároveň beží rokovanie o samotnom rozpočte Pentagonu, ktorý sa schvaľuje oddelene.

Stále nedoriešený tiež zostáva stret Pentagonu s republikánskym senátorom Tommym Tubervillem, ktorý už niekoľko mesiacov kvôli potratovej politike ministerstva blokuje nominácie do vysokých armádnych postov. Aktuálne zdržuje vyše 250 nominácií a podľa AP nejaví záujem o zmiernenie svojej pozície, akokoľvek ho k tomu povzbudzujú aj niektorí jeho stranícki kolegovia.

01 - Modified: 2023-07-28 08:38:51 - Feat.: 1 - Title: Ukrajinci dosiahli na fronte viaceré úspechy, hlásia americkí experti. Sú náznaky, že prenikli oveľa hlbšie 02 - Modified: 2023-07-27 16:00:07 - Feat.: 1 - Title: Traja veteráni vypovedali pred Kongresom o UFO, americká vláda podľa nich tají informácie 03 - Modified: 2023-07-27 05:02:57 - Feat.: 1 - Title: Biden nariadil vláde USA poskytovať dôkazy o zločinoch na Ukrajine súdu v Haagu 04 - Modified: 2023-07-26 21:53:12 - Feat.: 1 - Title: Biden nariadil administratíve zdieľať s Medzinárodným trestným súdom dôkazy o ruských zločinoch
01 - Modified: 2024-05-02 06:42:50 - Feat.: - Title: Zamedziť hrozbe, a to navždy. Rusko navrhlo rezolúciu o zákaze zbraní vo vesmíre 02 - Modified: 2024-05-02 06:27:15 - Feat.: - Title: Filipíny si predvolali čínskeho vyslanca kvôli útokom na lode v Juhočínskom mori 03 - Modified: 2024-05-02 05:55:35 - Feat.: - Title: Ruské oblasti hlásia nálety ukrajinských dronov na energetickú infraštruktúru 04 - Modified: 2024-05-02 05:29:20 - Feat.: - Title: Americká metodistická cirkev zrušila zákaz vysviacky LGBT+ ľudí za duchovných 05 - Modified: 2024-05-02 05:22:25 - Feat.: - Title: Spojené štáty obvinili Rusko z použitia chemických zbraní na Ukrajine
menuLevel = 1, menuRoute = svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = svet, homepage = false
02. máj 2024 08:49